Pregătirea gazonului pentru iarnă – Proceduri de neratat

Pregătirea gazonului pentru iarnă - Proceduri de neratat

Un alt sezon de creștere a venit și a plecat iar acum e timpul pentru pregătirea gazonului pentru iarnă. S-a dus parcă prea greu o vară fierbinte care a afectat gazonul acolo unde temperaturile au lovit fără prea multă milă. E timpul să ne lăsăm gazonul deoparte pentru un somn lung dar bine pregătit de iarnă.

Așa că pe măsură ce temperaturile scad și Halloweenul importat și târgurile de toamnă autohtone se instalează la tot pasul, probabil te întrebi ce ar trebui să faci gazonului tău pentru iarnă. Când aplici un îngrășământ de iarnă? Ce alte proceduri îl pot ajuta?

Pregătirea gazonului pentru iarnă ar trebui să aibă loc după finalizarea reabilitărilor și a supraînsămânțărilor de toamnă (unde este cazul), iar vremea începe să se răcească. Indiferent dacă sunteți un grădinar maestru sau un începător, aceste sfaturi și sarcini foarte importante pentru îngrijirea gazonului la sfârșitul toamnei vă vor ajuta să vă iernați gazonul pentru a preveni deteriorarea și a vă asigura că iarba și grădina sunt bine pregătite pentru vremea de iarnă.

1. Curățați gazonul

Nu lăsați frunze și resturi pe iarbă în timpul iernii. Curățarea gazonului toamna este primul pas pentru a-l ierni în mod corespunzător. Această treabă manuală în curte este una dintre ultimele din anotimp, acordă-i atenția cuvenită și nu sări peste această parte.

Neglijarea acestei etape în primul an de gazon de exemplu duce clar la surprize în martie-aprilie în ceea ce privește mucegaiul din zăpadă care poate apărea din belșug, că să nu mai vorbim de curățarea suplimentară de primăvară.

2. Îndepărtați buruienile

Buruienile lăsate în gazon și grădină peste iarnă vor reveni cu propria mică răzbunare și ele să facă complot cu mucegaiul, tot în prag de primăvară. Semințele lor vor fi și mai răspândite și mai puternice, distribuite mai larg și vor aduna resurse precum apa și substanțele nutritive de care ar trebui să beneficieze în locul lor, gazonul.

Curățarea/extragerea buruienilor toamna pentru a vă menține gazonul și plantele mai sănătoase mai târziu, este unul dintre cei mai importanți pași pentru menținerea curții în formă bună, iar îndepărtarea lor facilitează plantările/refacerile de primăvară.

3. O tunsoare scurtă!

Înainte că iarba să între în repaus de iarnă, dați-i o tunsoare finală cu lamele mașinii de tuns setate cu câțiva cm mai jos (dacă ne uităm la recomandările generale), decât înălțimea normală. Ca întotdeauna, reduceți treptat înălțimea mașinii de tuns iarba.

Începând cu primele înghețuri, atunci când temperaturile încep să scadă sub zero grade, este momentul în care operațiunile de îngrijire încetează, până la primăvară. Așadar, în această perioadă are loc și ultima tundere. Dacă toamna gazonul a fost tuns la o înălțime de 5 cm a firului de iarbă, iar în condiții normale (primăvara/vara) de 3 cm, acum este recomandat să ne asigurăm că are lungimea de 4 cm, asta în zonele unde se poate depune multă zăpadă. Dacă însă zăpada nu își face simțită prezența la voi pe timpul sezonului rece, puteți păstra gazonul tuns la 6 cm, pentru a favoriza producția de clorofilă, mai ales dacă firele de gazon natural continuă să crească.

Deoarece iarba mai înaltă vă poate lăsa gazonul mai susceptibil la mucegaiul de zăpadă și la alte ciuperci primăvara, o înălțime mică a gazonului în prag de iarnă ajută pentru sănătatea maximă a ierbii în primăvară – și ajută la menținerea mai verde a acesteia. De asemenea, dacă gazonul este prea înalt și este acoperit de zăpadă, prezintă riscul de sufocare, iar vremea rea va culca firele de iarbă la pământ, construind un mediu dăunător, propice pentru dezvoltarea bolilor. Mai mult, printre aceste locuri formate se pot adăposti șoareci sau alți prieteni de-ai lor ce își pot construi cuib în gazonul tău, pe care îl vor distruge cu multă poftă, ulterior.

4. Aerarea – vă va ajuta!

Aerarea vă va ajuta să vă iernați gazonul dar și ca plantele să aibă rădăcini mai puternice. Dacă toată vara gazonul v-a fost prieten și a fost supus unui stres și unei presiuni mecanice intense, acum e momentul ca rădăcinile lui să primească cantitatea necesară de aer, apă și nutrienți pentru a se dezvolta mai bine sezonul următor. Solul trebuie să fie umed, dar nu foarte ud, de aceea se recomandă această procedură toamna.

Aveți la dispoziție metoda de aerare cu furca introdusă în sol la 0.5 – 2 cm adâncime, creând canale de aer pentru ca toate rădăcinile să respire. Puteți opta alternativ și pentru un aerator de gazon, dacă vreți să reduceți timpul petrecut în grădină. Acesta este mult mai folositor atunci când vorbim de mușchi pe porțiuni extinse sau buruieni insistente și înalte. Deși e toamnă, după multă secetă gazonul poate fi foarte uscat. Udați-l măcar cu o zi înainte de procedură.

Ce faceți cu resturile de sol? Lăsăți dopurile de sol pe gazon și în grădină să se dezintegreze în mod natural și să adauge nutrienții în sol. Dacă nu ați pus deja mai multe semințe, momentul post-aerare este grozav pentru a o face!

5. Fertilizați pentru iarnă

Aplicarea îngrășămintelor de toamnă pentru gazon este o parte importantă a îngrijirii de iarnă a gazonului, aproximativ una sau două săptămâni după ultima tăiere și aerare și chiar înainte ca vremea să se răcească și pământul să înghețe, puteți suplimenta hrana naturală cu fertilizant, reaplicat la 14 zile unde este necesar.

Atenție la azot, dacă există recomandări în acest sens, prea mult azot aplicat la sfârșitul sezonului promovează o creștere mult prea mare a gazonului – acesta este un moment în care ierburile din sezonul rece devin latente. Această creștere excesivă „de iarnă” va favoriza bolile de primăvară, cum ar fi firul roșu și mucegaiul zăpezii.

Mizați pe fertilizantul OxyRestart, în orice anotimp!

6. Aplicați un fungicid – Mucegaiul zăpezii “sună bine da’ nu prea”

Mucegaiul de zăpadă apare în general la începutul primăverii, când zăpada s-a topit, vremea se încălzește și iarba începe să se înverzească. Mucegaiul de zăpadă poate semăna cu “rănile” provocate de frig, dar sunt totuși destul de diferite.

Mucegaiul de zăpadă are șanse mai mari să apară atunci când ierburile îngheață și se dezgheață pe tot parcursul iernii de multe ori. Iarba mai lungă, care are tendința de a se aplatiza sub greutatea zăpezii este de asemenea în favoarea apariției ciupercilor. Frunzele care sufocă iarbă (necurățate toamna și iarna timpuriu) pot provoca și ele mucegaiul zăpezii. Puteți aplica produse fungicide pe gazon chiar înainte de îngheț pentru protecție mai lungă pe timp de iarnă. Pe măsură ce temperaturile încep să crească suficient pentru a începe să topească zăpada, puteți aplică o altă rundă de fungicide.

7. Atac contra căpușe, încă de acum?!

Toamna, căpușele caută locuri calde și confortabile în care să-și depună ouăle și să ierneze. Le place să se ascundă în grămezi de frunze, în special dacă ele stau la baza unei case locuite și încălzite. Deși știi că e important să cureți curtea de frunzele uscate, este cu atât mai important să elimini orice grămadă de resturi aflate lângă fundația casei pentru a reduce șansele de a avea o problemă cu căpușele în anul următor. O altă măsură de precauție este tăierea ramurilor de arbușți și copaci care se află în apropierea casei și sufocă zonele ascunse.

Alte întrebări ce te pot preocupa și la care OxyGazon are răspuns:

Ce fertilizant să folosești pentru gazonul tău?

Cu fertilizantul OxyRestart asiguri hrană necesară oricărei peluze de gazon, indiferent de anotimp. Potrivit atât la plantarea rulourilor de gazon, la însămânțare, cât și la întreținerile de peste an, acesta menține vitalitatea, culoarea și densitatea gazonului până la 60 zile de la utilizare. Aplici fără a-ți pune în pericol sănătatea, datorită învelișului special al granulelor care nu permite producerea de pulberi, iar mulțumită ambalajului resigilabil îl depozitezi cu ușurință. Nu uita de OxySpread, dispozitivul de împrăștiere care îți face munca mai ușoară dar și mai precisă.

Când ar trebui să fertilizezi gazonul înainte de iarnă?

Cel mai bun moment pentru a aplica îngrășământ de iarnă pe gazon este toamna târzie, între ultima tăiere a sezonului și înainte ca solul să înghețe. Noiembrie e o luna perfectă. Pe măsură ce temperaturile exterioare și ale solului scad, iarba va deveni latentă. Chiar înainte ca pământul să devină înghețat, aplicați fertilizantul de iarnă. Nutrienții vor ajunge în sol și vor fi stocați la timp. Fertilizantul va ajuta la restartarea gazonului la începutul primăverii, oferind o înverzire mai rapidă.

De ce ar trebui să aplic un îngrășământ pe gazonul meu?

O aplicare finală de îngrășământ vă poate pune în funcțiune gazonul în primăvara următoare. Aplicat la sfârșitul sezonului, este stocat în sol peste iarnă și utilizat primăvara, pe măsură ce temperaturile din exterior și sol cresc. Ajută la promovarea ecologizării, creșterii și îngroșării mai rapide primăvara, decât dacă ați sărit peste această etapă. Această aplicare de îngrășământ pentru iarnă este adesea considerată cea mai importantă hrănire a sezonului.

Dacă ți-ai achiziționat fertilizantul OxyRestart, plasa anti- cărtițe, ai curățat deja peluza și te pregătești să o iernezi corespunzător, recomandările noastre te vor face complice la rezultate excelente.

Echipa OxyGazon este aici pentru sfaturi suplimentare și în prag de sezon rece.

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu