Orașe mai reci, vă rugăm! Insula de căldură și soluțiile de răcire

Orașe mai reci, vă rugăm! Insula de căldură și soluțiile de răcire

Căldură din metropole formând insula de căldură, beton încins, productivitate diminuată, oameni mai triști și urgență climatică. Toate le știm și toate le trăim pe pielea noastră. Aerul răcoros al verilor de altădată la țară sunt o amintire păstrată în sufletul copiilor care nu încasau toate radiațiile UV și noxele cu meniu diversificat.

Te-ai minunat de felul în care temperatura a crescut dramatic, ai simțit efectul insulei de căldură urbană, ai simțit că tălpile tale se afundă în asfalt iar nările devin uscate? Se spune că la răsărit de soare un cartier sărac este deja mai fierbinte decât un cartier bogat. Hai să vedem dacă este așa!

Rămâi cu noi pentru lectură și sfidează temperaturile!

Efectul de insulă de căldură

Străzile și clădirile unei metropole absorb energia soarelui în timpul zilei și o eliberează treptat noaptea. Mediul construit se coace singur practic, iar temperaturile pot crește cu până la 7 grade Celsius mai sus decât cele din mediul înconjurător, care beneficiază de copaci de exemplu, care elimină vapori de apă și răcesc aerul.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc rapid, oamenii de știință, guvernele și activiștii de mediu caută modalități de a contracara efectul de insulă de căldură. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul de oameni expuși la valuri de căldură a crescut cu 125 de milioane între 2000 și 2019. Căldura extremă ucide mai mulți oameni la nivel mondial decât orice alt dezastru natural și este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu afecțiuni preexistente precum astmul.

Până în 2050, șapte din 10 oameni vor locui în orașe. Va fi o mulțime de oameni mergând direct spre o sănătate mai șubredă sau cel puțin spre un mare semn al întrebării despre existența calității vieții urbane.

Insula de căldură, deși numele îi sună chiar ușor exotic, poate face un cartier să fie cu 15 grade mai cald decât altul.

De ce depinde această creștere? De cantitatea și diversitatea de spațiu verde. În lume, cartierele mai sărace cu regim de înălțime mare suferă mai mult. Devin cuptoare pentru locuitorii lor.

Cartier bogat vs. cartier sărac – verdele factor decisiv

Un predictor major al căldurii unui cartier este cât spațiu verde are. Părțile mai bogate ale unui oraș tind să aibă mai multă verdeață, iar părțile mai sărace au mai mult beton, sunt puternic dezvoltate și pline de magazine mari, autostrăzi și facilități industriale care absorb radiația solară.

Un munte de beton este atât de bun să țină căldura, de fapt, încât va rămâne cald toată noaptea. La răsărit de soare un cartier sărac este deja mai fierbinte decât un cartier bogat.

Cum scădem temperatura orașelor?

Oamenii de știință au început să studieze dacă pot scădea temperatura structurilor orașului prin desfășurarea de acoperișuri verzi vii, pereți acoperișuri și pavaje care sunt de culoare deschisă și care resping lumina soarelui. Suprafețele mai luminoase reflectă mai mult radiația solară decât suprafețele întunecate.

Gândiți-vă la cum vă simțiți când purtați negru în loc de alb într-o zi însorită!

Acest efect de albedo este, de asemenea, o parte din motivul pentru care Antarctica se încălzește atât de repede. Dar în timp ce termodinamica este simplă, desfășurarea suprafețelor reci se dovedește a fi ciudat de complicată.

Acoperișuri verzi și culori deschise pentru răcire

Luați în considerare problema răcirii acoperișurilor. În teorie, este simplu să pictezi vârfurile mari și plate ale clădirilor comerciale în alb sau gri deschis. Proprietarii de locuințe ar putea opta pentru materiale mai ușoare – argilă veche obișnuită, care de fapt reflectă destul de bine lumina soarelui. Aceste modificări ar răci aerul care iese, precum și structura în sine, ceea ce înseamnă că aerul condiționat ar fi pornit mai rar. Dacă o clădire poate suporta greutatea suplimentară, proprietarii ar putea chiar să creeze o grădină pe acoperiș, plină de plante, care ar răci întreaga zonă prin eliberarea vaporilor de apă.

Pereții reci

Un perete rece urmează același principiu, doar pe o suprafață verticală. Dar și acest lucru poate avea o consecință nedorită: lumina soarelui care se reflectă pe un perete poate străluci asupra pietonilor care trec, poate încălzi pietonii. Și inginerii precum Ban-Weiss se lovesc de aceeași problemă în experimentele lor cu pavaje reci, care sunt acoperite cu un strat reflectorizant. Acest lucru reduce într-adevăr temperatura de suprafață, dar o parte din ea revine pietonilor.

Soluția: Mai mult verde!

Grădinile verticale, orice tip de spațiu verde bine proiectat și întreținut răcorește un cartier și îl înfrumusețează, acționând în același timp ca un burete pentru a absorbi apa chiar și în caz de inundații.

Oferă umbră pentru ca oamenii să se adăpostească în timpul unui val de căldură, plus că este benefic pentru sănătatea mintală.

Se reduce cererea de aer condiționat, care este o sursă majoră de emisii precum și de căldură din cauza întregului aer cald pe care mașinile îl expulzează în timpul funcționării. Vorbim de ceea ce peisagiștii și arhitecții numesc rezolvare multiplă.

Spațiul verde ar trebui gândit din faza de construcție a clădirii și optimizat ca și costuri, permițând o abordare specifică în cartierele limitrofe.

Luarea în considerare a temperaturii și efectului de insulă de căldură de asemenea din faza inițială a proiectării unui cartier ar putea schimba viitorul. Construcțiile în spații mici unde se preferă un apartament în plus față de un spațiu cât de mic acordat grădinii duce la erori iremediabile pentru sănătatea urbană.

Orașul viitorului poate fi mai luminos ca abordare poate fi reflectorizant, cât și mai ecologic, ambele strategii fiind folosite în comun pentru a atenua efectul de insulă de căldură.

Dar în ceea ce privește efectele de răcire nimic nu învinge vegetația când vine vorba de numeroasele beneficii simultane pe care le oferă.

Dacă ar fi să alegem o singură tehnologie, am opta întotdeauna pentru spațiul verde, pentru o rezolvare multiplă pe termen lung a problemelor generate de căldură în orașe.

Sănătoși, înverzim România!

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu