Cum să-ți îngrijești gazonul iarna?


Știm că iarna este cel mai neprietenos anotimp cu plantele și, respectiv, cu gazonul tău. Și mai știm și că probabil îți faci griji în legătură cu îngrijirea peluzei în această perioadă.


Cu toate că peluza nu mai trebuie irigată sau tunsă, există câteva detalii de care trebuie ținut cont pe timpul iernii, pentru a asigura rezistența gazonului natural până primăvara următoare. Am pregătit patru sfaturi esențiale pentru tine:

1. Obiectele mari care pot tasa solul trebuie eliminate.

Este recomandat ca toate obiectele de mari dimensiuni, precum scaunele sau mesele de grădină, să fie scoase din aria gazonului natural. Pe lângă zăpada care compactează terenul pe timpul iernii, aceste obiecte mari pot contribui la tasarea solului, prin greutatea adăugată. Astfel, pământul nu se aerisește corespunzător și pot apărea porțiuni de iarbă moartă. Pentru prevenție, OxyGrădinar  recomandă verificarea gazonului pe durata iernii și aerarea acestuia dacă este nevoie.

2. Evitarea circulației pe gazon

Iarna sensibilizează firul de iarna îndeajuns de mult încât acesta se poate rupe și deteriora sub orice presiune externă. Din acest motiv, pășirea pe gazon în timpul iernii nu este recomandată. Cu atât mai mult, OxyGrădinar nu încurajează deloc trecerea cu mașina pe gazon, pentru că va cauza deteriorarea ireversibilă a gazonului.

3. Sarea pentru topirea zăpezii nu este recomandată pe gazon

Sarea destinată topirii zăpezii trebuie aplicată doar în zona aleilor, nu și în cea a gazonului natural. Motivul este explicat de OxyGrădinar: sarea împiedică trecerea apei din pământ către rădăcinile firelor de iarbă, ceea ce duce la reducerea calității peluzei. Mai exact, la primăvară, zonele gazonului atinse de sare vor fi îngălbenite. În schimb, se recomandă folosirea nisipului, care nu cauzează aceleași probleme precum sarea și, în plus, îmbunătățește drenajul solului

4. În cazul iernilor fără zăpadă, gazonul necesită atenție specială

Prin ”atenție specială” se sugerează urmărirea stării gazonului, în cazul în care zăpada nu-și face apariția pentru a asigura hidratarea ierbii. O culoare verde-albăstruie, vizibilitatea pașilor în urma trecerii pe gazon, răsucirea firelor de iarba spre interior, sunt toate semne ale deshidratării gazonului. De aceea, OxyGrădinar, specialistul nostru în gazon, sugerează irigarea și, dacă acesta este uscat și nu e înghețat, tunderea sa la 5 cm. În acest fel, protecția împotriva fungilor este asigurată.


În afară de aceste mici ajustări ale procesului de îngrijire a gazonului, iarna poate fi o binemeritată pauză a grădinarilor până la venirea primăverii.

Dacă vrei să fii la curent cu toate informațiile legate de plantarea și îngrijirea gazonului natural, te invităm în comunitatea noastră de pe facebook, unde oferim constant sfaturi practice și împărtășim din experiența noastră.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *