Hai să ne “murdărim” cu amintiri! Activități pentru copii în verdele de acasă
Mâinile murdare de pământ și hainele cu pete de iarbă pot fi spălate, dar amintirile create într-o vară nu le mai spală nimeni din memorie și tare bine ar fi să fie așa, să faceți cât mai multe activități cu și pentru copii în grădină.
Am tot amintit în articolele noastre despre beneficiile spațiului verde și ale grădinăritului, dar acum avem focusul pe cum poate arăta ca beneficii o vacanță petrecută chiar în curte, activități concrete pentru toată familia, nu doar pentru cei mici.
Analizăm impactul dar și cu ce rămân copiii după integrarea lor în astfel de activități, fie că nu ați plecat în vacanță, sau dacă pe final de vară vrei să își umple timpul cu ceva extrem de benefic atât pentru sănătate cât și pentru albumul de familie.
Spațiul verde, dintotdeauna darnic
Cel mai important lucru pe care îl puteți oferi celor mici este un spațiu verde propriu, dar și conexiune între participanți. Nu lăsați copiii singuri, ci implicați-vă cu ei în activități. Faceți o călătorie înapoi în timp, sau de ce nu în viitor, când copăcelul plantat de mâna lor va crește, sau când vă murdăreați fără griji.
Școlile au stat ceva vreme închise în acești ani și grădinăritul a devenit paradoxal o activitate dezgropată din amintiri, una perfectă, care a promovat atât sănătatea fizică, cât și psihică a copiilor noștri și e realizabilă cu costuri mici.
Să ne amintim beneficiile grădinăritului pentru copii
Grădinăritul încurajează asumarea responsabilității
Copiii învață că plantele depind de noi pentru a crește… cel mai rapid lucru învățat e că plantele au murit dacă nu au fost udate! Văzând plantele înflorind și legumele crescând le dă un mare sentiment de realizare copiilor. Într-o infrastructură mai elaborată, o grădina cu multe tipuri de plante a căror îngrijire necesită mai multe unelte, copiii pot prelua rolul îngrijirii uneltelor, curățării lor după folosire. Pentru copii mai mici există variante prietenoase și mai puțin periculoase.
Grădinăritul încurajează obiceiurile alimentare sănătoase
În copilărie aveam un petic de legume măcar la bunici și puteam să învățăm cum arată mâncarea înainte de a ajunge în farfurie, alergam în grădină după roșii și castraveți parcă răsăriți peste noapte și ne dezgropăm cartofii din pământ cât pentru un ceaun de cartofi pai rumeniți bine.
Acum copiii văd mai greu parcursul de la sădire la farfurie, dar putem măcar la nivel micro să le arătăm și creșterea, culesul, depozitarea, pregătirea și chiar compostarea deșeurilor din grădină.
Grădinăritul îmbunătățește sănătatea fizică
Copiii care sunt expuși la microorganisme din sol au un sistem imunitar mai puternic. Universitatea Northern Illinois afirmă într-un studiu de imunologie:
Nu este surprinzător faptul că mulți copii care sunt crescuți cu acces la spațiu verde, călătorii, dar mai ales care trăiesc la casă, sunt în general mai sănătoși. Acest lucru se datorează faptului că acești copii sunt expuși în mod regulat la murdărie, animale, dăunători, bacterii și orice altceva care îi face pe părinții moderni să renunțe la aceste activități.
Sunt și copii crescuți la casă fără a li se da practic voie să se murdărească și atunci spațiul verde, oricât de generos, nu își atinge maximul de potențial adus sănătății familiei.
Deși ne place să credem că murdăria, animalele, dăunătorii și bacteriile fac mai mult rău decât bine, de fapt este opusul. Când copiii tăi întră în contact cu aceste lucruri într-un mod natural (în exterior) și în mod regulat, este mai puțin probabil să dezvolte tulburări autoimune și alergii.
Să nu uităm de activitatea fizică în timpul lucrului și al jocului în grădină înseamnă că copiii își fac exercițiile necesare și se expun direct la o sursă de vitamina D!
Grădinăritul activ promovează sănătatea mintală
Grădinăritul este cu siguranță o formă de exercițiu! Când facem exerciții fizice, creierul nostru eliberează endorfine, care ne ridică starea de spirit și ne fac să ne simțim mai productivi.
Soarele poate declanșa eliberarea hormonului serotonină, care acționează ca un stabilizator al dispoziției și ne ajută să ne simțim mai pozitivi și mai productivi. Expunerea la lumina naturală poate stimula, de asemenea, producția de melatonină, hormonul somnului, care împreună cu aerul proaspăt poate ajuta la un somn mai bun.
Cultivarea propriilor plante și legume poate fi, de asemenea, foarte satisfăcătoare pentru copii, oferindu-le un impuls pozitiv pentru stimă de sine. Și în timp ce grădina poate fi adesea un loc de distracție, poate oferi și un loc pentru copii pentru a petrece timp calm și liniștit, în timp ce ei creează lumi exterioare și interioare infinite.
Grădinăritul face învățarea distractivă
Fără să-și dea seama, copiii folosesc matematica chiar dacă nu sunt cu toții fanii ei. Câte semințe sunt necesare și cât de departe una de alta pentru a le planta? Câte linguri de hrană pentru păsări să pun în alimentator? Experimentarea științei pentru a înțelege de ce au nevoie diferitele plante pentru a crește aduce a chimie, iar fizică este și ea implicată. Nu cea cuantică totuși :)
Grădinăritul este o modalitate excelentă de a te distra
Bătaie cu apă, concurs cine scoate cât mai multe buruieni, tombolă pe semințe de plante plus o jucărie, cine găsește în grădină cea mai înfricoșătoare insectă? Unde ai face un hotel pentru animale la noi în grădină? Atenție, fără hoteluri pentru cârtițe că de asta se ocupă singure, că am mai povestit noi ce dificil e să scăpăm de ele. Aflați detalii în comunitate.
Grădinăritul favorizează legăturile de familie și creează amintiri, chiar și olfactive
Fie că îi înveți cum să îngrijească o grădină, să exploreze sau să se distreze afară… a petrece timp împreună este prețios. Frunzele măturate și remunerate de bunici chiar și financiar, florile curățe de ramuri uscate, fructe culese la timp… și transformate în dulcețuri și compoturi… sunt legături și amintiri fără preț. Grădina este loc grozav pentru explorarea simțurilor! Simțind pământul, mirosind florile, căutând păsările ascultând sunetele albinelor și păsărilor și gustând fructe și legume.
Grădinăritul încurajează dezvoltarea motricității fine și a răbdării
Semințe mici culese, scos buruieni dificile din gazon, adunat totul în recipiente mici,toate duc la dezvoltarea motricității fine.Copiii nu sunt cunoscuți pentru răbdarea lor! Semințele durează săptămâni pentru a se transforma în plante sau legume, dar așteptarea merită întotdeauna și le-o cultivă.
Indiferent de vreme, aruncați o privire la câteva dintre aceste activități de grădinărit pentru copii și familii:
- Hotel pentru insecte – folosește obiecte vechi, cum ar fi paleți din lemn, cărămizi pentru casă, ghivece din plastic sparte, bețe, pietre, conuri de brad și lasă-ți copiii să-și creeze propriul hotel pentru insecte! Completați cu porțiuni de gazon sau mușchi!
- Desenarea fluturilor sau insectelor văzute în grădină în decurs de o săptămână – descoperiți plantele și insectele din grădină, lăsăți-i să scoată niște hârtie și pixuri/creioane și să deseneze unele dintre plante și insecte sau să creeze un nou plan de grădină.
- Artă vie – adunat de plante, frunze, flori și transformate în tablou după uscare.
Activități de grădinărit care sunt perfecte pentru timpul în familie
- Creați o grădină reciclată – Perfect pentru grădini mici, economisind bani pe ghivece scumpe și e ecologic. Încercați să utilizați mobilier vechi, cum ar fi o comodă sau acele cizme vechi prea mici!
- Căpșuni pe verticală, iederă la fel – O idee grozavă pentru cei care nu au mult spațiu. Faceți niște găuri de 3-4 cm într-o țeavă sau tub de scurgere veche. Umpleți cu compost și introduceți plantele de căpșuni. Utilizați hrană lichidă pentru plante la fiecare câteva săptămâni în timpul verii și asigurați-vă că sunt udate.
- Faceți un hrănitor pentru păsări – Copiii își pot face propriile hrănitoare pentru păsări folosind materiale reciclate. Puteți face asta din recipiente de plastic, folosind creioane colorate pentru ac, păsările să se poată așeza să ia semințele, sau dacă preferați lemnul, puteți chiar picta căsuțe de diferite mărimi, pentru păsări mai mici sau mai mari, montând hrănitoare asemănătoare celor pentru papagali sau peruși.
Grădinăritul nu trebuie să fie neapărat costisitor și poate oferi multe ore plăcute de activitate pentru toată familia și o stare sporită de bine și sănătate! Nu trebuie să aveți un spațiu mare de grădină acasă pentru a le încuraja abilitățile. Sper că v-am oferit câteva idei pentru activități de grădinărit pentru copii și familii.
Spune-ne amintirea ta preferată de grădinărit sau activitatea de grădinărit preferată a copiilor tăi în comentarii!
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat ca să comentezi