CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE FERTILIZAREA GAZONULUI TOAMNA.

Îngrășământul este un ingredient cheie în creșterea și menținerea unui gazon verde și sănătos. Din păcate, destul de multe persoane omit acest proces pentru că nu știu ce produse să folosească sau cum și când să le aplice. Ba mai mult, problema este că, dacă îngrășământul pentru gazon nu este aplicat corect, poate face mai mult rău decât bine.


Așadar, pentru a vă fi alături cu privire la modalitatea corectă de fertilizare a gazonului, l-am rugat pe OxyGrădinar să descrie mai pe larg acest proces.Iată ce trebuie să știți.


1. Când se fertilizează gazonul?

Amestecurile de îngrășăminte cu diferite proporții de nutrienți trebuie utilizate în diferite perioade ale anului. Este nevoie de mai mult azot în primăvară pentru a încuraja creșterea și culoarea verde, în timp ce toamna este nevoie de mai mult potasiu pentru a spori durabilitatea firelor de gazon.

Totuși, cea mai eficientă fertilizare peste care grădinarii nu trec este cea de toamnă. Este importantă pentru că în această perioadă gazonul are capacitatea de a stoca nutrienți care îl vor face mai rezistent iarna și mai viguros primăvara. Așadar, acum ne aflăm în sezonul în care trebuie să acordăm importanță maximă procesului de fertilizare a gazonului, deoarece este cel mai important moment de peste an. 

Cei mai buni indicatori ai nevoii de fertilizare sunt zonele deteriorate de pe suprafața gazonată. 

OxyGrădinar recomandă fertilizarea regulată, de 2-3 ori/an, cu un îngrășământ care să asigure hrana necesară peluzei tale și care menține vitalitatea, culoarea și densitatea gazonului până la 60 zile de la utilizare, precum OxyRestart.

2. Cum se fertilizează gazonul?

Primul pas înainte de fertilizare este un test al solului astfel încât să stabilești nivelul pH-ului și necesarul de nutrienți. În acest mod vei alege fertilizantul potrivit pentru peluza ta și nu vei împrăștia pe sol substanțe care nu doar că nu sunt necesare, dar care pot fi chiar dăunătoare. Solurile nisipoase au nevoie de o fertilizare mai intensă, în timp ce solurile argiloase sunt mai fertile și rețin mai bine nutrienții. Alege produse cu eliberare lentă.

De asemenea, un rol foarte important în procesul de fertilizare îl ocupă irigarea. Înainte de a hrăni gazonul cu substanțe nutritive trebuie să irigi una-două zile. După ce suprafața este uscată, fertilizează, iar apoi irigă ușor din nou. Astfel, firele OxyGazon vor fi curățate, iar îngrășământul se va dizolva, va pătrunde în sol și va începe să acționeze. Evită irigarea excesivă!

Pentru a distribui uniform și cu ușurință semințele și fertilizanții pe întreaga suprafață a gazonului, ai putea folosi un  Dispozitiv de împrăștiere semințe și fertilizanți OxyGazon.

Dispozitiv de împrăștiere fertilizanți

3. De ce se fertilizează gazonul?

Pentru că astfel firele de iarbă obțin nutrienții de care au nevoie pentru a rămâne sănătoase și verzi. Utilizarea corectă a fertilizantului vă va menține peluza în formă și va încuraja o creștere puternică și densă a ierbii. Ajutorul nu este doar în ceea ce privește esteticul ierbii, ci și în sporirea gradului de rezistență la trafic intens sau condiții meteorologice defavorabile. Un gazon hrănit corect va combate mușchii, va stopa apariția buruienilor și va ține bolile la distanță.

Cele mai importante substanțe nutritive de care OxyGazon are nevoie sunt azotul, fosforul și potasiul. Există produse care conțin aceste elemente în proporții diferite. Primăvara este nevoie de o concentrație mai mare de azot, element care ajută la dezvoltarea armonioasă a firelor de iarbă. Toamna este nevoie de mai mult potasiu, nutrient care crește rezistența gazonului la frig și la dăunători. Fosforul are rolul de a întări rădăcinile și de a le face mai puternice.

4. Importanța fertilizării de toamnă

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la sănătatea gazonului după îngrijirea de toamnă. Încercați să nu pășiți prea mult pe gazon după aplicarea fertilizantului, iar dacă aveți zone din grădina în care trebuie să ajungeți iarna, anticipați asta și pregătiți zona astfel încât să evitați mersul pe gazon, cum ar fi amenajarea unei cărări sau așezarea unei alei cu pietre.

Iarna, când vremea este uscată, apucați grebla și îndepărtați frunzele căzute de pe gazon, deoarece acestea nu numai că oferă un adăpost pentru dăunătorii din grădină, dar și sufocă gazonul, fapt care slăbește iarba. Adăugați frunzele în grămada de compost, unde pot putrezi, pentru a ajuta la crearea unui bun îngrășământ natural al solului pentru florile de anul viitor.

Fertilizarea gazonului toamna, asigură o creștere sănătoasă în primăvară. Perioada aceasta gazonul este scurs de nutrienți, din lunile anterioare de vară, deoarece a luptat împotriva căldurii și secetei verii. De asemenea, vedem în mod obișnuit un trafic de picior mai mare pe gazon în timpul sezonului de vară, ceea ce le slăbește protecția împotriva bolilor, amplifică creșterea buruienilor și infestarea cu insecte.


rulouri de gazon - OxyGazon

Mulți dintre noi cred că toamna ar putea fi o perioadă la fel de relaxantă pentru gazonul nostru pe cât poate fi pentru noi, dar, de fapt, toamna este un moment important pentru a oferi peluzei tale obosite impulsul de care are nevoie pentru a rămâne puternică și bine structurată pe parcursul sezoanelor următoare. 


Am creat comunitatea OxyGrădinar, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise, pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.


0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *