5 lucruri pe care le poți face cu iarba rămasă după ce ai tuns gazonul

De la jumătatea primăverii până spre finalul toamnei, toți grădinarii se preocupă, mai mult decât de orice altă activitate de îngrijire a grădinii, de tunderea gazonului.

Fiind susținători convinși ai sustenabilității, suntem de părere că reciclarea ar trebui inclusă tot mai des în activitățile noastre de zi cu zi.

Din acest motiv, ți-am pregătit o listă de cinci lucruri pe care le poți face cu iarba adunată în sacul de colectare al mașinii tale de tuns:

1. Împrăștie iarba înapoi pe gazon.

Firele tăiate de iarbă cu dimensiunea mai mică de 2 centimetri, dacă sunt distribuite uniform pe peluză, pot reprezenta un bun fertilizant natural.

În cazul în care gazonul tău suferă de vreo boală precum pătarea frunzelor sau rugină, nu se recomandă această activitate, pentru a evita sufocarea și înrăutățirea stării gazonului.

ingrasamant natural

2. Folosește iarba ca mulci pentru grădină.

Iarba rezultată după tunderea gazonului este ideală pentru crearea unui strat de mulci pentru plantele din grădina ta. Împrăștie-l pe pământ la baza plantelor într-un strat de până la 3 centimetri pentru a evita mirosurile neplăcute degajate în urma fermentării, iar plantele din grădina ta vor beneficia de hidratare constantă și vor fi protejate împotriva buruienilor.

mulcirea plantelor

3. Oferă iarba tăiată ca hrană pentru animale.

Iarba este sursa principală de hrană pentru animalele erbivore, evident. Așadar, dacă ai ca animal de companie un iepuraș sau un porcușor de Guineea, îi poți da de mâncare iarba tăiată, atât proaspătă cât și uscată. 

Atenție! Dacă gazonul a fost tratat cu pesticide sau orice alte substanțe toxice, iarba tunsă nu poate fi oferită animalelor.

4. Folosește iarba pentru a crea fertilizant lichid.

Poți de asemenea să incluzi iarba tăiată în compoziția unui fertilizant lichid pentru plantele din grădina ta. Ți-am pregătit aici rețeta:

  • Într-un recipient de 20 litri, adaugi ⅔ iarbă și ⅓ apă;

  • Acoperă amestecul pentru 3-4 zile cu o pânză de bumbac, sau orice tip de țesătură tip pânză. Ferește recipientul de bătaia vântului pentru a evita răspândirea mirosului de fermentare. Amestecă în fiecare zi soluția;

  • După timpul indicat, strecoară soluția într-un nou recipient;

  • Când dorești să aplici fertilizantul lichid, amestecă o parte din soluția rezultată cu patru părți de apă (ex: 10mL soluție și 40 mL apă) și aplică-l pe pământul plantelor și pe frunzele lor.

fertilizant natural

5. Adaugă iarba în compoziția compostului.

Cea mai clară formă de reciclare a ierbii tunse este introducerea acestora la compost. Astfel, resturile rămase în urma tunderii gazonului pot deveni îngrășământ natural pentru plantele din grădina ta, legumele pe care le crești sau pentru florile pe care le îngrijești cu drag.

ingrasamant natural

Dacă dorești să afli și alte curiozități din lumea grădinăritului, te invităm în comunitatea noastră de pe Facebook.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *