Ecopsihologia – Psihicul uman și mediul înconjurător, inseparabili!

Ecopsihologia - Psihicul uman și mediul înconjurător, inseparabili!

Este inseparabil psihicul uman de mediul înconjurător, așa cum certifică Ecopsihologia? Cât aduce mediul în procesul de vindecare individual și de ce relația om-natură e una supusă atâtor studii?

Facem o călătorie, depășind vindecarea individuală, văzând din nou de ce verdele în comunitate – dar și foarte aproape de noi – este viață și sănătatea însăși. Aflăm cum ajută ecopsihologii oamenii să își creeze stiluri de viață sustenabile din punct de vedere ecologic și sănătoase din punct de vedere psihologic.

Ia-ți canapeaua sau șezlongul și mută grijile afară, ia toate întrebările la pachet și hai pe gazon la o poveste despre Ecopsihologie și vindecare, chiar în mijlocul naturii.

Ce este totuși, Ecopsihologia?

Ecopsihologia este o mișcare socială și intelectuală foarte nouă, care se străduiește să înțeleagă și să armonizeze relația oamenilor cu Pământul. Ecopsihologii examinează procesele psihologice care ne leagă și ne înstrăinează de natură.

Ecopsihologia vine ca un domeniu nou care își propune să vindece simultan mintea și mediul înconjurător. Fundamentul de bază se bazează pe conceptul că psihicul uman individual este inseparabil de mediul înconjurător. Pe scurt, psihologia ecologică integrează perspectivele psihologice cu mișcarea ecologică de bază și cu nevoia permanentă de natură și verde.

Roszak și ecopsihologia

Theodore Roszak, un profesor din California, a făcut parte din mișcarea acestei culturi în anii 1960. El este creditat cu crearea conceptului într-o carte pe care a publicat-o în anii 1990. Creația Roszak a apărut prin combinarea sensibilității emoționale a terapeuților cu expertiza științifică a ecologiștilor.

Acest nou domeniu depășește vindecarea individuală pentru a cuprinde un domeniu larg de redefinire și reimaginare a relației actuale a societății cu mama natură. O relație autentică care ar trebui să ne preocupe în comunitate și mai cu seama cu cât efectele poluării sunt din ce în ce mai evidente.

Mintea și mediul – De la Roszak, Shepard la Abram

Roszak a propus ca ecoterapeuții să promoveze vindecarea individuală, implicând, de asemenea, comunitatea în ansamblu.

Mintea și mediul uman sunt indisolubil legate, deoarece reprezintă atât viața, cât și conștiința. Fundamentul de bază se bazează pe conceptul că psihicul uman individual este inseparabil de mediul înconjurător. Există și alți academicieni noi, cum ar fi Paul Shepard, care a explorat efectele angajamentului slab cu natura asupra dezvoltării umane și David Abram, care s-a concentrat pe relațiile dintre problemele ecologice și experiențele ecopsihologice.

Obiective și perspective pentru sănătate

Ecopsihologii integrează practicile ecologice și conceptele psihologice pentru a îndepărta acțiunile nocive ale psihicului de la emoții negative până la vină și anxietate.

În loc să-i constrângem pe alții la vindecare prin alte mijloace, invitația la protejarea psihică se face insistând pe relația vitală om-mediu înconjurător.

Ecopsihologia prin ecopsihologi promovează gândirea ecologică și contactul cu natura în scopuri psihoterapeutice, de vindecare individuală și creștere personală. Își ajută clienții să creeze stiluri de viață sustenabile din punct de vedere ecologic și sănătoase din punct de vedere psihologic, îi face să opteze mai mult pentru spațiu verde durabil.

Ecopsihologia oferă perspective importante despre cogniție, bunăstare-wellbeing și experiența umană generală. În primul rând, există o legătură profundă și o relație reciprocă între oameni și natură.

Acest lucru este cel mai bine ilustrat prin conceptele că natură este atât o casă, cât și o familie, precum și natura este o reprezentare a sinelui colectiv. În al doilea rând, separarea oamenilor de natură duce la suferință reciprocă, cum ar fi prin devastarea mediului și durere, înstrăinare. În al treilea rând, reconectarea cu natura promovează vindecarea individuală, legăturile psiho-emoționale, acțiunea asupra mediului și stilurile de viață durabile pe care ni le dorim cu toții.

Beneficii dovedite

Rădăcinile și influențele ecopsihologiei pot fi urmărite în acțiunea de mediu, psihologia umanistă și vindecarea bazată pe natură.

Asociația Americană de Psihologie (APA) observă că ecoterapia prin ecopsihologi folosește strategii sofisticate pentru a promova motivațiile pozitive pe care le experimentează în lumea naturală sau mediul natural adus acasă.

Anumite programe de tratament pentru copii, de exemplu cu probleme locomotorii, merg până acolo încât folosesc locuri îndepărtate de sălbăticie sau creează medii asemănătoare în mijlocul orașului pentru experiențe intense prin puterea de vindecare a naturii.

Acest lucru se datorează faptului că contactul direct cu lumea naturală favorizează sănătatea mintală prin reducerea stresului, vindecarea traumei emoționale, ajutând la recuperarea dependenței, întărirea încrederii în sine și chiar cultivarea creșterii spirituale.

Participanții gravitează în mod natural către susținerea unor alegeri și stiluri de viață durabile, deoarece recunosc că sănătatea umană și cea a mediului sunt strâns interconectate. Participanții sunt, de asemenea, provocați să se gândească atent la implicațiile consumerismului, materialismului și dominației și exploatării mediului.

Jurnalul European de Ecopsihologie face analize anuale aducând în 2022 a 8-a ediție.

Constatările existente privind implicațiile asupra sănătății mintale ale diferiților factori de stres climatici și de mediu susțin ideea că acești factori de stres pot exercita un impact semnificativ asupra sănătății mintale prin căi biologice, psihologice și sociale. În plus, aceste căi nu acționează izolat, ci mai degrabă interacționează între ele, așa cum poate fi arătat într-un studiu în Canada.

S-a constatat că modificările legate de schimbările climatice ale mediului natural (de exemplu, lipsa spațiului verde) a interferat profund cu stilul de viață tradițional.

La rândul său, aceasta a afectat negativ alimentația și tiparele de activitate (calea biologică), identitatea culturală, conexiunea cu pământul, simțul locului și valoarea de sine (calea cognitivă).

Acest lucru a fost în continuare legat de disperare, tristețe sau deznădejde (calea emoțională) și poate avea, de asemenea, un impact asupra comportamentului social (calea socială).

Sănătatea mintală este o problemă de sănătate publică din ce în ce mai urgentă. Ca atare, factorii de decizie din campusuri și școli recunosc nevoia de a oferi studenților spații primitoare și accesibile pentru a elimina stresul și pentru a învăța abilități emoționale de auto-îngrijire.

Spațiile verzi din campusuri și parcuri publice sunt resurse disponibile gratuit, subutilizate, care pot integra intervenții de ecoterapie pentru a atenua stresul și pentru a îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea comunității.

Prezentul studiu investighează impactul psihologic a două intervenții scurte (1 și 5 min) în spațiul verde care integrează două abordări dovedite ale reducerii stresului – abilitățile minte-corp și expunerea naturii.

Intervențiile fac parte dintr-o colecție în curs de dezvoltare de exerciții de ecoterapie numită RESET© – Release Everyday Stress and Enjoy Trails, dezvoltată de Wildrock, un centru natural nonprofit, pentru a sprijini participanții în dezvoltarea practicilor de auto-îngrijire în natură.

Pentru a analiza impactul intervențiilor, a fost elaborată și aplicată o schemă de codificare și o metodă de evaluare. Analiza statistică și calitativă a celor 558 de participanți voluntari arată că aceste intervenții simple, cu costuri reduse, au fost instantaneu populare și bine primite și au avut un efect psihologic pozitiv asupra a 96% dintre participanții care au raportat impact psihologic, cel mai frecvent, ameliorarea stresului (82%).

În general constatările sugerează că această populație urbană răspunde frecvent și favorabil atunci când i se prezintă o invitație și sprijinul pentru a participa la o experiență scurtă în natură cu impact major asupra sănătății mintale.

Noi contribuim activ la starea ta de bine, citește-ne și rămâi fidel gazonului tău, membru important în comunitate și familie, pentru starea ta de bine.

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu