Apel de toamnă – Înapoi la bine, înapoi la sănătate

Apel de toamnă - Înapoi la bine, înapoi la sănătate

E toamnă… lucru cert. Dar cum stăm cu activitățile în aer liber toamna? Ne-am plâns de căldură o vară întreagă și deja la urechi ne ajung primele “ce frig s-a făcut!”. Rulăm parcă veșnic nemulțumiți și doar întrebând câțiva cititori, ei recunosc că ajung să treacă pe lângă gazonul proaspăt tuns sau primele flori din grădina de toamnă, în goana spre școală sau job, pentru că nu mai au timp de stat și zăbovit.

E drept, avem cumva o cultură națională înclinată spre a crede că odihna și recalibrarea fizică sau emoțională de orice fel sunt de fapt un soi de lene. Uneori ne adresăm celorlalți fără să vrem cu formularea “tu poate ai timp, eu nu am timp de asta.” Uităm de oameni, uităm de stat în aer liber și grădini, uităm de noi.

Dacă facem un exercițiu de memorie, știm că la primul clopot de prânz tot românul își făcea o cruce și poate mai moțăia puțin la prânz într-un petic de umbră chiar și pe câmp, sau își făcea timp de o poveste toamna pe seară cu un vecin la un vin fiert.

Veșnic nu avem timp, veșnic e prea cald sau prea frig

Un lucru e cert: trebuie să facem mișcare și în aceeași măsură să ne deconectăm de tot ceea ce ne presează ca să ne putem conecta la loc mai puternici. Plug în… plug out, toate au rolul lor inestimabil!

Gata cu vorbăria, vă lăsăm câteva sfaturi despre cum să faci pace cu toamna, să-i dai respectul cuvenit și să o îmbrățișezi că pe un dar.

Cuplează activitatea fizică cu mediul exterior

Cuplează activitatea fizică cu natura. Nu vrei să te deplasezi prea mult… rămâi la tine în grădină, îngrijește-ți gazonul prin procedurile necesare toamna și poți maximiza în continuare beneficiile pentru sănătate indiferent de anotimp.

Nenumărate studii au demonstrate că activitatea fizică regulată în aer liber poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal și de sân, diabetul de tip 2, precum și osteoporoza – care este o preocupare majoră pentru femei pe măsură ce îmbătrânesc.

Pentru a menține o sănătate optimă, specialiștii sugerează că adulții să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de la moderată până la viguroasă pe săptămână, în timp ce copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani ar trebui să ajungă zilnic la 60 de minute de activitate moderată până la viguroasă. Copiii sub 5 ani trebuie să fie activi fizic 180 de minute pe zi, la orice intensitate.

Ei, toate le poți face în grădina ta chiar și după ce se face mai răcoare.

Cine se trezește de dimineață… în grădină ajunge! (nu la televizor)

Dacă în familie este posibil să stați și să vă uitați la televizor împreună după cină, faceți o rutină să stați de la 20 până la 30 de minute afară. Dacă nu aveți un spațiu generos, duceți activitatea în primul spațiu verde la dispoziție în comunitate. Cheia este sa faceți din activitate ceva distractiv. Când activitatea este distractivă, este mai probabil să ne implicăm continuu în ea și să cerem mai mult.

Diminețile de weekend, când zarva începe tot de dimineață cu trezirea părinților (bineînțeles) fă-o ritual. Dă-i tu acel ceva, încât să scoți copiii din zona “mai stau puțin pe tabletă” în… totul în grădină. Știm, ești somnoros, mai aveai un email de trimis încă de vineri și era urgent. Urgența e chiar sub ochii tăi. Sunt familia și sănătatea lor și a ta!

Cardio – adună frunzele uscate! (sau plimbă-te printre ele)

Un studiu făcut în mai multe țări asiatice a demonstrat că plimbatul într-un peisaj de toamnă printre frunze uscate pentru minim 30 de minute a avut efecte pozitive asupra somnului la peste 3000 de subiecți.

Când vorbim de adunatul lor, știm deja că e procedura necesară dacă vrei gazon sănătos toamna, știm și că trezește ceva amintiri mai ales dacă iei grebla ca prieten în activitatea aceasta. Știai că adunatul frunzelor poate fi echivalentul unei ședințe serioase de cardio? În funcție de cât de generoasă e grădina ta, ia și prietenii dornici la tine, ia greble mai mici pentru cei mai mici dintre voi și intrați în competiție. Let’s cardio!

E deja o tradiție la noi în familie să facem activități de toamnă. Când trăiau bunicii ajungeam la ei cu copiii măcar o dată pe lună, acum avem grijă de gazonul cartierului rezidențial unde locuim, care are desemnat un mic lot pentru fiecare apartament aflat la parter, sau ajungem cât putem de des în Copou pentru plimbările mai lungi! Toamna are un farmec aparte, cred, pentru fiecare dintre noi și ne îndeamnă mai mult la mișcare decât o vară toridă!

– Ana Poenaru – Iași, antreprenor, 2 copii

Mese în familie, tot afară?!

Scoate fierbătorul aproape, nu uita de gutuile și merele coapte, scoate scorțișoara pentru doritori și plantele de sezon poate chiar culese de ține, fă un twist la mesele în familie și nu băga masa încă. Luați măcar în weekend mesele în aer liber.

Invită prietenii cu care nu te-ai văzut peste vară, pune plăcintele la bătaie sau cel mai bun dovleac copt. Deși pare împrumutată de pe undeva, rețeta asta este și neaoș românească, inclusiv turtele cu dovleac. Încearcă-le și tu!

Redecorează

Credem că frumosul atinge nu numai ochiul dar și sufletul, unde mai pui și sănătatea fizică. Fă un plan din timp și achiziționează plante decorative de toamnă, dedică-le un weekend întreg. Cu frunzele mai deosebite adunate copiii pot trece să facă decorațiuni chiar cu mâna lor, să picteze frunzele în culori tari, sau de ce nu să le toace pentru reciclare și să le adauge la rădăcina plantelor.

O mulțime de materiale din recolta de toamnă pot fi folosite pentru decorarea grădinii în toamnă. De la dovleci la coji/coceni de porumb, la conuri de pin și alte de conifere. Sezonul de toamna are culori interesante care pot schimba starea mintală și e lucru dovedit.

Joacă-te mai mult sau fă ceva diferit

Da chiar tu, adultule! De când nu te-ai mai jucat cu adevărat? Jocurile de societate pot fi mutate în weekend în grădina ta, așa cum poți să îți aduni câțiva prieteni la o tură cu bicicletele, ca la final să vă așezați la un vin fiert, așa cum și un ceai cu lămâie și multă miere pot face deliciul zilelor în grădina ta.

Ai văzut vreun răsărit, vreun apus superb. Cerul capătă nuanțe ireale uneori, dar îl privim, se pare, potrivit studiilor, de 4 ori mai rar decât acum 20 de ani. Privește cerul și fă-o chiar din grădina ta. Nu uita nici de ea. Oferă-i grijă și atenție sporită toamna, cu produse potrivite.

Atenție! Acest articol militează pentru un anotimp ruginiu fericit în aer liber, indiferent de temperaturi, și trebuie tratat ca atare :)

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu