Dincolo de iarnă – Acoperișurile verzi, beneficii termice și întreținere

Dincolo de iarnă - Acoperișurile verzi, beneficii termice și întreținere

Iarna este anotimpul tradițional de repaus pentru plante și verde, dar a devenit un anotimp din ce în ce mai imprevizibil. Pe măsură ce planeta se încălzește, oamenii și plantele trebuie să se adapteze în moduri neașteptate, iar acoperișurile verzi nu fac excepție. E un efort permanent în proiectarea și întreținerea acoperișurilor verzi, a plantelor care le locuiesc și în înțelegerea incredibilelor beneficii termice.

Despre beneficiile acoperișurilor verzi vorbim mult mult vara, vedem verdele cu ochii deschiși, dar când e să ne închipuim ce se ascunde sub un strat gros de zăpadă iarna, avem tendința să credem că nu e mai nimic acolo de întreținut.

Eroare. De la beneficii privind performanțele termice ale clădirilor, până la problemele cu care confruntă acoperișurile verzi iarna, dar și de ce trebuie nu doar să le avem dar și să le îngrijim, este o poveste de spus în plus pentru sustenabilitate.

Acoperișurile verzi și performanța termică

Acoperișurile verzi reduc consumul de energie al clădirii în anotimpurile calde, dar performanțele termice din sezonul rece primesc din păcate puțină atenție. Am venit să dăm Cezarului ce este al Cezarului!

Noile studii vin să le răzbune performanțele, cuantificând fluxul de căldură iarna în cazul unui sistem extins de acoperiș verde, legătura dintre fluxul de căldură și radiația solară, temperatura substratului și adâncimea zăpezii. Determină și relațiile dintre tipul de vegetație, acumularea de zăpadă și temperatura substratului.

S-au constatat pe parcursul sezonului rece, când este nevoie de încălzire intensă a clădirilor, pierderi de căldură net mai mici la cele cu acoperiș verde, comparativ cu acoperișurile convenționale. Dublarea adâncimii substratului acoperișului verde nu a avut un impact suplimentar major în reducerea pierderii nete de căldură. De asemenea, s-au cuantificat temperaturile substratului și adâncimile zăpezii de pe acoperișurile verzi în diferite microclimate și tipuri de vegetație.

Microclimatele diferite ale acoperișului verde ales (adăpostite, expuse, deasupra unor clădirii neîncălzite) etc. au dus la acumulare diferențiată de zăpadă; zăpada mai adâncă a dus la o variabilitate mai mică a fluxului de căldură. Beneficiile verdelui față de acoperișurile convenționale au fost mai mici, e cert în condiții extreme de iarnă, când substratul era înghețat, dar și în condiții de soare puternic. Speciile de plante au afectat diferențial adâncimea și durata acoperirii cu zăpadă. Temperaturile substratului au diferit, de asemenea, în funcție de forma de creștere a plantelor, în ​​condițiile acoperirii cu zăpadă.

Concluzia studiilor privind beneficiile termice?

Beneficiile termice ale acoperișurilor verzi iarna vor depinde de climă, alegerea plantelor, construcția acoperișului, locație, dar și atenția sporită la întreținere/mentenanța adaptată anotimpului.

În timpul lunilor de iarnă este posibilă obținerea a până la 25% izolație suplimentară în condiții mai uscate prin instalarea unui acoperiș verde. De asemenea poate crește temperatura exterioară a acoperișului în medie cu 4,5 °C când vremea este rece. Va reduce pierderile de căldură din cauza vântului cu până la 50% în comparație cu un acoperiș gol. Menținând acoperișul proprietății în cele mai bune condiții adaptate anotimpului, se pierde mai puțină căldură, ceea ce înseamnă cheltuială redusă pentru încălzire.

În condițiile creșterii costurilor la energie o investiție pe termen lung într-un acoperiș verde funcțional este o opțiune dincolo de sustenabilitate.

Nivelul de izolare al unui acoperiș verde, semne de întrebare?

Nivelul de izolare pe care îl poate oferi un acoperiș viu depinde însă de mulți factori. Nivelul de umiditate iarna al unui acoperiș verde poate determina cât de eficient este acesta ca izolator. Deoarece nivelul de umiditate poate varia enorm în funcție de factorii climatici locali, performanța termică a acoperișului va varia și ea. Tipul de acoperiș verde pe care îl alegeți va influența și performanța termică a acestuia. În general, cu cât stratul de mediu de cultură este mai adânc, cu atât acoperișul devine mai izolant – dar atenție! – greutatea unui acoperiș verde intensiv sau semi-intensiv poate pune multă presiune asupra unei clădiri.

“A pune grădina la somn” și specialistul la treabă

În timpul iernii plantele intră în mod natural într-o fază de repaus. Termenul de adresare în domeniu „a pune grădina la somn” provine din recunoașterea faptului că plantele chiar se „duc la culcare” iarna. Când este prea frig, prea uscat sau nu există suficientă lumină solară pentru a crește, plantele se concentrează pe protejarea sistemelor radiculare. Pentru majoritatea plantelor sezonul de repaus este timpul pentru a stoca suficientă energie sub pământ pentru a permite plantei să izbucnească în muguri și să înflorească primăvara.

Odată cu precipitațiile și schimbările climatice tot mai dese, devine din ce în ce mai provocator să alegi plantele potrivite pentru acoperișuri verzi pentru a asigura supraviețuirea și în timpul iernii. Adesea nu este suficientă apă, sau dimpotrivă, prea multă apă.

Fluctuațiile mari de temperatură pot încurca realmente și plantele. De aceea specialiștii în acoperișuri construiesc și proiectează cu enormă atenție la întreținerea pe termen lung și sunt cei la care trebuie apelat pentru soluții.

Educația și întreținerea regulată!

Educația proprietarului și a celui care întreține acest acoperiș verde este esențială pentru supraviețuirea pe termen lung a unui acoperiș verde.

La ce ne referim? La o cunoaștere profundă a ciclului natural de viață al plantelor din regiunea în care locuiți. Este necesară pentru a vă asigura că plantele vor supraviețui pe toată durata de viață. Adesea, aceasta înseamnă să trecem dincolo de aspectul acoperișului și mai mult către funcționarea acoperișului verde, în toate anotimpurile. Rezistența la climă sau protecția solului, care sunt cheia supraviețuirii plantelor. Disciplinele care se suprapun în realizarea lor trebuie să colaboreze mai eficient pentru a asigura succesul integral al acoperișului verde.

Odată ce ai investit într-un acoperiș verde vei dori să maximizezi performanța acestuia pe toată durata de viață. Și asta înseamnă să investești în întreținere regulată. Pentru cele mai extinse acoperișuri verzi se recomandă două până la trei “vizite” de întreținere pe an. Va trebui să verifici integritatea structurală a acoperișului, sistemele de drenaj, sistemele de irigare și desigur sănătatea și vitalitatea stratului vegetativ.

Ce poți face concret pentru acoperișurile verzi toamna și iarna

  • Curăță foarte bine și verifică sistemele de scurgere/drenaj. În acest fel apa din topirea zăpezii și noroiul se vor putea scurge de pe acoperiș cu o mai mare ușurință.
  • Înainte ca iarna să-și facă de cap, este indicat să inspectezi cu un profesionist, cu atenție sistemul care asigură hidroizolația. Analizează atent toate marginile acoperișului și toate zonele prin care apa s-ar putea infiltra. De asemenea izolează zonele care ar putea avea de suferit din cauza apei sau din cauza vântului.
  • Nu lăsa niciodată zăpada să se acumuleze în straturi mari. Chiar dacă pentru grădina de la sol zăpada joacă un rol de protecție, iar în cazul gazonului trebuie să avem grijă la zonele de presiune sau de apă excesiv acumulată, zăpada nu trebuie lăsată și pe acoperișul verde, deoarece aceasta va îngreuna acoperișul, ducând la probleme multiple.
  • Cu foarte mare atenție îndepărtează zăpada în momentul în care aceasta depășește 10-13 cm. Un strat mai mic de atât nu poate dăuna în mod uzual dacă nu există și alte probleme structurale sau de greutate.
  • În timpul sezonului rece, când vremea permite, este important să îngrijești și plantele care formează acoperișul verde. Îndepărtează cu atenție crenguțele sau frunzele uscate, însă nu atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. Procedeul ajută plantele la a nu fi private de lumină solară disponibilă plantelor iarna în cantitate și așa redusă.
  • În mod ideal, acestea ar trebui să fie eliminate înainte ca materia organică să devină compost – dacă la gazon mai vorbeam de tăierea frunzelor și folosirea lor, când vorbim de acoperișuri verzi nu e tocmai un lucru bun a avea prea multe substanțe nutritive solubile pe un acoperiș verde.
  • Verifică orice deteriorare a integrității structurale a acoperișului și optează pentru reparații cât mai curând posibil.
  • Șterge resturile de la prizele de drenaj și verifică dacă excesul de apă poate lăsă acoperișul intact.
  • Îndepărtează vegetația de pe toate zonele cu pietricele/ pietriș și sisteme anti-incendiu.
  • Caută specii de plante nedorite pe acoperișul tău verde (of, buruienile) și îndepărtează-le total din/ de pe acoperiș

Pentru acoperișuri verzi intensive

  • Toamna și iarna verifică și întreține sistemele de irigare (dacă sunt instalate). Dacă uzura generală a dus la așezarea substratului, acum este un moment bun pentru a crește nivelurile de substrat.
  • Pune întrebarea: ”Cum a funcționat acoperișul tău verde intens în această vară?” Ar putea fi îmbunătățit în vreun fel? Acesta este momentul perfect al anului pentru a planifica modificări ale paletei de plantare și/ sau metodelor de gestionare viitoare.

Pentru Sedum – colecția toamnă… iarnă!

Sedumurile sunt plante mici remarcabil de rezistente și vor avea nevoie de foarte puțină atenție în această perioadă a anului, în afară de curățarea frunzelor căzute. Dacă vezi pete goale de substrat și ai prefera să fie populate cu plante, este foarte ușor să generați noi plante prin „germeni”. Pur și simplu scoateți bucățile din plantele sănătoase și pune-le în substratul gol. Dacă prinzi vreme umedă și blândă, nu va dura mult până când vor dezvolta rădăcini. Evită să optezi pentru sedum pe vreme geroasă. Riști să distrugi celulele plantelor suculente și ar putea dura câteva luni pentru ca plantele să se recupereze.

Indiferent de tipul de acoperiș verde și tipologia plantelor ce îl populează, acesta aduce un aport benefic în performanța termică a clădirilor și iarna, devenind parte integrantă a calității vieții. Ca orice lucru bun care ne dă ceva în schimb, întreținerea lui corespunzătoare trebuie făcută atent, cu ajutorul profesioniștilor.

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu