PREGĂTIREA SITSEMULUI DE IRIGARE PENTRU IARNĂ

O curte bine întreținută cu un gazon îngrijit și rezistent, este mândria și bucuria unui proprietar, mai ales dacă este pasionat de grădinărit și atent la detalii. Pentru ca acest lucru să fie constant, este nevoie de o îngrijire corespunzătoare, dar pentru a face toate lucrurile “ca la carte” este nevoie să alocăm timp tuturor proceselor indispensabile. Deoarece în zilele noastre, timpul este cel mai de preț activ al oricărui om, au apărut tot felul de metode care să ne ușureze munca. Când vine vorba de îngrijirea gazonului natural, știm cu toții că unul dintre cele mai importante lucruri peste care nu putem trece este irigarea, adică procesul de udare a peluzei. De aceea, recomandarea OxyGazon este un sistem de irigare a grădinii, fiindcă este o modalitate excelentă de a economisi timp și bani, reducând cantitatea de apă reziduală. Ca să nu mai vorbim, este convenabil prin faptul că poate fi programat să respecte intervalele orare sezoniere, dar și cantitatea de apă distribuită, astfel încât nu vei mai fi nevoit să petreci ore întregi în fiecare săptămână pentru udarea manuală a gazonului.

Ce este irigarea?

Irigarea este procesul de udare a gazonului prin utilizarea apei, care este furnizată prin conducte, aspersoare, canale, spray-uri, pompe sau prin alte elemente artificiale.

Este, de asemenea, o tehnică de îndeplinire a cerințelor de apă pentru rulourile de gazon natural, deoarece este o resursă esențială pentru creștere. Irigarea peluzei nu este o activitate unică, ceea ce înseamnă că procesul este unul complex și necesită să fii bine familiarizat cu tot ceea ce presupune. Iată care sunt măsurile de luat în considerare atunci când pregătești sistemul de irigare al gazonului.

 

1.       Condiții prielnice.

2.       Cantitatea de apă.

3.       Timpul de irigare.

irigarea gazonului

1. Condiții prielnice pentru irigarea rulourilor de gazon natural.

În perioada caniculară, irigă de două ori pe zi dacă este necesar, dimineața devreme și seara sau noaptea după scăderea temperaturilor.

Diminețile sunt cel mai potrivit moment pentru a pune în funcțiune sistemul de irigare a gazonului, deoarece aerul este răcoros în această perioadă a zilei. Este mai probabil ca apa să pătrundă adânc și să hidrateze iarba. Mai exact, cel mai bun moment pentru a-ți uda grădina este între orele 4 și 10.

Toamna, în continuare gazonul are nevoie de apă, mai întâi pentru a-și reveni traumelor de pe timpul verii, iar apoi pentru a se pregăti de perioada de iernare. Ajustați timpul de udare și în funcție de condițiile meteo, însemnând că o toamnă cu precipitații bogate, va avea nevoie de mai puțină apă.

Odată cu scăderea temperaturilor, micșorați și frecvența de udare, iar când temperaturile scad sub zero grade, sistați procesul, deoarece apa nu penetrează solul când temperaturile sunt negative.

Iarna, este recomandată stoparea completă a irigării, mai ales dacă te afli într-o zonă rece, cu zăpadă și viscol.


condiții irigare gazon

2. Cantitatea de apă.

Cantitatea de apă distribuită pe suprafața gazonului trebuie să fie una suficientă, astfel încât să ajungă până la rădăcini, fără să băltească pe suprafața gazonului. Cantitatea minimă recomandată este de 3-5 litri apă/mp/zi.

Din cauza evaporării provocate de temperaturile ridicate, va trebui să udați gazonul mai des în timpul lunilor de vară sau dacă locuiți într-o zonă care constant are temperaturi înalte. Căldura tinde să usuce iarba, ceea ce contribuie la o hidratare insuficientă și la degradarea  gazonului.

Toamna, cantitatea de apă va fi redusă considerabil, însă acest proces va fi unul treptat, direct proporțional cu scăderea temperaturilor. Dacă ploile oferă o cantitate suficientă de apă, atunci nu mai este nevoie să suplimentezi acest proces, deoarece bolile fungice pot apărea dacă gazonul este udat în exces. Indiciul care te anunță că este momentul să oprești irigarea este atunci când solul îngheață, lucru care nu mai permite apei să pătrundă în sol.

Avantajul unui sistem de irigare, care este cronometrat în mod eficient, este că te scapă de responsabilitatea de a te trezi devreme pentru a uda peluza și a verifica dacă procesul a fost făcut uniform.


irigarea gazonului iarna

3. Timpul de irigare.

Intervalul de timp dintre irigații trebuie să permită uscarea solului, astfel încât sistemul radicular să poată absorbi oxigenul din apă. Surplusul de apă sau lipsa drenajului pot conduce la apariția bolilor.

Dacă vara este necesară udarea de două ori pe zi, toamna, gazonul încă mai are nevoie de apă, chiar dacă frunzele se schimbă, sezonul de dezvoltare se termină și iarba nu crește la fel de repede, însă frecvența scade. Irigarea de toamnă poate fi făcută de 2-3 ori e săptămână, pentru că, inițial ajută gazonul să se recupereze după stresul de vară, iar ulterior să câștige putere pentru iarna care urmează. De asemenea, dacă fertilizați toamna, este necesară udarea pentru ca îngrășământul să se dizolve și să pătrundă în pământ acolo unde este nevoie. Pe timpul iernii, irigarea se sistează, iar sistemul de irigații se golește.


timpul de irigare

Pentru că știm că vă plac detaliile, am pregătit câteva Tips&Tricks pentru o irigare eficientă a rulourilor naturale de gazon.

-          Verifică umiditatea solului pentru a determina timpul de udare;

-       Ajustează timpul și cantitatea de udare atât la condițiile meteo, cât și la zonele de pe gazon cu cerințe diferite( de exemplu, zonele expuse constant la soare vor necesita mai multă apă decât cele umbrite de copaci);

-          Nu tunde iarba atunci când este încă udă;

-          Economisește apă, timp și bani prin investiția într-un sistem de irigare;

-          Gazonul are nevoie de apă pentru a curăța aerul, a produce oxigen și nutrienți;

-          Ajustează programul de udare pentru îngrijirea gazonului la tipul de sol specific din curtea ta;

-          Când temperaturile scad sub zero grade, opriți complet irigarea.


Toate procesele specifice îngrijirii gazonului sunt complexe și necesită cunoștințe, fiind foarte ușor să provoci, chiar dacă pe moment crezi că faci ce trebuie. Pentru a minimiza aceste riscuri, am creat comunitatea OxyGrădinar, unde oferim sfaturi practice, te ținem la curent cu toate etapele pe care trebuie să le parcurgem în fiecare sezon și te atenționăm de posibilele greșeli pe care le poți face. Intră gratuit în comunitatea noastră.


0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *