4 principii – cheie pentru o irigare corectă

Întrucât gazonul este o plantă compusă în proporție de 85% apă și doar 15% materie uscată, irigarea este o operațiune fundamentală pentru dezvoltarea rădăcinilor și a firelor de iarbă.

1. Irigă în profunzime, însă doar atât cât e nevoie

Irigarea precisă se bazează pe aplicarea cantității corecte de apă în sol. Deși termenul „cantitate” este utilizat în mod obișnuit, un termen mai adecvat este „eficiența”. Irigarea eficientă se realizează în momentul în care rădăcinile OxyGazon primesc apa necesară pentru a se dezvolta armonios. De exemplu, suprairigarea conduce către băltirea apei pe suprafața gazonată și, implicit, gazonul devine stresat și ofilit.

2. Irigă într-un anumit interval orar

Întervalul orar optim pentru procesul de irigare este în prima parte a zilei sau seara. Pentru a reduce considerabil evaporarea apei, fapt care se petrece în mijlocul zilei, programează pornirea sistemului de irigații între 04:00 și 08:00 dimineața sau seara, după ce apune soarele.

Dacă nu plouă mai mult de 10-15 l/mp/zi, atunci irigarea se face zilnic.

Din cauza diferențelor dintre soluri, tipurilor de gazon, temperaturilor, condițiilor climatice și formelor de relief, nu poate fi delimitat un ghid precis în ceea ce privește cantitatea exactă de apă necesară gazonului. Totuși, dacă OxyGazonul din curtea ta este în perioada de creștere, irigă abundent o dată pe săptămână. Vara, când temperaturile sunt mai ridicate, dublează frecvența de udare la 3 zile. Dacă pe timp de iarnă temperaturile depășesc 8-10 grade Celsius, irigă periodic. În cazul în care OxyGazon-ul tău este proaspăt plantat, atunci irigarea se face din abundență (15-20 l/mp/zi) în primele două săptămâni, de două ori pe zi.

Specialiștii recomandă să verifici periodic funcționarea sistemului de irigații, astfel încât să se evite scurgerile de apă care pot deveni dăunătoare gazonului.

3. Irigă uniform pe întreaga peluză

În cazul în care udarea se face întotdeauna la aceleași rădăcini, doar acelea vor fi în curs de creștere, iar absorbția nutrienților în sol va fi diminuată. Distribuiți apa uniform pe întreaga peluză astfel încât apa să ajungă pe întreaga suprafață. Nu faceți rabat de la calitatea sistemului de irigații; acesta trebuie să fie proiectat pentru a menține performanța la standarde ridicate.

Posibile dezechilibre în irigarea neuniformă:

  • Aspersoarele sunt așezate la o distanță prea mare unele de celelalte;
  • Condiții meteo defavorabile – vânt;
  • Presiune reglată necorespunzător;
  • Mărime incorectă a duzei;
  • Dimensiune redusă a conductelor și supapelor/presiune excesivă;
  • Variație a debitului.

4. Evită pierderile de apă

Toate aspectele punctate mai sus reunesc o irigare eficientă care să conducă la evitarea irosirii apei. Este absolut necesar ca sistemul de irigații să fie corect instalat, astfel încât udarea gazonului să se realizeze în condițiile prestabilite.

Bibliografie:

https://lawnspiration.com.au/watering/

https://extension.psu.edu/principles-of-turfgrass-irrigation

https://www.researchgate.net/publication/228925517_Efficient_irrigation_a_reference_manual_for_turf_and_landscape

https://www.protect-garden.it/consigli-la-cura-del-verde

https://garden.lovetoknow.com/wiki/Lawn_Irrigation