Ghid de toamnă pentru sănătatea gazonului – Din nou acasă!

Ghid de toamnă pentru sănătatea gazonului - Din nou acasă!

Ați băut cafeaua sau ceaiul? Ați dus copiii sau nepoții la școală? Aveți o mică pauză și căutați sfaturi pentru îngrijirea gazonului toamna? Iată că ați ajuns la OxyGazon, unde gazonul e iubit și îngrijit în fiecare anotimp indiferent de provocările climatice. Dacă cumva îngrijirea gazonului toamna credeați că este doar despre frunze uscate îndepărtate și puțină aerare, noi spunem că gazonul cere un pic mai mult. Doar știm deja, e un “membru” al familiei, nu?

E ca și cu oamenii, un boost de imunitate și resetul la început de sezon rece sunt binevenite. Gazonul nu prinde virozele rând pe rând, dar are și nevoia lui de atenție puțin mai accentuată pentru sănătate maximă la început de toamnă. Vei vedea cât de multe va da înapoi, într-un timp cât ai zice… plăcintă cu dovleac.

Poftele și necesitățile gazonului după o vară fierbinte sunt multe, iar primele luni de toamnă sunt momentul potrivit pentru a acționa.

Ce facem pentru gazon toamna?

Pentru îmbunătățirea zonei de gazon există câteva sarcini pe care trebuie să le îndepliniți pentru a vă asigura că iarba în sine rămâne în stare bună. Acest sezon este un moment bun pentru a repara orice pete goale prin reînsămânțare sau alte metode, pentru a elimina orice acumulare de mușchi și iarbă moartă și pentru a îmbunătăți drenajul prin aerare.

De asemenea puteți hrăni gazonul cu un îngrășământ/fertilizant special conceput pentru orice situație. Există câțiva dăunători la care veți dori să fiți atenți. De asemenea vă veți pregăti pentru acea tunsoare finală, înainte ca mașina de tuns să se retragă în șopron pentru iarnă.

1. Repararea peticelor goale

Un prim focus pentru lucrările de îngrijire a gazonului de toamnă este să cauți orice petice în gazon – o problemă comună după o utilizare excesivă, inclusiv trafic intens și activități, sau o vară uscată.

Dacă descoperi unele, nu îți faceți griji, totul se poate rezolva.

Slăbește puțin solul și umple zona cu compost. Presară apoi în strat consistent un amestec de semințe de iarbă. Asigură-te că o alegi pe cea potrivită de la amestecuri pentru peluze umbrite, precum și amestecuri rezistente la uzură și tolerante la secetă. Udați bine și protejați zona de păsări și animale de companie, delimitând zona pe verticală.

Dacă o suprafață mai mare trebuie înlocuită, puteți folosi gazon proaspăt, dar nu uitați să îl așezați rapid, astfel încât să nu aibă șansa să se usuce. Va trebui să tăiați un pătrat sau un dreptunghi pentru fiecare zonă care necesită atenție și să nivelați solul pentru a se potrivi cu adâncimea noului gazon. Aveți mare grijă să nu existe goluri, apoi udați bine.

Specialiștii atrag atenția că umiditatea și căldura relativă din octombrie și începutul lunii noiembrie sunt ideale pentru aceste proceduri. Septembrie poate fi încă prea uscat, cu excepția cazului în care există timp și răbdare pentru udare regulată. Reparați cu încredere peticele din gazon la timpul potrivit.

2. Cu sinceritatea despre scarificare

Hai să vorbim deschis: evită scarificarea iarna și vara. Scarificarea se face în două anotimpuri, toamna și primăvara. Ce se obține practic? O revitalizare a gazonului pentru a-i menține aspectul sănătos pe termen lung.

De regulă, pentru a te bucura de un gazon sănătos, recomandările sunt să realizezi scarificarea de două ori pe an. Primăvara vorbim despre o scarificare ușoară, iar toamna clar despre una intensivă.

Dacă te gândești la efecte secundare, pot apărea buruienile și mușchiul, dar cum bine știi avem ac și de cojocul lor. Dacă nu ești încă în grupul OxyGrădinar e timpul să ni-te alături.

Scopul principal al acțiunii de scarificare este de a îndepărta materia acumulată la baza plantelor și pe sol, pentru a permite oxigenului, apei și nutrienților să pătrundă cu mai multă putere.

În urma efectuării ei, gazonul are din nou acces la resursele de care are atât de multă nevoie după o vară chinuitoare. Se îmbunătățește drenajul, se susține din nou dezvoltarea rădăcinilor deja existente și creșterea unora noi, iar solul este apt pentru dezvoltare de noi semințe, un ajutor natural în procesul de supraînsămânțare.

A nu se uita! Scarificarea este o procedură recomandată gazonului matur, rareori unuia tânăr, deoarece pe suprafața acestuia încă nu s-a acumulat un strat de thatch suficient de înalt pentru a fi îndepărtat. Dacă totuși în mod excepțional la baza gazonului tău s-a format un strat consistent de iarbă uscată, folosește mai degrabă o greblă pentru a-l îndepărta.

3. Fertilizant de toamnă pentru gazon. Hrană pentru verde!

Din octombrie până la jumătatea lunii martie se urmărește menținerea gazonului în stare bună, dar nu neapărat încurajarea acestuia să crească. Așadar un lucru important pe care să nu-l faci toamna este să-ți hrănesti gazonul cu alimente bogate în azot. Azotul va provoca o nouă creștere excesivă, care va fi vulnerabilă atunci când va veni vremea mai/foarte rece. În schimb fertilizantul pentru gazon este foarte important pentru a întări iarba. În plus, produsele pot elimina competitorii ierbii pentru lumină, aer și nutrienți.

Fertilizantul OxyRestart are alte multiple avantaje de luat în considerare:

  • este inodor și prietenos cu natura, având un impact redus asupra mediului înconjurător
  • eliberează lent azotul, evitând arderile gazonului
  • crește rezistența peluzei de gazon la călcare
  • îmbunătățește fertilitatea solului, datorită conținutului de acizi humici și fluvici
  • stimulează dezvoltarea rădăcinilor și creșterea firelor de iarbă
  • fierul din compoziție nu pătează trotuarele sau pietrele
  • înverzește rapid gazonul datorită prezenței magneziului și fierului, ușor absorbabile

Udați bine, astfel încât nutrienții să ajungă la rădăcini, acolo unde este cel mai necesar, sau chiar mai bine programați acest lucru pentru o zi în care sunt prognozate ploi.

4. Aerare și iar aerare

Iată cum ajungem iar la vara care a dat peste cap gazonul. Suprafața gazonului este adesea dură și compactă până la sfârșitul verii, ceea ce înseamnă că apa de ploaie nu se poate absorbi. S-a vorbit și în experimente diverse ce au circulat intens pe internet cât de greu se absoarbe apa în condiții de secetă extinsă, ca timp și suprafață. Acest lucru poate duce la aglomerarea/suprasaturarea cu apă, mai ales când vremea de iarnă bate la ușă și nu este bună pentru iarbă. Soluția: aerarea gazonului.

Pentru a ajuta la drenarea în continuare și pentru a vă menține gazonul sănătos, împrăștiați peste un pansament superior care este un amestec de nisip ascuțit, compost și pământ (le puteți cumpăra gata amestecate de la centrele de grădină) pentru a umple găurile. Apoi măturați cu o perie pentru a menține lucrurile să arate bine.

5. Păstrați la distanță frunzele căzute

Pe măsură ce copacii de foioase ne lasă spre privit și adunat frunzele căzute, este important să continuați să le îndepărtați din gazon. Lăsarea acestora poate duce la o proliferare a dăunătorilor, plus acumularea de mucegai și licheni, care poate deveni o problemă reală. Puteți opta pentru greblele clasice sau suflante de frunze.

În loc ca frunzele să se irosească, poți învăța copiii cum să faceți mulci pentru frunze. Avem nevoie de mai multă reciclare. Frunzele pot adăuga bacterii benefice solului, ajută la retenția de umiditate în solurile uscate și pot proteja plantele de frig peste iarnă.

Suntem aici pentru soluții personalizate de înverzire și de întreținere a gazonului și curții tale pentru o formă optimă peste iarnă. Fă rai din ce ai!

Sănătoși, înverzim România!

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu