Toamna “ce nu am vrea să vină”- Spune NU prin verde tulburării afective sezoniere
“Cri, cri, cri toamnă gri nu credeam că o să mai vii”… sau cel puțin nu cu depresia sezonieră (SAD) sau TAS, pe la noi. E cumva o toamnă mult așteptată dar cu dificultățile ei, după o vară caniculară atât ca temperaturi cât și ca vești inclusiv financiare și sociale. Copiii încep școala, joburile devin tot mai solicitante. Trăim că într-o oală sub presiune iar mintea e cea care de multe ori nu mai face față.
Ceva ce aparent uităm este că verdele nu numai că poate ajuta dar intervine major în prevenția multor afecțiuni și ameliorează simptomele. De aceea e vreme ruginie de petrecut afară. Dacă îți îngrijești spațiul verde propriu el îți dă înzecit la schimb.
SAD sau TAS (în română)
Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este un tip de depresie care este legată de schimbările anotimpurilor. SAD începe și se termină la aproximativ aceleași momente în fiecare an.
Dacă ești ca majoritatea oamenilor ce sunt afectați sezonier de SAD, simptomele încep în toamnă și continuă în lunile de iarnă, furându-ți energia și făcându-te să ai schimbări mari de dispoziție când îți este lumea mai dragă. Aceste simptome se rezolvă adesea în timpul lunilor de primăvară și vară. Mai rar, SAD provoacă depresie în primăvară sau la începutul verii și deja trebuie să ridice semne mari de întrebare dacă este SAD sau o tulburare ori o afecțiune în toată regula.
Haide, ieși la soare, e cu noi și toamna aceasta! Tratamentul pentru SAD poate include terapia cu lumină (fototerapie), psihoterapie, medicație doar în cazuri accentuate dar și mult acces recomandat la verde și exerciții fizice diverse. Aici nu există limite de doză sau efecte adverse că în cazul medicamentelor :)
Important! Nu te minți că ceea ce simți poate fi o melancolie dată de sezonul mai rece pe care trebuie să o duci doar așa pe cont propriu că ești tu puternic și nu te doboară pe ține o “tristețe”. Ia măsuri pentru a îți menține starea de bine și motivația constantă pe tot parcursul anului.
Ce este tulburarea afectivă sezonieră (TAS)?
Definirea concretă? Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este o formă de depresie care apare în același timp în fiecare an, de obicei odată cu sezonul rece. Altfel cunoscut sub numele de depresie sezonieră, SAD/TAS vă poate schimba starea de spirit, somnul, apetitul și nivelul de energie, afectând toate aspectele vieții, de la relații și viața socială la muncă, școală și sentimentul de valoare de sine. S-ar putea să te simți o persoană complet diferită de ceea ce ești vara: fără speranță, tristă, tensionată sau stresată, fără niciun interes pentru prietenii sau activitățile pe care le iubești în mod normal.
Ciudățenia? Există o formă mai puțin obișnuită a tulburării care provoacă depresie în timpul lunilor de vară, sperăm că nu v-a atins vara aceasta. SAD începe de obicei toamna sau iarna, când zilele devin mai scurte și rămâne până în zilele mai strălucitoare ale primăverii sau începutului verii. SAD afectează aproximativ 1% până la 2% din populație, în special femeile și tinerii, în timp ce o formă mai ușoară de blues (melancolie) de iarnă poate afecta de la 10 până la 20% dintre oameni.
Ce se întâmplă de fapt?
Cantitatea de lumină de iarnă pe care o primim se modifică cu cât suntem mai departe de Ecuator. Oricum indiferent unde locuim sau cât de întunecate și reci sunt iernile, vestea bună este că, la fel ca alte forme de depresie, SAD este tratabil. Până la tratament și complicații sau un impact major asupra calității vieții ar trebui să privim holistic toate aceste provocări emoționale și să accesăm, spațiul verde de acasă sau să ne creăm unul oricât de mic pentru o stare mintală mult mai bună decât ne provoacă toamna să o avem.
Am tulburare afectivă sezonieră (TAS)?
Lumina redusă, căldura și culoarea iernii îi lasă pe mulți oameni să se simtă puțin mai melancolici sau obosiți – și nu este neapărat ceva îngrijorător. Dar dacă simptomele tale apar aproximativ în aceeași perioadă în fiecare an, au un impact real asupra calității vieții tale și se îmbunătățesc la anumiți stimuli pozitivi atunci când se schimbă anotimpurile, este posibil să ai o tulburare afectivă sezonieră.
Ce simți – cum te evaluezi:
- Îmi vine să dorm tot timpul sau am probleme cu somnul
- Sunt atât de obosit încât este greu să îndeplinesc sarcinile zilnice
- Poftă de mâncare mi s-a schimbat, în special mai multă poftă de alimente cu zahăr și amidon
- Mă simt trist, vinovat și deprimat
- Mă simt fără speranță
- Sunt iritabil
- Evit oamenii sau activitățile care îmi făceau plăcere înainte (nu mai simt să fac sport)
- Mă simt încordat și stresat
Semne și simptome ale tulburării afective sezoniere comune cu depresia
Semnele și simptomele tulburării afective sezoniere sunt aceleași cu cele ale depresiei majore. SAD se distinge de depresie prin remiterea sau dispariția simptomelor în lunile de primăvară și vară (sau iarnă și toamna în cazul SAD de vară).
Simptomele comune includ:
- Dispoziție schimbată, stimă de sine scăzută
- Pierderea interesului sau a plăcerii față de activitățile de care obișnuia să-ți placă
- Modificări ale apetitului, apetitului sexual și ale greutății
- Senzație de furie, iritabilitate, stres sau anxietate
- Dureri și dureri inexplicabile
- Modificări ale tiparului individual de somn
- Dificultate de concentrare
- Oboseală și lipsă de energie
- Utilizarea de droguri sau alcool pentru confort
- Sentimente de tristețe, deznădejde și disperare
Ca în cazul depresiei, severitatea simptomelor SAD poate varia de la o persoană la alta – adesea în funcție de vulnerabilitatea genetică și locația geografică. Pentru mulți, simptomele încep de obicei ușor la începutul toamnei și se agravează progresiv în cele mai întunecate zile ale iernii. Apoi, până la primăvară sau la începutul verii, simptomele dispar până când sunteți în remisie și vă simțiți din nou normal și sănătos.
Tu cum te-ai simțit toamna trecută? Pentru a fi diagnosticat clinic cu tulburare afectivă sezonieră, trebuie să fi experimentat aceste simptome ciclice timp de doi sau mai mulți ani consecutivi. Indiferent de momentul sau de persistența simptomelor tale, dacă depresia ta este copleșitoare și îți afectează negativ viața, este timpul să cauți ajutor.
Dacă te simți pierdut…
Indiferent de sezon, atunci când te simți deprimat, problemele tale pot să nu pară temporare – pot părea copleșitoare și permanente, există soluții.
Cauzele tulburării afective sezoniere
În timp ce cauzele exacte ale tulburării afective sezoniere sunt neclare, majoritatea teoriilor atribuie tulburarea reducerii orelor de lumină în timpul iernii. Se crede că zilele mai scurte și expunerea redusă la lumina soarelui care are loc iarnă afectează organismul prin dereglarea:
- Ritmurilor circadiene. Ceasul intern al corpului sau ciclul somn-veghe răspunde la schimbările dintre lumină și întuneric pentru a-ți regla somnul, starea de spirit și apetitul. Nopțile mai lungi și zilele mai scurte de iarnă vă pot perturba ceasul intern – lăsându-vă să vă simțiți amețit, dezorientat și somnoros în momente nepotrivite.
- Producției de melatonină. Când este întuneric, creierul tău produce hormonul melatonină pentru a te ajută să dormi, iar apoi lumina soarelui în timpul zilei determină creierul să oprească producția de melatonină, astfel încât să te simți treaz și alert. În timpul zilelor scurte și nopților lungi de iarnă, totuși, corpul tău poate produce prea multă melatonină.
Ce facem și cum putem ajuta noi?
Noi ajutăm indiferent de anotimp prin mult verde, fie că vorbim de spații verzi în comunitatea unde locuiți sau chiar la voi acasă. Știm deja că 50 de metri pătrați de gazon natural asigură necesarul de oxigen pentru 2 persoane și numai acest lucru are impact asupra concentrării, productivității și implicit a sănătății mintale, indiferent de tulburările ce stau să ne dea târcoale.
Anii pandemiei au confirmat și ei că spațiul verde a fost ceva către care ne-am îndreptat cu toții când presiunea veștilor sau situațiilor dificile de viață nu a mai putut fi suportată. Fie că vrei să faci un bine celui de lângă tine, fie că chiar tu ai nevoie de el, nu uita sănătatea este strict legată de natura de care te înconjori.
Sănătoși, înverzim România!
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat ca să comentezi