SCARIFICAREA GAZONULUI

Un alt proces important, specific sezonului de toamnă este scarificarea. În acest articol veți afla exact ce este, de ce și când se face, atenționări, condițiile prielnice, dar și recomandările lui OxyGrădinar.

Ce este scarificarea?

Scarificarea constă în îndepărtarea materiei acumulate, astfel încât apa, nutrienții și oxigenul să poată pătrunde în sol. 

Acest proces se face cu ajutorul unui scarificator de gazon, care este o unealtă de grădină concepută pentru a tăia prin sol, ajutând la îndepărtarea mușchiului mort și a altor resturi, cum ar fi resturile de iarbă. Acțiunea de tăiere a aparatului, fie alimentată cu energie electrică, fie cu acțiune manuală de împingere, ajută, de asemenea, la aerarea solului, făcându-l mai sănătos și durabil, fără buruieni.

De ce este importantă scarificarea?

Scarificarea trebuie efectuată cel puțin o dată pe an pentru a îndepărta orice materie organică formată în jurul bazei gazonului. De asemenea, ajută la curățarea oricărei creșteri laterale care nu-și are locul în peluză.


Pentru cei dintre voi care nu știu, materia organică este stratul gazonului, format din frunze în descompunere, resturi de iarbă și alte materiale vegetale. Dacă nu este îngrijit în timp util, acestea se usucă, se îngroașă și creează o barieră prin care oxigenul, apa și nutrienții trec cu greu, ducând la sufocarea peluzei.


Astfel, scarificarea trebuie efectuată pentru a îndepărta aceste straturi dăunătoare.

beneficii aerare gazon

Când scarificăm?

Este recomandat ca acest proces să fie efectuat o dată sau de două ori pe an, în funcție de starea gazonului și de rezultatul dorit. Pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile, puteți ajuta procesul dacă hrăniți gazonul după scarificare, pentru o bună recuperare. În timpul sezonului de creștere, iarba poate reveni la o stare și mai bună decât înainte. 


Dacă gazonul ți-a scăpat puțin de sub control și ai nevoie serioasă de îndepărtarea materiei dăunătoare, atunci toamna este cea mai bună șansă de a-l revigora. Scarificarea ușoară sau îndepărtarea materiei organice se poate face primăvara, din martie până în aprilie. Primăvara, rata de creștere și refacere a gazonului și a tuturor plantelor este cea mai mare. Dacă ratați șansa în aceste luni, o altă ocazie bună pentru scarificare ușoară ar fi începutul toamnei – sfârșitul lunii august, până în octombrie. Este de maximă importanță să nu o întârziați mai mult de atât, deoarece acest proces ușor este recomandat înainte ca temperaturile să scadă prea mult.


scarificare corectă gazon (1)

Atenție!

Dacă părți ale gazonului sunt la umbră constantă, atunci probabil că firul de iarbă se subțiază în timpul sezonului de iarnă. De obicei, se îngroașă primăvara și continuă puternic toată vara, iar scarificarea de toamnă nu este recomandată! 


Dacă aceasta este umbra unui copac, atunci cel mai bine este să-l greblați primăvara - de la sfârșitul lunii martie până în iunie. Coroanele copacilor sunt cele care permit totuși pătrunderea razelor de soare, iar acest lucru va asigura o creștere bună, acest interval fiind cel mai potrivit moment pentru ca noile semințe de iarbă să înceapă să crească.


Condiții

Momentul perfect pentru scarificare are condiții meteorologice specifice la care trebuie să ai grijă – nu prea frig sau prea cald, nici prea uscat. Trebuie să programați tratamentul în consecință, deoarece scarificarea vă va lăsa solul expus și vulnerabil la creșterea buruienilor nedorite. Așadar, scarifică atunci când vremea e bună, pe firul uscat și la temperaturi pozitive, atât ziua cât și noaptea. De asemenea, atunci când prognoza meteo anunță perioade ploioase, amână procesul. În funcție de dimensiunea zonei, puteți decide dacă să o faceți cu unelte manuale sau electrice.

Recomandări

Pentru ca scarificatorul să pătrundă cu ușurință și eficiență în pajiște, este necesar să tunzi gazonul foarte scurt. Îndepărtarea firelor uscate rezultate în urma scarificării se face cu ușurință utilizând mașina de tuns sau sacul colector.

Dacă vrei mai multe sfaturi utile legate de alegerea și întreținerea gazonului și pentru a afla toate secretele unei grădini frumoase, te invităm în comunitatea OxyGazon de pe Facebook.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *