Cum pregătim gazonul pentru iarnă?

Suntem în ultima săptămână de toamnă, ceea ce înseamnă că trebuie să pregătim cum se cuvine gazonul pentru perioada de iernare, asta dacă ne dorim un gazon sănătos la primăvară. În acest articol vom discuta despre ce procese din întreținerea gazonului stopăm în anotimpul rece, dar și despre cum ne pregătim, astfel încât iarba să aibă parte de resursele necesare pentru a rezista următorului sezon.  Deși tunderea este cea mai frecventă activitate asociată cu îngrijirea peluzei de gazon natural, este important să știm când are loc ultima operațiune de acest gen, pentru ca primăvara să avem un gazon sănătos care să nu implice prea mult efort de recondiționare.

Când, cum și cât tundem gazonul natural înainte de iarnă?


Este important să ne dăm seama care este momentul ideal pentru a face ultima tundere înainte de perioada de iernare. În primul rând, este esențial să știm de ce nu tundem gazonul în sezonul rece. Tipurile de gazon specifice zonelor din țara noastră se opresc din creștere pentru a se proteja împotriva frigului, acesta fiind motivul pentru care stopăm majoritatea operațiunilor de îngrijire. Ba mai mult, iarba poate căpăta o culoare gălbuie, însă nu este semn că ai făcut greșeli în ceea ce privește procesele de întreținere, pentru că este ceva absolut normal, iar iarba își va reveni la culoarea verde în primăvară.

Începând cu primele înghețuri, atunci când temperaturile încep să scadă sub zero grade, este momentul în care operațiunile de îngrijire incetează, până la primăvară. Așadar, în această perioadă are loc și ultima tundere, care necesită specificații deosebite. Dacă toamna, gazonul a fost tuns la o înălțime de 5 cm a firului de iarbă, iar în condiții normale (primăvara/ vara) de 3 cm, acum este recomandat să ne asigurăm că are lungimea de 4 cm, asta în zonele cu multă zăpadă. Dacă însă zăpada nu își face simțită prezența pe timpul sezonului rece, poți păstra gazonul tuns la 6 cm, pentru a favoriza producția de clorofilă, mai ales dacă observi că firele de gazon natural continuă să crească.

pregatirea gazonului iarna

Dacă gazonul este prea înalt și este acoperit de zăpadă, prezintă riscul de sufocare, iar viscolul va culca firele de iarbă la pământ, construind un mediu dăunător, propice pentru dezvoltarea bolilor. Mai mult, printre aceste locuri formate se pot adăposti șoareci sau alte animăluțe ce își pot construi cuib în gazonul tău, pe care îl vor distruge ulterior.


Dacă gazonul este tuns mai scurt, gerul va ajunge mai greu, astfel că va fi protejat de neplăcerile menționate anterior. În tot acest timp, fertilizantul distribuit toamna se va concentra pe rădăcini și pe menținerea sănătății acestora, fără a fi nevoit să împrăștie nutrienții pe tot firul de iarbă. Astfel, în primăvară te bucuri de un gazon proaspăt, fără activități anevoioase de reparare.

tunderea gazonului iarna

Tot în această perioadă, este important să te asiguri că ai pregătit sistemul de irigare pentru iarnă, iar odată ce aceste două etape sunt finalizate, te poți bucura de o bine meritată pauză până la sfârșitul iernii.

Dacă vrei să fii la curent cu toate informațiile legate de plantarea și îngrijirea gazonului natural, te invităm în comunitatea noastră de pe facebook, unde oferim constant sfaturi practice și împărtășim din experiența noastră.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *