Arhitectura verde – Colaborare, sustenabilitate și vederi din lumea largă
Arhitectura verde – un vis, o realitate, o dorință? În lumea largă face dovada permanentă a bunei colaborări între domenii interesate de mediu, de verde și în cele din urmă de creșterea calității vieții oamenilor și comunităților.
Arhitectura verde este o metodă de minimizare a efectelor negative pe care structurile construite le au asupra mediului înconjurător. Este o filozofie care se bazează pe mediul înconjurător ca inspirație, pentru a oferi spații cu impact negativ redus, adaptabile și sănătoase.
Cum e gândită arhitectura verde?
Clădirile verzi sunt realizate în conformitate cu această gândire. Acestea sunt proiectate, construite și operate cu accent pe conservarea energiei, aprovizionarea cu materiale ecologice/reciclate și păstrarea biodiversității zonei.
Gândiți-vă la panouri solare, toalete ecologice cu compost și colectarea apei de ploaie. De asemenea, luați în considerare lucruri precum liniile arhitecturale directoare îmbunătățite privind reziliența, ținând cont de dezastrele naturale, pentru a crea clădiri de durată. Aceste inițiative devin din ce în ce mai comune și toate reprezintă modalități prin care infrastructura își poate minimiza amprenta asupra mediului.
Specialiști din diverse domenii, de la arhitecți până la peisagiști, specialiști în energie regenerabilă se unesc pentru a face din clădirile verzi o realitate. Procesul începe chiar înainte de a se deschide terenul cu studii ale locului pentru topografie, probe de drenaj/sol și modele pentru parcuri solare. Rolul arhitecților și inginerilor ar putea fi acela de a proiecta un sistem de ventilație naturală pentru a compensa utilizarea aerului condiționat, apoi de a lucra cu oameni din domenii potrivite pentru a obține materiale durabile.
Rolul fiecăruia în arhitectura verde
Odată construite, oamenii care locuiesc sau muncesc în aceste clădiri au rolul lor mai departe pentru a minimiza propria energie folosită, apă și utilizarea generală a resurselor în cadrul structurii.
De la faza de proiect până la utilizatorul final fiecare îndeplinește un rol important în a face clădirea mai ecologică. E un fir văzut și unul nevăzut care leagă ideea de o realitate pentru mulți, mulți ani.
Cum “arată” arhitectura verde?
Nu există o singură modalitate de a face o clădire verde. Orice clădire, fie că este o casă, birou, școală sau altă structură, poate fi o clădire ecologică dacă este realizată măcar cu următoarele caracteristici:
- utilizarea eficientă a energiei, apei, spațiului și a altor resurse
- utilizarea energiei regenerabile, cum ar fi energia solară
- măsuri de reducere a poluării și a deșeurilor și facilitarea reutilizării și reciclării
- calitate bună a aerului din mediul interior
- utilizarea de materiale non-toxice, etice și durabile
- luarea în considerare a mediului în proiectare, construcție și exploatare
- luarea în considerare a calității vieții ocupanților în proiectare, construcție și exploatare prin spații verzi multiple
- un design care permite adaptarea la un mediu în schimbare
Clădirile verzi diferă între ele în diferite regiuni ale lumii și țări pentru a ține seama de variațiile unice ale climei, culturilor și priorităților economice. Nu vor fi două exact la fel. Dar un lucru este adevărat: arhitectura ecologică eficientă nu este un supliment, este o decizie, și nu doar arhitecturală, încă din faza de idee.
Clădirile verzi trebuie proiectate și executate ținând cont de mediu, de la început până la sfârșit.
Este arhitectură verde cu adevărat eficientă?
Atunci când mediul construit este cu adevărat sincronizat cu mediul său natural, acesta poate regenera în mod eficient viața. Există programe care certifică proiectele de arhitectură ecologică care contribuie pozitiv la mediu, mai degrabă decât să fie pur și simplu „mai puțin rele”.
Pentru a obține acest tip de succes la o scară mai mare, indivizii și grupurile din domenii diferite vor trebui să colaboreze pentru a îmbunătăți și a inova programe eficiente. În ceea ce privește eficiența energetică, de exemplu, este adevărat că există opinii contradictorii dacă anumite programe sunt suficient de cuprinzătoare pentru a avea un impact iar inovația și adaptabilitatea fac diferența.
Multe studii arată că clădirile certificate ca fiind cu adevărat verzi se duc la un procent de aproximativ 25% mai puțină energie, dar altele susțin că obiceiurile de utilizare pot minimiza sau chiar elimina consumul. Legate de costurile inițiale ridicate și procesele de aplicare îndelungate.
Împreună pentru arhitectură sustenabilă
Oricum este clar că inițiativele recente de arhitectură ecologică au mobilizat masele în jurul ideii de construcție responsabilă cu mediul și au unit domenii care nu colaborau atât de evident. Astfel împreună au dezvoltat standarde mai riguroase pentru viitor.
Dacă mai evidenta colaborare între peisagiști, creatori de spații verzi și arhitecți își face simțită prezența, la aceasta se adaugă în lumea largă până și colaborarea cu producători de vopsele ecologice, electrocasnice ecologice (dacă ne uităm și la interior).
Să nu uităm că clădirile verzi oferă, de asemenea, „co -beneficii” care îmbunătățesc sănătatea și fericirea ocupanților și a comunității din jur. Unele beneficii complementare (cum ar fi creșterea luminii naturale și accesul de exemplu la un acoperiș verde) pot obține recompense economice prin scăderea costurilor și creșterea productivității angajaților.
Studiile anuale de la Harvard arată chiar că beneficiile pentru climă și sănătate sunt aproape echivalente cu economiile de energie. Cu alte cuvinte clădirile verzi pot reduce efectiv spitalizările reducând la minimum lucruri precum exacerbările astmului.
Din lumea largă 4 clădiri emblematice pentru arhitectură verde ne fac cu ochiul după ce trecem prin studii și articole de specialitate:
1. Normand Maurice Building Quebec cunoscută pentru consumul de energie: estimat a fi cu 55% mai mic decât o clădire clasică.
Caracteristicile ecologice includ: sonde geotermale pentru a pune în valoare capacitatea de încălzire și răcire a pământului, parasolare pentru a împiedica lumina excesivă a soarelui, un acoperiș verde, apa de ploaie folosită pentru toalete, depozitarea bicicletelor și facilitățile de schimbare pentru a încuraja forme alternative de navetă. Unele materiale din turnătoria preexistentă au fost încorporate în noua clădire pentru a reduce deșeurile.
2. Pădurea verticală din Milano – binecunoscută în lumea arhitecturii sustenabile, o clădire rezidențială, este un model pentru regenerarea diversității mediului urban fără extinderea limitelor orașului. Clădirea găzduiește mii de arbuști plantați care absorb CO2 și produc oxigen, totul vertical.
3. The Edge din Amsterdam – Această clădire prietenoasă este acoperită cu panouri solare și alimentată de un tavan LED digital care anticipează și ajustează nevoile de iluminare, mai degrabă decât să funcționeze într-un ritm constant. Arhitecții estimează o economie de 80% față de iluminatul tradițional.
4. The Shilda complex din Georgia-Winery – Această structură este literalmente încorporată în peisaj. Este orientată spre nord pentru a evita supraîncălzirea, iar masa termică a solului optimizează și răcirea clădirilor. Aceste detalii minimizează consumul de energie al clădirii, permițând în schimbul mediului să regleze temperatura internă.
O bună colaborare între domenii interdependente poate face diferența în calitatea vieții oamenilor și comunităților. Dacă și tu îți dorești să trăiești într-o comunitate cu arhitectură sau spații mai verzi, fă apel pentru ea.
Sănătoși, înverzim România!
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat ca să comentezi