Ce ar trebui să mai știm despre acoperișurile verzi? Suntem “parte din soluție”

Ce ar trebui să mai știm despre acoperișurile verzi? Suntem “parte din soluție”

Acoperișurile verzi! Vorbim din nou și din nou despre ele până când dincolo de înțelegerea beneficiilor imense și dorințele noastre de bunăstare și sustenabilitatea se vor îndeplini.

Poate ați mai auzit vorba aceasta: “suntem parte din problemă dar și parte din soluție”. Am cam uitat să trăim în comunitate așa cum și atenția la ce mâncăm, ce privim, cum trăim trece aproape ca un miraj, ea fiind esențială în procesul acesta îngreunat de a trăi sustenabil și în bunăstare în comunități și medii sănătoase.

Bun, acum ce are de-a face cu acoperișurile verzi și gazonul? Păi când v-ați invitat ultima oară vecinul să schimbați niște soiuri de roșii interesante sau plante aromatice, sau să vedeți cum se plantează gazonul natural, când v-ați gândit în mijlocul vreunui oraș mare să transformați cu eforturi comune financiare un acoperiș gol într-unul verde, de unde ulterior să aveți o sursă de hrană bună sau un gazon verde infinit, inclusiv deasupra birourilor?

Cum ar fi dacă… chiar ai avea un acoperiș verde?

Ce aici încă pare greu realizabil este deja normalitate în zeci, sute de părți ale lumii. Deja auzim răspunsul: e greu, nu ai cu cine? Ba ai cu cine. O fi așa greu să fim parte din soluție? Cum ar fi ca seara în loc să navighezi încă o dată prin paginile de social media, să urci pe bloc după frunze de mentă pentru limonadă, vecinul să fie acolo culegând 3 flori pentru soție, cu alt vecin care vrea 2 roșii de pus decor la salată? Cum ar fi dacă de la acoperișul tău de acasă ai ajunge și ai găsi unul chiar la birou să servească pentru relaxare, hrană… și câte și mai câte.

Ei bine sunt țări în care deja în 2012 se făcea asta și se vorbea despre cum să “ne mâncăm acoperișul sau peisajul”.

Ce ar trebui să știm oare dintre toate lucrurile ce ne ajung la urechi despre aceste minuni la nivel înalt?

Hrană prin acoperișuri verzi

Multe dezvoltări urbane din lume se îndreaptă către acoperișuri verzi. De ce? Acoperișul verde este o caracteristică unică care are câteva beneficii semnificative pentru clădire, mediu și pentru viața verde. Adăugând o estetică minunată cartierelor și zonelor de construcții urbane, precum și ajutând la o hrană sustenabilă dacă grădinăritul este încorporat și el încă de la început ca activitate pe un astfel de acoperiș.

Provocarea de a asigura hrană pentru o populație în creștere rapidă și urbanizată intensiv pune o presiune asupra resurselor de apă, utilizării terenurilor și agriculturii.

De exemplu încă de acum mulți ani programul Green Food from Green Roofs și-a propus să stimuleze agricultura urbană din Cairo (Egipt), cel mai mare oraș din regiunea mediteraneană, arătând potențialul de grădinărit pe acoperiș.

Dincolo de estetic, când poți urca câteva etaje, rămâne preț de câteva clipe într-o oază de verde unde îți poți cultiva propriile legume este absolut minunat.

Grădinăritul capătă un nou sens la înălțime

Orașul mai puțin cunoscut din Anglia – Tobmorden este un exemplu excelent când vine vorba de a mânca direct de pe un acoperiș viu sau din minigrădini răspândite în tot orașul. Unde te uiți, dintr-un gri cenușiu orașul a devenit nu doar verde, dar la orice pas poți culege un fruct sau o legumă chiar din fața secției de poliție.

De asemenea există o serie de acoperișuri verzi în Londra, cu zone mici de hrană care cresc pe acoperișuri, cum ar fi Eversheds Ltd. Cum ar fi să lași raportul acela care nu îți surâde, dar nu pentru a cutreiera străzile după primul restaurant, ci să urci pe acoperiș pentru o gustare rapidă?

Există acoperișuri verzi cu hrană celebre mai ales în SUA, cum ar fi Eagle Street Farm și Brooklyn Grange, ambele în New York. Agricultura pe acoperișuri urbane, o provocare a ultimilor ani de schimbări climatice, probabil va crește simțitor în următorii ani, oferind infrastructură verde durabilă și producând hrană oriunde ne-am afla.

Zgomot redus? Say no more

Acoperișurile verzi sunt compuse din plante și sol și vor ajuta la reducerea sunetului. Solul va reduce sunetele de frecvență mai joasă, în timp ce plantele însăși vor ajuta la reducerea sunetelor de frecvență mai înaltă. Aceasta este o modalitate ideală de izolare fonică a unei clădiri. Pot fi folosite în zone de case sau birouri din zgârie nori și oferă un efect minunat asupra mediului care depășește cu mult aspectul de modă veche al metalului.

Acoperișurile vii prelungesc durata de viață a acoperișului

Acoperișurile verzi sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a prelungi durata de viață a acoperișului. Cele clasice în forma în care noi le cunoaștem se vor deteriora în cele din urmă și vor trebui înlocuite.

Acoperișul verde, pe de altă parte, nu necesită astfel de măsuri. Evident după implementarea lui are nevoie de o întreținere atentă, dar raportată la beneficii. Da, va fi nevoie de ceva întreținere, cum ar fi plivitul și tunderea, fertilizarea, dar tot acest suport susținut va oferi acoperișului un aspect minunat.

Acoperișurile verzi durează practic de două până la trei ori mai mult decât acoperișurile standard, deoarece sunt protejate de radiațiile ultraviolete și de fluctuațiile extreme de temperatură care determină deteriorarea membranelor de acoperiș.

Ploaia care va să vină, numai de bine

Există și multe alte beneficii grozave. Apa de ploaie va hrăni acoperișul în loc să deterioreze acoperișul. Produsele chimice și metalele grele vor fi filtrate din apele pluviale și astfel vor provoca mai puține daune mediului. Va fi mai mult oxigen în aer, deoarece plantele pot ajuta la producerea oxigenului. Acest lucru va reduce poluanții din zonele urbane mai mari, unde poluarea aerului este o problemă uriașă care este monitorizată continuu.

Acoperișurile vii izolează

Ți-am mai povestit noi că acoperișul verde este de asemenea un izolator ideal pentru căldură și răcire. Statisticile arată că acele clădiri care au acoperișuri verzi economisesc cu până la zece procente costurile de încălzire și răcire față de cele care nu au un astfel de material de acoperiș. Una peste alta, materialele pentru acoperișuri verzi sunt valul viitorului și, cu atât de multe beneficii, sunt mult mai economice și mai benefice atât pentru oameni, cât și pentru mediu.

Ne plac cazurile concrete. Grecia – apel la verde!

În 2008, Ministerul grec de Finanțe a instalat un acoperiș verde deasupra Trezoreriei, numit oikostegi. Un studiu din 2009 al Universității Naționale Tehnice Metsovio a arătat cum s-a reușit reducerea costurilor cu aerul condiționat pentru clădire cu până la 50% în podeaua direct sub acoperiș și cu până la 9% pe parcursul celor 10 etaje și 130.000 de metri pătrați. Mai mult, cercetătorii au observat că o abundență de insecte s-au mutat pe acoperiș, inclusiv albine, buburuze și fluturi.

Directorul de Științe de Mediu Oikosteges, Vanya Veras spune:

Sistemul de acoperiș verde Oikosteges nu numai că susține creșterea plantelor în climatul mediteranean dur și divers, ci permite dezvoltarea unui ecosistem în primii doi ani cu doar trei metri cubi de apă pe 100 de metri pătrați.

Știm că se poate mai mult verde în România chiar și pe acoperișuri!
Facem mai bine, mai verde zi de zi, pentru voi!

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu