AERAREA GAZONULUI : De ce, Cum și Când se realizează?

Întreținerea unui gazon frumos nu este o sarcină tocmai ușoară. Asta, desigur, dacă nu parcurgeți etapele esențiale de îngrijire a gazonului, cum ar fi tunderea, irigarea și fertilizarea la timp. Dar, pe lângă acestea, este, de asemenea, extrem de important să vă asigurați că solul primește o cantitate suficientă de nutrienți. Și ce modalitate mai bună de a face asta decât prin aerarea gazonului?


Aerarea gazonului este esențială pentru o peluză sănătoasă, deoarece permite aerului, apei și altor nutrienți să pătrundă cu ușurință în pământ, favorizând astfel o dezvoltare armonioasă.


Dacă nu ești familiarizat cu procesul descris, atunci articolul acesta este pentru tine, deoarece vei afla toate informațiile necesare. Aici vei găsi tot ce trebuie să știi despre aerarea gazonului împreună cu câteva sfaturi utile.


Scăpați de materia organică acumulată și faceți loc unui gazon frumos cu acest ghid rapid pentru aerare. Vei învăța de ce, cum și când să aerați gazonul pentru cele mai bune rezultate.

Ce este aerarea?

Conform dicționarului, aerarea se referă la „un proces care permite aerului să acționeze asupra a ceva”. Când vine vorba de grădinărit, aerarea este procesul prin care se fac găuri mici și lungi în pământ pentru a oferi solului o bună circulație a aerului și pentru a îmbunătăți consumul de apă și nutrienți la nivel local.


Circulația aerului este foarte importantă, deoarece lasă dioxidul de carbon să iasă, făcând loc pentru intrarea oxigenului.


Aerarea gazonului ajută, de asemenea, să spargă stratul de materie organică îngrămădită în gazon și reduce compactarea gazonului, principala cauză a apariției mușchiului.

aerarea gazonului

De ce?

Aerarea prin carotare urmată de nisipare este o operațiune esențială pentru a avea o pajiște premium. În felul acesta se asigură dezvoltarea sistemului radicular, pătrunderea cu ușurință a apei, aerului și substanțelor nutritive.


Pentru a menține vitalitatea gazonului, este importantă descompunerea naturală a materiei organice, proces care are loc cu ajutorul aerului și apei, acestea fiind esențiale pentru ecosistemul și microorganismele din pământ.


Acumularea unei cantități prea mari de dioxid de carbon în sol poate limita sau bloca complet aportul de apă și nutrienți.

beneficii aerare gazon

Când?

Desigur, acum te întrebi cum îți dai seama dacă gazonul tău are nevoie de acest proces. 


Peluza ta necesită aerarea dacă:


  1. Gazonul este supus traficului intens, precum alergatul prin curte a copiilor și animalelor de companie;

  2. În condiții prelungite de secetă;

  3. Se usucă foarte ușor și are o textură spongioasă. Acest lucru apare când gazonul acumulează excesiv materia organică;

  4.  Stratul de mușchi sau materie organică este mai mare de 1,5 cm.


Dacă vorbim despre condițiile prielnice de aerare, trebuie să știi că pentru o perforare facilă și eficientă, trebuie să te asiguri că solul are suficientă umiditate. Aerarea este recomandată la 2-3 zile de la ploi abundente sau irigare intensă.


condiții aerare gazon

Cum?

Pentru aerare poți folosi un aerator mecanic sau o greblă-aerator. Înălțimea gazonului pentru aerare trebuie să fie cuprinsă între 3-5 cm, iar pentru a alimenta gazonul cu nutrienți, amestecă dopurile de sol rezultate cu nisip și reîmprăștie-l într-un strat subțire și uniform pe gazon.


Înainte de a începe aerarea, fie cu o unealtă, fie cu o mașină, asigurați-vă că solul este suficient de umed. Este recomandat ca acest proces să aibă loc după ploaie sau după irigare.


Asigurați-vă că lăsați dopurile de pământ excavate să fie uscate și apoi mărunțite pe gazon pentru a da un aspect curat și uniform. Dopurile pot fi măunțite pur și simplu lovindu-le cu o greblă sau trecând peste ele cu o mașină de tuns. Asigurați-vă că ascuțiți lamele de tuns iarbă după mărunțirea acestora..


După aerare, nu neglijați nevoile de bază ale gazonului, cum ar fi fertilizarea, tunderea și irigarea.


aerarea gazonului toamna

Recomandarea lui OxyGrădinar

Operațiunea mecanizată la adâncimea de 8-12 cm este cu mult mai eficientă decât utilizarea unui dispozitiv manual. Se repetă cu o frecvență anuală pe terenurile de sport.Gazonul îți va mulțumi că îl lași să respire din nou, iar rezultatele vor fi pe măsură.

Știm că poate fi dificil să țineți pasul cu toate etapele și procesele de întreținere esențiale unui gazon sănătos și rezistent, motiv pentru care am creat comunitatea OxyGazon, locul în care ai toate informațiile la îndemână. Te invităm și pe tine!


0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *