Fertilizarea gazonului

Când, cum și de ce se fertilizează gazonul?

Când se fertilizează gazonul?

Amestecurile de îngrășăminte cu diferite proporții de nutrienți trebuie utilizate în diferite perioade ale anului. Este nevoie de mai mult azot în primăvară pentru a încuraja creșterea și culoarea verde, în timp ce toamna este nevoie de mai mult potasiu pentru a spori durabilitatea firelor de gazon.

Totuși, cea mai eficientă fertilizare peste care grădinarii nu trec este cea de toamnă. Este importantă pentru că în această perioadă gazonul are capacitatea de a stoca nutrienți care îl vor face mai rezistent iarna și mai viguros primăvara.

Cei mai buni indicatori ai nevoii de fertilizare sunt zonele deteriorate de pe suprafața gazonată. OxyGrădinar recomandă fertilizarea regulată, de 2-3 ori/an.

Primăvara: aprilie – mai, pentru accelerarea creșterii și îndesirii gazonului

Vara: iunie – iulie, pentru o culoare intensă și în perioadele caniculare

Toamna: octombrie – noiembrie, pentru rădăcini mai puternice

Cum se fertilizează gazonul?

Primul pas înainte de fertilizare este un test al solului astfel încât să stabilești nivelul pH-ului și necesarul de nutrienți. În acest mod vei alege fertilizantul potrivit pentru peluza ta și nu vei împrăștia pe sol substanțe care nu doar că nu sunt necesare, dar care pot fi chiar dăunătoare. Solurile nisipoase au nevoie de o fertilizare mai intensă, în timp ce solurile argiloase sunt mai fertile și rețin mai bine nutrienții. Alege produse cu eliberare lentă.

De asemenea, un rol foarte important în procesul de fertilizare îl ocupă irigarea. Înainte de a hrăni gazonul cu substanțe nutritive trebuie să irigi una-două zile. După ce suprafața este uscată, fertilizează, iar apoi irigă ușor din nou. Astfel, firele OxyGazon vor fi curățate, iar îngrășământul se va dizolva, va pătrunde în sol și va începe să acționeze. Evită irigarea excesivă!

De ce se fertilizează gazonul?

Pentru că astfel firele de iarbă obțin nutrienții de care au nevoie pentru a rămâne sănătoase și verzi. Utilizarea corectă a fertilizantului vă va menține peluza în formă și va încuraja o creștere puternică și densă a ierbii. Ajutorul nu este doar în ceea ce privește esteticul ierbii, ci și în sporirea gradului de rezistență la trafic intens sau condiții meteorologice defavorabile. Un gazon hrănit corect va combate mușchii, va stopa apariția buruienilor și va ține bolile la distanță.

Cele mai importante substanțe nutritive de care OxyGazon are nevoie sunt azotul, fosforul și potasiul. Există produse care conțin aceste elemente în proporții diferite. Primăvara este nevoie de o concentrație mai mare de azot, element care ajută la dezvoltarea armonioasă a firelor de iarbă. Toamna este nevoie de mai mult potasiu, nutrient care crește rezistența gazonului la frig și la dăunători. Fosforul are rolul de a întări rădăcinile și de a le face mai puternice.

Bibliografie: 

https://www.thelawnstore.co.uk/how-to-fertilise-a-lawn/

https://www.popularmechanics.com/home/lawn-garden/how-to/g237/the-quick-and-easy-guide-to-fertilizing-your-lawn/

https://lawnsolutionsaustralia.com.au/lawn-care/can-fertilise-lawn/