5 pași pentru plantarea corectă a rulourilor de gazon

5 pași pentru plantarea corectă a rulourilor de gazon

Dacă citești asta înseamnă că te pregătești de plantarea rulourilor OxyGazon. Pentru că vrem să aveți parte de o experiență completă și suport de-a lungul întregului proces, am structurat și explicat fiecare etapă pe care va trebui să o parcurgi.

Ce trebuie să știi este că există câteva reguli esențiale pentru plantarea OxyGazon-ului, reguli pe care dacă nu le urmărești, riști să ai o peluză temporară și degradată în scurt timp. OxyGrădinar a întocmit o listă cu sfaturi prețioase pentru plantarea facilă, fără bătăi de cap.

1. Plantează rulourile OxyGazon cât mai curând după descărcare

Este o recomandare valabilă mai ales în zilele caniculare. Însă respectă regula pe tot parcursul anului și nu depăși 24 de ore de la momentul livrării. Prelungirea termenului poate duce la degradarea sau chiar distrugerea irecuperabilă a gazonului. Folosește plasa anticârtițe și plaseaz-o într-un strat de nisip de 1-2 cm. Asigură-te că urmărești toți pașii necesari pentru pregătirea terenului înainte de plantare, găsești informația aici.

Plantarea gazonului

2. Construiește un puzzle din rulourile OxyGazon

Derulează primul rulou paralel cu marginea terenului pregătit. Continuă cu următoarele rulouri foarte aproape unele de celelalte, în sistemul unui fermoar. Presează cu mâinile marginile și asigură-te că nu există spații de pământ între acestea. Continuă procesul până când ajungi la marginea terenului. Dacă ruloul este mai lung, decupează-l cu un cutter sau cu un cuțit cu lama ascuțită. Precum niște cărămizi, așa ar trebui să se îmbine și rulourile de pe rândul următor. Repetă operațiunea până la gazonarea întregii suprafețe. Pentru a lucra ordonat și curat, este important să plantezi rulourile păstrând înclinația firelor de iarbă. Astfel, imediat după plantare, zona va arăta impecabil.

Gazon

3. Fertilizează eficient gazonul

Folosește un fertilizant bogat în NPK. Va încuraja fixarea imediată și adâncirea în timp a rădăcinilor OxyGazon-ului. Alege un produs de calitate pentru a avea un gazon viguros pe termen lung, precum OxyRestart, care, după însămânțare, ajută la o germinare rapidă și uniformă. Mai mult, acesta poate fi folosit în toate etapele de viață ale gazonului, la plantarea rulourilor, la însămânțare, cât și la întreținerile de peste an.

Fertilizare gazon

4. Tăvălugește rulourile OxyGazon

După ce ai terminat de așezat rulourile OxyGazon, este nevoie să le presezi pe sol. Astfel, rădăcinile ierbii intră în contact mai rapid cu pământul, evitând apariția petelor uscate de mai târziu. În plus, dispar denivelările de la suprafață, astfel că peluza va arăta uniform și la călcare nu va exista un disconfort. Poți să folosești un tăvălug special sau un ciocan de cauciuc sau șii mai simplu, o scândură.

Tăvălugire gazon

5. Irigă din abundență imediat după plantarea rulourilor OxyGazon

Udă OxyGazon-ul imediat după plantare pentru a facilita înrădăcinarea rapidă. Dacă apa ajunge să băltească, oprește sistemul de irigații căci supradozarea poate crea buzunare de aer între pământ și rulou, fapt care va afecta prinderea ierbii. În primele 10-14 zile de la plantare, udarea se face de două ori/zi. Vara, când temperaturile sunt foarte ridicate, este important ca prima irigare să se realizeze cu ajutorul unui furtun care va comprima stropii de apă și va evita cimentarea acestora pe firul de iarbă. Concomitent cu această operațiune, trece cu o mătură fină peste gazon pentru a curăța firele de iarbă de eventualele particule de praf. În perioada caniculară se recomandă irigarea de 2 ori pe zi, dimineața devreme și seara. Cantitatea minimă de apă este între 3 și 5 litri de apă/mp/zi, iar intervalul de timp dintre irigări trebuie să permită uscarea solului, deoarece surplusul de apă sau lipsa drenajului pot conduce la apariția bolilor.

Irigarea gazonului

Dacă respecți toate explicațiile prezentate mai sus, OxyGrădinar îți promite că peluza din curte va fi sănătoasă și rezistentă.

Comunitatea OxyGrădinar

Te invităm în comunitatea OxyGazon, unde oferim informație utilă și răspundem tuturor întrebărilor membrilor, pentru a fi siguri că aveți parte de un gazon îngrijit corespunzător.

Lasă un comentariu