Sub nămeții din curte, plin de viață! Îngrijirea gazonului iarna

Sub nămeții din curte, plin de viață! Îngrijirea gazonului iarna

Ulițele erau pline de zumzet și zăpada mereu la timpul ei, cu rost, pătură caldă peste culturi de orice fel. Cu toată minunăția iernii, cele mai comune probleme de iarnă ale gazonului vin completate cu unele la care nici nu te-ai gândit. Știai de “amenințarea” oamenilor de zăpadă?

Aștepți ca propriul tău tărâm al minunilor de iarnă să se materializeze? Nu contează dacă locuiești într-un loc care nu vede multă zăpadă sau undeva unde pare că ninge fără oprire din noiembrie – zăpada are un impact mare asupra sănătății gazonului tău. Iată câteva dintre lucrurile la care trebuie să fii atent în această iarnă pentru a te asigura că gazonul tău rămâne sănătos până la sosirea primăverii.

Mucegaiul zăpezii – probemă de iarnă, vizibilă primăvara

Mucegaiul de zăpadă este o ciupercă de vreme rece care apare sub zăpadă. Daunele cauzate de mucegaiul de zăpadă de obicei nu se văd decât atunci când vremea începe să se încălzească și/sau zăpada se topește. Dacă frunzele și resturile de gazon sunt lăsate pe gazon înainte de prima zăpadă, riscați să vă confruntați în primăvară cu măcar un tip de mucegai de zăpadă.

Aceste lucruri combinate cu umiditatea care vine din zăpadă pot aduce acele pete nedorite gri și roz la care contribuie și un drenaj slab în perioadele de iarnă mai calde. După ce zăpada începe să se topească pe gazonul tău, mucegaiul de zăpadă are ocazia să prindă contur chiar sub ochii tăi. Mucegaiul zăpezii devine diagnostic clar când vezi niște cercuri gri în care iarba încearcă să crească. Pot fi chiar zone neclare sau cu zone de cruste (roz sau gri). Roz, culoare încântătoare, dar când vine vorba de gazon este una ucigătoare, pentru că acest mucegai roz este cel mai violent și poate duce la distrugerea în totalitate a gazonului.

Mucegaiul zăpezii moare și iarba se recuperează de la sine de obicei, pe măsură ce soarele și briza primăverii vor usca gazonul. Dacă gazonul a fost infectat o perioadă lungă de timp sau cu tipul roz de mucegai, iarba poate muri.

Dacă gazonul este fertilizat corespunzător acum toamna, atunci există mai puține șanse de mucegai al zăpezii când primii ghiocei apar. Cu atât mai mult motiv pentru a investi în îngrijirea de toamnă a gazonului.

Categorie:

OxyRestart - Îngrășământ cu efect rapid și eliberare lentă

173,96 lei * include TVA, nu conține paletizare și transport
Vrei un îngrășământ organic care să te scape de griji întregul an? Cu noul fertilizant OxyRestart asiguri hrana necesară oricărei peluze de gazon, indiferent de anotimp. Potrivit atât

Zăpadă înghețată peste gazon

Orice loc în care s-a îngrămădit zăpada pe gazonul tău, cum ar fi marginea aleilor sau chiar unde copiii tăi au construit oameni de zăpadă în mod repetat, ar trebui să fie curățate.

Zăpada atinge fizic aparent doar firele de iarbă pe care le puteți vedea deasupra solului, dar temperaturile sub gradul/nivelul de îngheț și gheața adunată pe marginile aleilor (acolo unde o depozităm adeseori, deși ar fi absolut necesar să o cărăm din curte) pot ajunge la rădăcini și pot provoca uscarea rădăcinilor. Reține că energia stocată și prin fertilizare în sistemul radicular (sistemul de rădăcini) este cea care permite noilor fire de iarbă să crească primăvara.

Dacă solul îngheață, atunci poate provoca distrugerea celulelor din rădăcinile ierbii, ceea ce ucide ulterior iarba. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci este posibil să trebuiască să optați pentru un nou gazon în primăvară. Urmați sfaturile OxyGazon și OxyGrădinar și încercați să preveniți sau să contracarați problemele ce pot apărea!

De asemenea este important să vă amintiți să călcați ușor atunci când gazonul este înghețat, astfel încât să nu deteriorați profund sistemul radicular. Încercați să vă abțineți de la a merge pe gazonul înghețat sau de a plasa obiecte grele pe acesta, deoarece acest lucru poate rupe firele de iarbă și poate provoca daune care nu se vor repara de la sine decât în primăvară.

Animalele de companie – Nu acolo, te rog!

Cine nu-și dorește un animal de companie, mai ales dacă spațiul și o curte frumoasă îi permit și o calitate a vieții ridicată. Ei, oricât de mult i-am iubi, câinii noștri dragi pot deveni un coșmar pentru un gazon bine întreținut! Vor săpa mici petice de gazon din când în când (unele rase sunt evident mai pricepute la asta), dar o problemă mai gravă sunt petele de urină pe care le pot lăsa pe gazon, mai ales iarna.

Urina de câine este bogată în azot, care va arde cu timpul porțiuni de iarbă. De ce avertizăm despre asta la început de sezon rece? Pentru că în timpul verii iarba crește mai repede, astfel încât gazonul să se poată regenera singur, dar în timpul iernii, iarba nu crește atât de mult. Acest lucru înseamnă că aceste semne de arsură nu vor fi reparate și acele porțiuni moarte se pot răspândi rapid pe tot gazonul. Încercați să îi obișnuiți cu plimbări mai departe decât limita curții dacă puteți. În cazul în care câinele tău are permis pentru asta în grădina ta, încearcă să cureți cu apă zona pentru a clăti și dilua concentrația de azot. Acest lucru va mai diminua efectul de ardere.

Șoareci de câmp sau șobolani

Acestea sunt unele dintre cele mai comune și mai distructive rozătoare de iarnă. În timpul iernii, aceste mingi gri își iau o masă gustoasă și își fac casă din peluzele acoperite de zăpadă. Mestecă fără oprire și fac piste prin iarbă, făcând rețele întortocheate. Până în momentul în care primăvara se rostogolește peste iarnă, este posibil să vă uitați la o cantitate mare de daune pentru reparații.

Păstrarea grădinii și curții în mod curat și ordonat este primul pas pentru a evita o problemă cu șoarecii și șobolanii, deoarece le oprește confortul în aer liber.

Șobolanii se tem de spațiile deschise și prin urmare cu cât aveți mai puține zone pline de gunoi sau frunze, cu atât este mai puțin probabil ca rozătoarele să aibă un loc unde să se cuibărească confortabil. Păstrează iarba frumos tunsă și îndepărtează grămezi de lemn, carton sau orice alte elemente stocate peste iarnă printr-un capăt de curte. Asigură-te că spațiile de depozitare sunt închise. Șobolanii tind să folosească hârtie, carton, tufiș tăiat sau iarbă în grămezi uscate și tasate pentru a construi cuiburi, fă astfel încât să nu aibă acces ușor la ele în curte sau în afara ei.

Daunele provocate de sare

Sarea este aplicată generos iarna pe suprafețele solide pentru a ajuta la prevenirea gheții și pentru a te menține în siguranță când drumurile devin alunecoase. Este necesară, dar nu este deloc grozavă pentru gazonul tău. Când sarea se revarsă pe gazon, poate deteriora sistemul radicular, afectând gazonul peste iarnă. Încearcă să păstrezi sarea doar pe alei și să eviți spațial peluza. Dacă observi o scurgere a zăpezii topite de sare, curăță cât mai repede posibil. Dacă iarba a fost deja deteriorată, atunci poate fi necesar să reînsămânțați/replantați odată ce primăvara va permite.

Evitați pe gazon produsele de topire a zăpezii cu sare gemă. În schimb se recomandă produse de dezghețare prietenoase cu plantele.

Evitați să mergeți prea mult pe gazon iarna, ceea ce poate deteriora iarba înghețată. „De obicei, doar partea superioară a firului de iarbă se va desprinde, iar restul de iarbă va fi bine”. Totuși uneori traficul intens iarna, pașii pe un gazon fragil pot lăsă un aspect inestetic.”

Nu uita, zăpada își face partea de minuni!

Zăpada ajută la menținerea umidității, iar acesta nu e lucru de ignorat. Zăpada previne “transpirația”, ceea ce ar putea dăuna gazonului în timpul iernii. Vânturile reci și uscate de asemenea pot elimina umezeala din iarbă, care desigur ar apărea mai ales în lunile reci de iarnă. Cu toate acestea, cu un strat de zăpadă deasupra, gazonul este protejat, ținându-se cu succes umiditatea în sol.

Avem grijă de gazonul tău!

Iarna pune cu siguranță gazonul în stare de alertă, dar știm că vei fi pe deplin pregătit să îi oferi îngrijirea de care are nevoie primăvara și să previi din daune încă din toamnă!

Fertilizați gazonul la începutul primăverii, când ierburile încep să crească activ, sau după ultimul îngheț (în funcție de regiune). De asemenea este recomandat să fertilizați a doua oară în toamnă, dar fiți conștienți de faptul că fertilizarea prea târzie poate provoca mucegaiul zăpezii dacă locuiți într-o regiune care se confruntă cu acoperire abundentă de zăpadă la începutul iernii.

Dacă iarba ta este predispusă la “uciderea” iernii, este de asemenea util să aerezi gazonul în timpul sezonului de creștere pentru a preveni compactarea solului înainte de apariția vremii reci.

Dacă iarna dovedește un lucru, este că îngrijirea gazonului nu este niciodată terminată cu adevărat. Chiar dacă iarba ta este latentă, iar instrumentele de îngrijire a gazonului sunt puse deoparte pentru sezon, totuși trebuie să fii sârguincios pentru a-ți menține gazonul sănătos. Dacă ai întrebări sau nelămuriri cu privire la deteriorarea gazonului peste iarnă, discută despre soluții cu un profesionist OxyGazon!

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu