Copiii orașelor – Spațiul verde, sănătate vitală pentru copii
Copilăria. Uneori un spațiu infinit de joacă, uneori cu provocările ei nespuse, cu nevoile ei de visare, creație, curaj, toate potențate de accesul la spațiu verde al celor mai mici dintre noi.
Sigur mulți dintre noi ne amintim de copii la joacă în satele noastre din zori și până în seară, roșii în obraji de soare și sănătate, în tălpile goale, fără teamă de înțepături de insecte, cu bucuria desenată pe chip, da… zgâriați mai des, căzând și învățând să se ridice cu bucurie, fără teamă și confirmarea de ok a părintelui, de vacanțele la țară la bunici pline de zumzetul vieții fiecărei vietăți în parte, cu păduri mai multe… în plină comuniune cu natura atât de darnică.
În prezent, aproximativ 55% din toți copiii, aproape 1,5 miliarde, trăiesc în orașe. Iar cifrele cresc rapid. Până în 2050, numărul copiilor din orașe va fi aproape de 1,9 miliarde. UNICEF și WHO avertizează:
Mulți nu vor experimenta niciodată bucuria de a se juca într-un râu, de a culege fructe și flori sălbatice sau de a se echilibra pe un buștean căzut natural în mijlocul pădurii.
Încă de când vin în această lume încercăm să îi protejăm pe copii dar și să le creăm un mediu de creștere și dezvoltare potrivit, inclusiv accesul la spațiu verde, natură în toate formele ei.
Faceți rai din ce aveți, alergați desculți pe gazonul casei, explorați natura pe trasee sigure pentru copii, faceți apel în comunități pentru mai mult verde!
De la medici și studii citire
Dovezile științifice care demonstrează beneficiile pentru sănătatea mintală ale accesului la natură pentru copii pot ajuta și ghida dacă s-ar dori politicile și planificarea urbană, în timp ce intervențiile și inițiativele pe parte medicală pot îmbunătăți sănătatea prin promovarea jocului în aer liber, educarea pacienților și a familiilor, susținând perioadele de recreere și mediile verzi la școală, precum și grădini verzi inclusiv verticale, de vindecare în mediul spitalicesc.
E. P., Brașov, medic de familie – 1 copil (8 ani):
Încerc ca zilnic, deși locuim la bloc, copilul să aibă acces la spațiu verde fie că vorbim de activități sportive în aer liber, sau o plimbare activă. Ca mama, dar și ca medic, știu că e o premisa bună pentru o bună dezvoltare psihică și fizică. De la dezvoltarea scheleto-musculară până la motricitate toate sunt implicate. Marele plus este că odată oferit acest exemplu de părintele ce pune haina de profesionist în cui și își ia pantofii sport oricât de obosit ar fi, copilul asociază spațiul verde și activitatea fizică cu bucurie, timp dedicat numai lui iar tehnolgia nu își arată colții atât de mult. Avem și o regulă. Fără telefon în parcuri și pădure, e ora noastră de verde. În weekenduri recomand cât mai mult expunerea la soare cu măsură și la cadru natural acolo unde nu există curți cu gazon sau alte forme de vegetație. Chiar și 20 minute în natură zilnic schimbă în bine educarea fizică și psihică a copilului și evident și a părintelui.
Cam cât spațiu verde?
„Spațiul verde” nu a fost definit universal și, deocamdată, nu există standarde clare acceptate la nivel internațional pentru spațiul verde din orașe. Exemplele de spații verzi pot include parcuri publice și private, peluze cu iarbă, grădini de casă și comunitare, locuri de joacă, terenuri virane supra-aglomerate, copaci, și acoperișuri verzi. Cât despre gazon știm deja sigur că 50 mp asigură necesarul de oxigen pentru un membru al familiei.
Beneficiile spațiului verde pentru copii, părinți și orașe
Dacă ne gândim la o simplă plimbare în parc, aceasta poate îmbunătăți semnificativ capacitatea de concentrare a copiilor. Priveliștile verzi din ferestrele școlii se corelează cu performanța academică îmbunătățită. Copiii care cresc în cartiere mai verzi sunt adesea mai puțin deprimați, mai puțin stresați și, în general, mai sănătoși și mai fericiți.
Atât priveliștile și împrejurimile mai verzi, cât și timpul petrecut în spațiile verzi, oferă copiilor numeroase beneficii de dezvoltare mentală, fizică și socială și stimulează creșterea lor în cetățeni conștienți și responsabili din punct de vedere ecologic.
În plus, atunci când sunt la fel de accesibile, spațiile verzi servesc la reducerea inechităților chiar și de sănătate suferite de copiii dezavantajați socio-economic.
Creșterea numărului și diversității spațiilor verzi sigure și accesibile nu numai că duc în mod direct de dezvoltarea holistică a copilului, ci s-a dovedit, de asemenea, că transmit o serie de beneficii semnificative pentru sănătate pentru adulți și beneficii economice și de mediu orașelor, cum ar fi costuri mai mici de îngrijire a sănătății, niveluri reduse de violență și criminalitate și protecție împotriva inundațiilor.
Viața în oraș și accesul redus la spații verzi
Viața în oraș poate avea un impact negativ asupra dezvoltării copiilor din copilărie timpurie până la adolescență și nu numai.
Și totuși, accesul copiilor la câmpuri, păduri și alte spații verzi se diminuează rapid. Copiii din întreaga lume, în special cei care cresc în orașe, se joacă mult mai rar decât au facut-o părinții lor în spațiu verde.
Orașele sunt adesea asociate cu rate mai mari ale majorității problemelor de sănătate mintală în comparație cu zonele rurale. Un studiu a constatat un risc cu aproape 40% mai mare de depresie și cu peste 20% mai mult de anxietate în populația urbană, fie că vorbim de copii sau de adulți, față de populația rurală. Alte studii arată că viața urbană poate dubla riscul de a dezvolta schizofrenie.
În prezent, aproximativ 55% din toți copiii, aproape 1,5 miliarde, trăiesc în orașe. Iar cifrele cresc rapid. Până în 2050, numărul copiilor din orașe va fi aproape de 1,9 miliarde. Mulți nu vor experimenta niciodată bucuria de a se juca într-un râu, de a culege fructe și flori sau de a se echilibra pe un buștean căzut.
În contextul actual și cu aceste dovezi permanent dublate de studii concrete, comunitățile, instituțiile ar trebui să pună pe listă măsuri imediate pentru a crea noi spații verzi și pentru a îmbunătăți spațiile verzi existente în cartierele lor urbane, acordând prioritate locurilor în care copiii se adună în mod natural, cum ar fi în jurul școlilor, în cartiere de reședință etc.
Câteva dintre beneficiile menționate de UNICEF pentru copii, de la concepție, până la copilărie și apoi adolescență, dar și pentru părinți includ:
- greutate mai mare la naștere
- sporirea accesului și dorinței de mai multă activitate fizică
- echilibru și coordonare motorie mai bune
- reducerea riscului de dezvoltare a miopiei
- îmbunătățirea dezvoltării cognitive și performanței academice
- reducerea stresului parental
- preocuparea crescută pentru natură
- coeziunea socială mai puternică
- mai puține probleme comportamentale și sociale
- îmbunătățirea comportamentelor și simptomele ADHD
- scoruri standardizate mai mari la teste
- creșterea sănătății mintale și a bunăstării și reducerea stresului și a depresiei, inclusiv în circumstanțe adverse, cum ar fi contexte umanitare defavorabile cum sunt pandemia dar și războiul
Cât despre gazonul verde, prietenos în beneficiul copiilor…
Există atât de multe de explorat și de învățat pentru un copiii – chiar în curtea ta din spate, chiar în parcul din comunitate. Copiii pot explora biodiversitatea gazonului prin prinderea de insecte, viermi, broaște și ascultând păsările cântând. Ei pot învăța să identifice diferite plante și să le exploreze mirosurile, culorile și texturile sau să se întindă în iarbă și să privească norii cu formele lor, iar pentru copiii cu probleme de sănătate, inclusiv autism sau probleme locomotorii, gazonul devine partener în terapie.
1 iunie vine declarată ca zi a copilului de foarte mulți ani și mai nou și cu timp liber pentru părinte ce poate petrece o zi liberă activă cu el. Dincolo de aceste zile ar fi minunat să vedem copii activi, liberi să descopere lumea în spațiu verde zi de zi. Noi suntem aici pentru sănătatea celor mari, dar și a celor mici.
Cu drag de copilărie și sănătate,
Echipa OxyGazon
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat ca să comentezi