Vești cu temperaturi și provocări globale – O vară ca niciodată!

Vești cu temperaturi și provocări globale - O vară ca niciodată!

Această vară catastrofală se desfășoară într-un context deprimant pentru natură, dar și pentru oameni. Riscul ca dezastrele naturale să se agraveze în moduri noi și terifiante este enorm pentru următorii zeci de ani.

Se confirmă preconizările ultimilor ani, temperaturile estimate pentru 2050 sunt deja aici. Orice vară de acum încolo va avea șanse mai mari de a avea valuri de caniculă excepționale. Anul acesta nu face excepție.

Valurile de căldură

Pe măsură ce valurile de căldură vin și pleacă cu o frecvență din ce în ce mai mare, vom intra într-o perioadă de zeci de ani cu perioade de secetă accentuată.

Un studiu publicat în luna aprilie a demonstrat că într-un scenariu de încălzire ridicată, ca cel al acestui an, majoritatea incendiilor mari din SUA vor fi probabil urmate în decurs de 1-2 ani de un eveniment de precipitații extreme, o combinație care crește drastic riscul de incendii venite deloc curios la pachet cu inundații nemaiîntâlnite.

Până în 2100, probabilitatea acestui tip de calamitate va crește cu 100% în SUA; în nord-vestul Pacificului, creșterea va ajunge la 700 la sută.

Șansele spre vreme extremă cresc de la an la an cu peste 200 la sută.

– Simon Wang, profesor de dinamică a climei la Universitatea de Stat din Utah

Respectarea acordului de la Paris

Țările din întreaga lume continuă să nu respecte angajamentele legate de climă, conform acordului de la Paris. Războiul a contribuit și el la o criză energetică fără precedent.

În SUA, legislația privind clima rămâne blocată în timp ce țara așteaptă o decizie a Curții Supreme care ar putea pune capăt capacității Agenției pentru Protecția Mediului de a reglementa gazele cu efect de seră. Și… doar devine mai cald.

Fierbinte, uscată și arzătoare

În prima zi de vară aproximativ 120 de milioane oameni erau deja avertizați de căldurile extreme. De la SUA până în Europa și Asia totul arde și suferă. După un val de căldură record care a devastat India și Pakistanul în această primăvară, temperaturile au ajuns la 110 de grade în toată Europa la începutul lunii iunie.

Se confirmă preconizările ultimilor ani, temperaturile estimate pentru 2050 sunt deja aici. Orice vară din acest moment încolo va avea șanse mai mari de a avea valuri de căldură excepționale. Anul acesta nu face excepție. Pe măsură ce valurile de căldură vin și pleacă cu o frecvență din ce în ce mai mare, vom intra într-o perioadă de zeci de ani cu perioade de secetă accentuată.

Vestul SUA se află în al 22-lea an al unui eveniment major de secetă în vest, care este foarte probabil cea mai gravă perioadă de secetă de 20 de ani din ultimii 1.200 de ani.

Resursele de apă

Conform Agenţiei pentru Explorarea şi Întreţinerea Fluviului Dunărea, nivelul fluviului din acest an este cel mai scăzut din ultimii 60 de ani. Seceta a scos la iveală o mulţime de bancuri de nisip, multe dintre insulele de pe Dunăre fiind acum accesibile de pe mal.

În această vară o expediţie organizată de WWF în lungul Dunării Inferioare în România și Bulgaria a arătat o reducere a efectivelor populațiilor de păsări, din cauza nivelului extrem de scăzut al fluviului. Aceeași cauză au avut-o și naufragiile vaselor de mare tonaj din aceeași perioadă.

Drept urmare, unele dintre cele mai importante resurse de apă ale regiunii se apropie de colaps.

Lacuri întregi de asemenea din întreaga Europa ce furnizează apă pentru 25 de milioane de oameni au scăzut la cel mai jos nivel din aproape 100 de ani. În SUA Lacul Powell, un alt rezervor critic de-a lungul râului Colorado, este la mai mult de 20 de picioare sub nivelul din 2021 și la 70 de picioare sub cel de acum doi ani.

Căldura, seceta, focul și inundațiile

Sezoanele incendiilor de vegetație s-au extins mult în ultimii ani odată cu seceta mai severă și precipitații mai reduse. Știm de problemele cu care s-au confruntat vecinii greci în ultimii ani, iar în vara aceasta Portugalia a suferit în aceeași măsură, depășind ca suprafață arsă media ultimilor 2 ani într-o singură vară.

SUA strigă tare de peste Ocean despre peste 3 milioane de acri de pământ care au ars deja în acest an. Incendiile din Arizona au devastat zone bogate în situri și artefacte indigene și au incendiat clădirile de la Observatorul Național Kitt Peak, un centru de cercetare astronomică. Uneori, vaporii de fum de la aceste incendii au afectat calitatea aerului până la 7 state distanța.

Media ultimilor 10 ani a fost depășită atât în Europa cât și în restul lumii iar cifrele care ne spun asta nu ne ajută deloc.

Oamenii încearcă să găsească soluții. Chiar dacă o parte din lume se coace și arde, unele zone au readus inundații fără precedent.

Dincolo de veștile și efectele lor, omul în sine este afectat de aceste valuri de temperaturi.

De ce pot fi periculoase valurile de căldură?

Potrivit OMS, schimbările climatice vor ucide până la 250.000 de oameni între 2030-2050. În 2021 a fost diagnosticat primul pacient cu afecțiuni corelate cu schimbările climaterice în Canada. Valurile de căldură pot provoca simptomatologie care include crampe, epuizare și insolație. Dacă după expunere la temperaturi mari simțiți:

  • temperatură a corpului mai mare de 38 de grade
  • piele fierbinte, roșie, uscată
  • un puls rapid
  • amețeli sau confuzie
  • greață sau vărsături
  • leșin
  • crampe musculare sau slăbiciune
  • transpirație puternică

poate e timpul pentru răgaz și mai mult verde aproape. Alege peticul tău de sănătate pe gazonul tău de acasă sau din parcuri cu spații verzi generoase, un colț cu umbră și cei dragi aproape, dincolo de orice vești.

Sănătoși, înverzim România!

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu