Cromoterapia – Verdele, superputerea ta

Cromoterapia - Verdele, superputerea ta

Cromoterapia ți se poate părea o noțiune străină… dar cu siguranță dacă te gândești atent, ai avut momente când ai simțit că numai purtând o anumită culoare ai luat decizii mai bune ori pripite, ai purtat discuții tensionate sau dimpotrivă ai avut o permanentă stare de liniștite și eficacitate, indiferent de circumstanțe.

Ce este cert, cu toții am experimentat la un moment dat premisa cromoterapiei – terapiei prin culoare. Dacă e să ne gândim la verdele din natură, integrat în cursa zilnică a vieții noastre, este un stimulent instantaneu al dispoziției. Ne simțim brusc mai bine când ajungem acasă în spațiul verde propriu sau alegem în vestimentație verdele în zile mai dificile. Iar de verdele din farfurie și hrana vie adevărată plină de clorofilă și nutrienți, știm ce aport incredibil are pe termen lung.

Ce este cromoterapia?

Terapia prin culoare, cunoscută și sub denumirea de cromoterapie, este o formă de terapie care folosește culoarea și lumina pentru a trata anumite afecțiuni psihice și fizice. Putem urmări această formă de terapie în timp chiar până la vechii egipteni.

Baza terapiei prin culoare cuprinde culori diferite ce evocă răspunsuri diferite de la fiecare individ. Oamenii consideră că anumite culori sunt terapeutice sau stimulatoare.

Eficacitatea cromoterapiei

Eficacitatea cromoterapiei ca sistem de medicină alternativă a fost îndelung dezbătută de-a lungul anilor. În timp ce unii oameni cred că poate trata atât condițiile mintale, cât și fizice, alții încă ar spune că e totul un mit. Toate miturile sunt demontate atunci când studii dovedite în 2005 și reluate în 2015, 2017 plasează cromoterapia având rezultate palpabile pentru wellbeing și sănătate.

Verdele super puterea ta

În mitologia antică, verdele reprezenta fertilitatea atât a pământului, cât și a femeilor.

Verdele provine de la rădăcina germanică „iarbă” și „a crește”. Este culoarea cea mai asociată cu primăvara, creșterea, regenerarea și natură. Cel mai mare contribuitor la verdele din natură este clorofila, substanța chimică prin care plantele fotosintetizează și transformă lumina solară în energie.

Să o spunem drept, verdele este viață! Culoarea verde poate afecta pozitiv gândirea, inspira, stimula creativitatea, îmbunătăți relațiile și sănătatea fizică, ameliora stresul și grăbi vindecarea.

Multe creaturi s-au adaptat la mediile lor adoptând camuflaj verde. Mai multe minerale au o culoare verde, cum ar fi smaraldul, care este colorat în verde prin conținutul său de crom. Ce este interesant legat de crom este că el contribuie la sinteza informației și aduce auspicii pentru productivitate și la om.

Verdele – o culoare spirituală

Nuanțele de verde ne aduc mai aproape de natură și, prin urmare, mai aproape de creatorul ei. De aceea vedem o putere superioară în procesul incredibil pe care ni-l arată natura. De la schimbarea anotimpurilor la răsărit și apus, vântul din copaci și vremea în continuă schimbare, verdele este o culoare spirituală.

Verde în vindecare fizică și mintală

Verdele poate fi folosit practic pentru orice afecțiune care are nevoie de vindecare. Pentru că se află la jumătatea spectrului de culori, conține atât o natură fizică, cât și o conexiune spirituală, oferind armonia psihologică și emoțională de care avem nevoie. Este cea mai odihnitoare și relaxantă culoare pentru ochiul uman. Poate ajuta la îmbunătățirea vederii, stabilității și rezistenței.

Și cum munca în echipă dă roade și când vorbim de culori, verdele și roșul fac pereche, roșul fiind culoarea complementară la verde. Remediul pentru „prea mult verde” din viața noastră este echilibrat prin adăugarea de roșu sub formă de lumină roșie, haine, mâncare sau meditație. Roșul este asociat cu energie și putere. Este o asociere puternică cu focul, împământarea și centrarea, este foarte importantă pentru a fi hotărât și ambițios. Această desensibilizare a verdelui cu o culoare fierbinte oferă o echilibrare binevenită uneori.

Dacă ne întoarcem la verde, acesta poate chiar îmbunătăți capacitatea de citire. Într-unul dintre studiile OMS, un mediu cu lumină verde a îmbunătățit capacitatea de citire a 4000 de participanți din 6000, în timp ce un mediu cu lumină roșie a redus capacitatea de citire.

Nuanțele de verde în natură ne pot ajuta și să ne relaxăm într-un loc nou. Din acest motiv, designerii optează adesea pentru verde în spațiile publice cu rulouri de gazon natural, iar corporațiile au început să includă spațiile verzi în zonele de intervievare.

Un alt studiu a constatat un așa-numit „efect de exercițiu verde” la participanții care au făcut mișcare în interior în timp ce urmăreau un videoclip cu un spațiu exterior. Aceștia au experimentat mai puține tulburări de dispoziție și au perceput mai puțin efort decât atunci când au vizionat același videoclip cu o suprapunere roșie sau gri.

Verdele este natural

Efectele calmante ale verdelui ar putea rezulta din asocierea sa cu natura, pe care oamenii o simt de obicei ca relaxantă și răcoritoare. Unii cercetători cred că asocierea pozitivă cu verdele este legată în creierul nostru de evoluție: primii oameni știau că verdele în natură indica un loc în care puteau găsi hrană, apă și adăpost.

Petrecerea timpului în medii naturale verzi sau chiar privirea imaginilor cu peisaje verzi din natură a fost legată de ameliorarea stresului, un control mai bun al impulsurilor și o concentrare îmbunătățită.

Deoarece verdele are legături atât de puternice cu natura, este mai probabil să percepem ceva verde ca fiind sănătos și natural, chiar și atunci când nu este. De exemplu, un studiu a constatat că oamenii erau mai predispuși să considere un baton de bomboane cu o etichetă verde ca o opțiune mai sănătoasă decât un baton de bomboane cu o etichetă roșie, chiar și atunci când nutriția celor două batoane era identică.

Verdele este motivant

Deși unii consideră verdele o culoare relaxantă, alții spun că îi motivează. Un studiu a constatat că persoanele cu „nevoie mare de realizare” au ales în mod mai consecvent culoarea verde în locul culorii roșii, care a fost aleasă mai des de cei cu „nevoie scăzută de realizare”.

Influența culturală ar putea fi în joc aici. De exemplu, culoarea roșie este adesea folosită pentru a comunica un avertisment (cum ar fi la un semafor), în timp ce culoarea verde indică siguranță (o lumină verde).

Participanții la studiu au asociat, de asemenea, cuvintele legate de eșec culorii roșii, iar cuvintele legate de succes culorii verzi. În SUA, să nu uităm, banii în sine sunt verzi.

De ce să purtăm verde?

Poartă verde atunci când vrei să creezi o atmosfera de liniște, adu discuțiile într-un spațiu verde sau care are zone verzi. Verdele ajută la reducerea stresului și creează securitate. Dacă doriți să calmați o situație, luați în considerare să purtați verde. Aveți mai multe șanse să aveți succes în negociere și mediere. Copiii de asemenea, răspund favorabil la adulții care poartă verde.

Puțin Feng Shui

În Feng Shui, verdele este culoarea reînnoirii, a prospețimii și a noilor începuturi și aparține elementului Lemn. Verde funcționează cel mai bine cu zonele de prosperitate, familie și abilități.

Trei este un număr puternic și amestecând 3 nuanțe, cum ar fi adăugarea de culoare a peretelui, cu accente precum perne, covoare, pături, perdele… și plante verzi chiar și în grădina ta în mai multe nuanțe adăugate gazonului spre care să ai o fereastră direct din cameră, pot ajuta în crearea unei stări foarte echilibrate.

Ia în considerare utilizarea plantelor verzi luxuriante, integrate în gazonul tău. Optează pentru gazon natural pentru a-ți desfășura activitățile outdoor.

Hai să mâncăm verde!

Mâncarea este o modalitate importantă și hrănitoare de a introduce culoarea în procesul nostru de vindecare. Alimentele verzi conțin antioxidanți, vitamine, minerale, aminoacizi, enzime active, bioflavinoide, clorofilă și alți fitonutrienți necesari pentru metabolismul celular optim, reparare și protecție! Alimentele verzi conțin cea mai puternică combinație de nutrienți din orice cereale, plante sau alimente.

Cum integrăm culoarea verde pentru vindecare

Pentru a integra puterile culorii verzi în viața ta, trebuie să incluzi cât mai mult din ea în jurul tău. Iată câteva sfaturi:

 • Fă din natură parte integrantă din viața ta. Plantează cel puțin 50 m pătrați de gazon per membru de familie!
 • Vizualizează culoarea verde măcar pentru câteva minute, dacă ești departe de un spațiu natural sau gazonul preferat
 • Poartă îmbrăcăminte de culoare verde
 • Utilizează lumina verde atunci când e posibil
 • Adu verdele în spațiul indoor, prin plante
 • Mănâncă cât mai multe alimente verzi!

Tehnici de cromoterapie

Terapeuții în culoare cred că toate culorile pot pătrunde în corpurile noastre fie prin ochi, fie prin piele.

Fiecare culoare pe care o putem vedea are lungimea de undă și frecvența sa unică. Fiecare frecvență unică are un efect diferit asupra oamenilor și este folosită în scopuri diferite. Culorile calde sunt folosite de obicei pentru efecte stimulatoare, în timp ce culorile reci sunt folosite pentru efecte calmante.

Beneficiile terapiei prin culoare

Reducerea stresului și a simptomelor depresive: Anumite culori precum albastrul și verdele pot avea efecte liniștitoare asupra persoanelor stresate sau anxioase.

Creșterea apetitului: culorile calde și stimulatoare vă pot echilibra apetitul atunci când vă luptați cu dorința de a mânca compulsiv.

Atenuarea tulburărilor afective sezoniere: Oamenii suferă în principal de tulburări afective sezoniere pe vreme mai rece din cauza lipsei de lumină solară. Culorile calde precum galbenul și portocaliul ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni.

Creșterea energiei: E lucru dovedit – roșul și galbenul sporesc energia și ne fac mai motivați.

De asemenea ajută în:

 • Tensiune arterială crescută
 • Tulburări de somn
 • Anxietate
 • Anumite tipuri de cancer
 • Infecții ale pielii
Te-am scos din casă pentru a păși desculț pe gazon, ți-am spus de ce wellbeing-ul poate locui la un pas de tine fie că ești acasă sau în comunitate, te-am invitat pe gazon în mijlocul evenimentelor.

Azi facem apel la verde acolo unde este cea mai mare nevoie, fie că vorbim de echilibrul emoțional atât de fragil, fie că vorbim de beneficiile asupra sănătății fizice.

Pentru toate, ne găsești alături de tine!
OxyGazon – Sănătoși, înverzim România!

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu