O toamnă vie – flori de toamnă pentru grădină, minte și suflet
Cum e oare cu florile de toamnă prin grădina voastră? Le cunoașteți numele… ați simțit că vă pot schimba starea în bine numai văzându-le sau mirosindu-le preț de câteva clipe?
Cercetările comportamentale efectuate în cadrul mai multor universități de specialitate din lume ne arată că florile sunt modalitatea naturii de a ne oferi o cale simplă de a ne îmbunătăți sănătatea emoțională. Ele declanșează emoții fericite, sporesc sentimentele de satisfacție în viață și afectează comportamentul social într-o manieră pozitivă mult peste ceea ce se crede în mod normal.
Acum în plin început de toamnă ia gândiți-vă cum este să îți bagi nasul într-un buchet de grădină și să-i inhalezi parfumul, nu este o experiență care provoacă bucurie? Ne întoarcem des în minte la grădinile copilăriei pentru care bunicii căutau să facă troc (schimb) la cele mai noi soiuri de prin sat, să facă acest schimb de miresme, să adauge an de an poate ceva nou la gama sezonieră de flori.
Acel buchet perfect aliniat din florării, sau mai nou supermarket, poate părea perfect ca imagine, dar conexiunea adevărată cu florile vine din asimetria, imperfecțiunea și diversitatea naturală a florilor de grădină prin beneficii multiple.
– Alina S. – psiholog, București
Soiuri de plante pentru grădina ta de toamnă
Soiuri sunt multe și vin de departe importate de foarte mulți ani, vin perfect în contrast și strânsă colaborare estetică cu prietenul lor gazonul și se numesc cam ca mai jos. O să le recunoașteți cu siguranță și dacă încă nu fac parte din grădina voastră de toamnă, poate le dați o șansă anul acesta.
Crizantemele (Chrysanthemum) – toi de toamnă… amintiri
Le vedem în piețe, sunt colorate și efectiv ne fură ochiul, iar mirosul lor ne teleportează în timp pentru că sunt de foarte mulți ani prezente în cam toate grădinile românilor. Crizantema a devenit astfel una dintre cele mai reprezentative flori de toamnă. Puțini dintre noi știu că este originară din Asia. În funcție de soi, ea vine cu niște avantaje, crizantema fiind anuală, perenă sau bianuală, în funcție de specii și varietăți. Crizantemele înfloresc în a doua jumătate a toamnei. Planta poate fi crescută în ghiveci dar își atinge potențialul maxim plantată în grădina unde în voie ajunge să crească în tufe mari și să aducă bucurie simțurilor de mai multe ori pe an.
Când vine vorba de sol, crizantema are nevoie de un sol drenat și fertilizat. Pentru a ajuta ramificarea frumoasă a ei și a avea o tufă bogată în flori, tulpinile trebuie să fie retezate la un anumit interval. Când vorbim de sete, crizantema are nevoie de o irigare constantă.
Eupatorium – un nume mai puțin cunoscut
Eupatorium este o plantă care crește spontan în natură și care poate fi folosită în grădină ca fundal pentru alte plante. Eupatorium are flori frumoase, în inflorescențe roșii purpurii, care pot fi folosite de-a lungul aleilor, la bordurile de flori, folosite des de peisagiști.
Helenium sau florile Elenei
Cunoscută pe la noi și ca Floarea Elenei, Helenium este o plantă potrivită pentru grădina de toamnă. Planta are nevoie de irigare constantă și se dezvoltă cel mai bine într-un loc însorit. Helenium face parte din familia Asteraceae. În funcție de specie, Helenium are flori într-o paletă largă de culori: galbene, portocalii, roșii, roz etc. Floarea este atractivă pentru insecte, deci nu vă mirați dacă vedeți că le atrage ca un magnet, de la mic la mare în discuții lungi la ceas de seară ruginie.
Hai la Tufănele, omule!
Ei Tufănelele produc foarte multe flori de mici dimensiuni, dispuse în buchete mari, asemănătoare unor tufe. Încep să înflorească odată cu luna septembrie, dar florile lor rezistă până la primul îngheț. Culorile tufănelelor sunt foarte variate, pornind de la alb, galben, roz, roșu, portocaliu, bordeaux, grena, până la un ruginiu incredibil. Pentru a forma o tufă compactă, rotundă, așa cum sunt cele din comerț, trebuie tunse atent primăvara, astfel încât să formeze ușor o coroană sub formă sferică.
Despre Aster
Aici e aici… de steluțe ai auzit? Cele din grădină. Ba stai, mai era ceva ochiul boului? Că le place să se mai numească și așa, sau ochiul boului pitic.
Hai să încercăm după culoare dacă încă nu ai dat primul search. Culoarea lor predominantă este albastru. Aster înflorește la final de vară și e harnică în a te bucura cu minunăția asta de culoare și frumusețea florilor sale până la final de toamnă. Florile sunt rezistente, având o durată de viață de multe săptămâni.
Au o rezistență bună și după tăiere, dacă te decizi să le oferi sau să le pui în vază. Tufele au o înălțime de aproximativ 30 de centimetri și tind să se îndesească mult. De aceea încearcă odată la 2-3 ani să le rărești sau să le separi.
Daliile – de cu vară pân’ la brumă
Le întâlnim de-a lungul anului, dalele sunt flori care pot să ne facă bine nouă și frumuseții grădinii, înflorind începând din vară, până cade brumă, sau așa se zice din bătrâni.
Dacă sunteți interesați de varietate, găsim la noi de ceva ani soiuri înalte, pitice, cu flori mari, bătute sau flori simple. Pot fi albe, galbene, roșii, oranj, roz, grena, mov și în combinații de diferite culori în cadrul aceleiași flori. Dalia se înmulțește prin tuberculi care – atenție! – nu rezistă la îngheț. Scoateți tuberculii când cade brumă și replantați-i după ce a trecut riscul înghețului, la începutul lunii mai.
Calluna vulgaris sau iarba neagră
Nu-s ca luna de pe cer, dar tare frumoase sunt pierdute printre celelalte soiuri din grădină, completând-o într-o armonie pe care ne-o dorim cu toții când pică primele frunze și când scoatem pătura de pe unde era pitită, să o lăsăm la îndemână pentru serile petrecute în grădină.
Vorbim de o plantă perenă care acoperă solul. Într-o coloristică și ea bogată ajunge la 40-60 de centimetri și are capacitatea această incredibilă de a acoperi solul. O poate face începând cu iulie și până la final de octombrie. Dacă ai observat în alte grădini un covor colorat pe lângă borduri, e posibil să vă fi întâlnit. Cunoaște-o mai bine aducând-o în grădina ta pentru un tuș peisagistic și funcțional de neegalat la ceas de toamnă.
Beneficii dovedite
Florile generează o creștere a bunei dispoziții, a fericirii generale, reducând chiar ritmul cardiac și tensiunea arterială, ajutând astfel la relaxare. Florile au impact dovedit asupra creativității, ideilor noi și clarității rezolvării problemelor. Deși sunt dovedite științific, beneficiile încă mai e nevoie să fie integrate coerent în mediul urban, de exemplu în apropierea spațiilor de birouri și nu doar la ghiveci.
Vă vorbeam anul acesta și despre cromoterapie, iar florile nu fac excepție în a avea efecte terapeutice și prin culorile lor diverse lăsate de natură și uneori obținute de om pentru a bucura dincolo de filtrul ochiului, sufletul. Iar din armonia aceasta interior-exterior să putem menține balansul fin echilibrat al sănătății noastre mintale puțin mai ușor.
Fie că ești atașat de crizanteme și te duc și pe tine înapoi la amintiri frumoase, fie că nu poți rezista unei tufe de tufănele când piețele devin intens colorate de globuri minunate de culoare, sau poate preferi să acoperi solul mai mult cu ceva mai nou cum e calluna, încearcă să le îngrijești potrivit și din timp pentru ca toamna să devină terapie în grădina ta.
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat ca să comentezi