Ce este wellbeingul de fapt? Cu bunăstarea la control!
Dacă ați auzit de wellbeing sub numele lui neaoș românesc, bunăstare, poate v-ați gândit că aveți în față niște iele. Mergeți spre ele, ajungeți aproape și doar pentru că vă apropiați nu înseamnă că le puteți atinge sau rămân pentru totdeauna.
Totuși se pare că putem atinge bunăstarea măcar parțial, orice ar însemna ea pentru fiecare dintre noi.
Wellbeingul este mult mai mult decât fericire, satisfacție sau avuție. Este un concept multidimensional despre bunăstare socială, fizică, financiară, cea a comunității și a carierei și nu în ultimul rând despre mediul unde locuiți și vă desfășurați activitatea.
Ne ajută bunăstarea să fim cele mai bune versiuni ale noastre? V-ați simțit vreodată incredibil de bine doar ieșind în curte în fiecare zi și admirând zumzetul verdelui din jur?
Aflăm azi, împreună. Atenție, articol cu risc de detaliere!
De ce este important wellbeingul?
Starea de bine este fundamentală pentru sănătatea noastră și pentru fericirea generală. A avea un sentiment de bunăstare puternic și bine adaptat ne poate ajuta să depășim dificultățile și să ne atingem obiectivele în viață.
Cercetările au arătat că un sentiment mai mare de bunăstare se referă la beneficii fizice crescute, cum ar fi incidența mai scăzută a bolilor cardiovasculare, accident vascular cerebral și probleme de somn, precum și cu o productivitate și creativitate crescute atât în viața profesională, cât și în viața personală. Pe scurt, a avea niveluri ridicate de bunăstare ne ajută să fim cele mai bune versiuni ale noastre.
Subiectivitate în wellbeing?
Bunăstarea are și aspecte subiective. Diferența o fac gândurile, sentimentele, comportamentele și corpul nostru. Experiențele trecute, atitudinile noastre, perspectivele și alegerile noastre, toate ne influențează sentimentul de bunăstare.
Aristotel a considerat ideea privitoare la oamenii care înfloresc și trăiesc bine în modul lor individual și diversificat, ca fiind imperativă pentru condiția umană.
„Fericirea depinde de noi înșine.”
Iată o vorbă de luat în seamă de când lumea și pământul.
Ce cuprinde wellbeingul?
Bunăstarea cuprinde dimensiunile holistice mai largi ale unei vieți bine trăite. Deși există și alte definiții, cercetările globale ale Gallup au descoperit cinci elemente de bunăstare care se adaugă la o viață înfloritoare:
- Starea de bine a carierei: Îți place ceea ce faci în fiecare zi.
- Bunăstarea socială: Ai prietenii semnificative în viața ta.
- Bunăstarea financiară: Îți gestionezi bine banii.
- Bunăstarea fizică: Ai energie/sănătate pentru a duce lucrurile la bun sfârșit.
- Bunăstarea comunității: Îți place unde locuiești.
Ce putem face pentru wellbeingul nostru?
Ei, teoria ca teoria, dar cu practică știm cum e. Să reușim să atingem bunăstarea trebuie să avem puțină organizare, dar mai ales aplecare spre sănătate din toate punctele de vedere. Iar când zicem sănătate nu zicem doar fizic, vorbim despre emoții, zicem finanțe și zicem și stare de bine organizațională acolo unde petrecem cel mai mult timp în cele mai multe cazuri, la job.
Dacă ne ducem în profunzimea wellbeingului mult râvnit, putem detalia măcar 8 aspecte de care ar trebui să ai grijă!
Fizic: Ai grijă de corpul tău și de sănătatea fizică, astfel încât să poată funcționa așa cum ți-ai dori. Fă acest lucru recunoscând nevoile corpului tău de exerciții și activitate, de somn odihnitor și de o nutriție bună. Aceasta include, de asemenea, gestionarea stării de sănătate sau a bolilor și căutarea asistenței medicale imediat ce este necesar.
Emoțional: Cât de bine ești capabil să faci față stresului, cerințelor și eșecurilor vieții. Cineva care se simte bine din punct de vedere emoțional se concentrează pe satisfacerea nevoilor lui emoționale, pe construirea rezilienței și a abilităților de a face față schimbărilor și eșecurilor și pe dezvoltarea relațiilor de succes și a rețelelor de sprijin. Aceste practici te pot ajuta să ai o perspectivă luminoasă și să reduci stresul.
Intelectual: Învățarea de noi informații și abilități poate construi încrederea și stima de sine. A-ți gestiona bunăstarea intelectuală înseamnă să-ți recunoști propriile puncte forte, în timp ce găsești noi modalități de a învăța și de a-ți stimula mintea. Poate include, de asemenea, deschiderea către idei noi, gândirea critică, extinderea cunoștințelor despre diferite subiecte și expunerea la noi idei, oameni și credințe.
Social: Dezvoltarea unei rețele de sprijin de prieteni, familie și colegi. Puterea rețelelor tale de socializare te poate ajută să îți construiești o viața mai împlinită, dar și să te ajute în perioadele de dificultate. Echilibrarea obligațiilor profesionale și familiale cu o viață socială bogată și variată poate avea un impact pozitiv și poate îmbunătăți wellbeingul general.
Spiritual: Acest lucru se poate referi la sensul pe care unii oameni îl găsesc în religie sau spiritualitate, dar mai precis poți atinge bunăstarea spirituală atunci când simți că ți-ai dezvoltat un scop și că te-ai gândit la viața ta. Spiritualitatea în diferite forme poate oferi confort și este profund personală.
Mediu: Crearea sau găsirea de spații în care locuiți, lucrați, studiați și vă jucați, care vă ajută să vă simțiți în siguranță, fericit și motivat. Mediul nostru are un impact mare asupra felului în care ne simțim!
Financiar: Deține controlul asupra cheltuielilor tale obișnuite, lucrează pentru a îndeplini obiectivele financiare și crește capacitatea de a absorbi un șoc financiar. Finanțele pot fi o sursă majoră de stres, așa că stabilirea unei forme de bunăstare financiară ne permite să ne bucurăm de viață cu mai multă libertate.
Ocupațional: Capacitatea de a găsi satisfacție și valoare în munca noastră, de a ne simți apreciați de angajator și colegi și de a găsi scop și sens în ceea ce facem. Ne petrecem majoritatea orelor de veghe muncind, așa că ar trebui să fie ceva care să ne îmbunătățească viața.
Verdele din comunitate și wellbeingul
Mediile urbane de locuit ar trebui să permită rezidenților să aibă experiențe pozitive prin alocarea unor medii verzi diverse, care să conducă la o viață sănătoasă fericită din punct de vedere fizic și mental. Astfel de experiențe pozitive le afectează nivelul de fericire, ducând astfel la vieți durabile. E nevoie de mai mult verde pe cap de locuitor, asta e cert.
Spațiile verzi gândite atât estetic cât și funcțional, acoperișurile vii – green roofs – sunt considerate drept unii dintre indicatorii de sustenabilitate pentru menținerea bunăstării în comunitățile rezidențiale în lume. Beneficiile spațiului verde pentru bunăstare sunt recunoscute pe scară largă, dovedite prin sute de studii de mediu, dar și medicale.
O mare parte din această activitate se concentrează pe potențialul mediului natural de a oferi oportunități de creștere a bunăstării în diferite moduri:
- Bunăstare fizică prin activitate fizică și aer curat.
- Bunăstare mintală prin reducerea stresului și restabilirea atenției.
- Bunăstarea socială prin integrare socială, implicare și participare.
Aceste comunități ar trebui să permită rezidenților să aibă experiențe pozitive prin alocarea unor medii verzi diverse, care să conducă la fericire fizică, mentală și o viață sănătoasă. Astfel de experiențe pozitive le afectează nivelul de fericire, care este o componentă importantă a wellbeingului, ducând astfel la vieți durabile.
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat ca să comentezi