Nu amâna starea ta de bine! – Wellbeing-ul & grădinăritul
Se ia un gazon nou, se ia o casă, oamenii din ea, se pune rămășag că putem face ceva în plus pentru wellbeing-ul lor și… se rulează cu tot cu bucuria de la sfârșit. Fiecare rulou de gazon natural își spune propria poveste oamenilor, comunităților. Dacă mai adăugăm la toate acestea și efectele terapeutice ale grădinăritului, putem avea verde la trecere, spre sănătate și stare de bine.
Cum ar fi ca în fiecare dimineață când pășești pe gazonul tău natural OxyGazon, nivelurile de cortizol să scadă, stresul zilnic să fie ceva mai docil și abordabil iar bunăstarea ta în creștere accentuată? Noi credem cu tărie că starea ta de bine e parte din misiunea noastră și parte din efectele terapeutice ale grădinăritului.
Gazonul rulat cu bucurie de noi pentru tine poate deveni spațiul tău de meditație, de yoga, de mindfulness. Poate fi de ce nu, locul de recuperare a micilor momente prețioase în cuplu și spațiu infinit de joacă pentru copiii tăi. Infinit… măcar până la gardul vecinilor și limita imaginației lor. ☺
Hai să privești peticul tău de verde, așa cum poate nu l-ai mai privit până acum.
Beneficiile grădinăritului… de când e lumea și pământul?
Grădinăritul are și el o istorie lungă legată de știință și medicină. Timp de secole grădinile au fost o sursă nu numai de hrană pe masă dar și hrană pentru suflet și tihnă pentru trup. Dar care sunt oare beneficiile grădinăritului în sine? Sunt dovedite, și, dacă da, cum putem profita la maximum de ele?
Mai mult timp petrecut în spații verzi, cum ar fi parcuri și grădini, este dovedit legat de reducerea pe termen lung a problemelor de sănătate precum bolile de inimă, cancerul și afecțiunile musculo-scheletice. Grădinăritul este, de asemenea, legat de un nivel mai scăzut de obezitate și duce la o activitate fizică mai ridicată.
Beneficiile grădinăritului, de la studii citire. Ce spun studiile despre efectele terapeutice ale grădinăritului
În 2014, Facultatea de Medicină de la Universitatea din Exeter analiza datele de sănătate mintală de la 1.000 de rezidenți urbani și au folosit cartografiere de înaltă rezoluție pentru a urmări locurile în care subiecții au trăit peste 18 ani.
Ei au descoperit că oamenii care locuiesc în apropierea spațiilor verzi sau au avut un spațiu verde propriu la dispoziție au raportat mult mai puțină suferință mintală chiar și după situații dificile de sănătate fizică, șomaj și probleme de cuplu chiar. Olandezii în schimb au săpat mai adânc descoperind o incidență mai mică a 15 boli – inclusiv depresie, stres cronic, anxietate, boli de inimă, endocrine, diabet, astm și migrene – la persoanele care locuiau la maximum 1 km de un spațiu verde.
În 2017 în Journal of Environmental Psychology s-a arătat că doar a fi în preajma spațiilor verzi sau a plantelor pentru doar 40 de secunde poate ajuta la schimbarea stării de spirit și la concentrare după aceea.
Dacă revenim în anul 2021, RHS a publicat o cercetare care a dezvăluit că cei care grădinesc în fiecare zi au avut o rată de wellbeing cu 6,6% mai mare(9) și niveluri de stres cu 4,2% mai mici decât oamenii care nu fac grădinărit și nu au acces la un spațiu verde inclusiv unul la comun. Studiind peste 6000 de oameni, cercetarea a arătat o asociere semnificativă între grădinărit mai frecvent și creșterea bunăstării, perceput și ca activitate fizică moderată.
Suntem o familie care face mișcare și nu ratează o rută scurtă în natură, în weekenduri. Cu toate acestea am optat pentru gazon în micul spațiu din fața apartamentului nostru pentru a schimba rutina dimineților, ne-a ajutat în lupta cu anxietatea mai ales în perioada pandemică. Am scos un steper pe care îl folosesc cu regularitate când vremea o permite și chiar interacționăm mai mult ca familie decât înainte, mai ales că ne luptăm și noi de ceva ani cu nomofobia.Iași, familie cu 2 copii
Prin ce ne ajută concret grădinăritul și accesul la spații verzi
Indoor-ul a preluat controlul în defavoarea sănătății noastre. De aceea modul în care interacționăm cu grădinile noastre și ceea ce ne determină să fim mai relaxați este în permanentă atenție a specialiștilor în sănătate mintală. Hai să vedem prin ce ne ajută!
1. Reducerea stresului și productivitate ridicată
Grădinăritul oferă o pauză binevenită din viețile noastre dominate tehnologic și de stres. Nu contestăm utilitatea tehnologiei în viețile noastre profesionale sau personale dar când vă îngrijiți grădina mai regulat sau creați noi proiecte, puteți da un exemplu mai departe de activități mai benefice.
Ultimii doi ani au demonstrat mai mult decât toți cercetătorii și studiile mondiale la un loc. Oamenii care au lucrat din propria grădina, au călcat cu tălpile goale gazonul înainte de o nouă zi de muncă în față, au avut o tensiune arterială mai redusă și productivitate mai ridicată în raport cu un nivel al stresului mai redus.
2. Creativitate sporită și abilități noi
Ni se pare că rețelele de socializare, jocurile video sau TV-ul, ne testează abilitățile noastre cognitive.
De pe vremea bunicilor știm că grădinăritul aduce la testat abilități mult diferite pe care le putem folosi, inclusiv rezolvarea de probleme și gândirea creativă. Exemplele includ stabilirea modului în care evităm instalarea anumitor dăunători din grădină și îmbunătățirea calității solului pentru a menține sănătatea generală a grădinii sau a gazonului.
Putem lua în calcul moduri de reutilizare a produselor din plastic atunci când facem grădinărit. Vor exista întotdeauna noi abilități de învățat și provocări de depășit, pentru contribui la o lume mai durabilă.
3. Creșterea bunăstării generale
Au existat numeroase studii despre beneficiile grădinăritului și impactul său pozitiv asupra bunăstării și despre modul în care petrecerea timpului în natură poate crește sentimentele de fericire, concentrare și mulțumire.
Se pare că chiar și 2 ore pe săptămână în natură îmbunătățesc semnificativ bunăstarea mentală. Bunăstarea este legată exact ca și la plante direct și de lumina soarelui, așa că avem dublu beneficiu.
4. Îmbunătățirea memoriei pe măsură ce îmbătrânim
Au existat o varietate de dovezi care arată că grădinăritul pe măsură ce îmbătrânești îți îmbunătățește memoria și poate chiar preveni efectele demenței.
Coreea vine aici cu răspunsuri. Cercetătorii ei efectuat un studiu pe pacienții cu demență și au descoperit că grădinăritul sau plimbatul în iarbă timp de 20 de minute poate promova stimularea nervilor creierului asociați cu memoria.
Un alt studiu a constatat că există un efect direct pozitiv asupra demenței prin ameliorarea in crizele acute. În țările scandinave cei vârstnici au deja de peste 30 de ani programe de îngrijire ecologică unde își petrec o mare parte din timp udând gazonul și îngrijind plantele pe care sunt sprijiniți să le planteze.
5. Promovarea exercițiului fizic
Pentru mulți oameni, ideea de a merge la o sală de sport sau de a alerga nu este ceva care evocă entuziasm.
Din fericire, există multe forme de exerciții de care te poți bucură în curtea ta Deci optează pentru un gazon care să satisfacă toate nevoile voastre de mișcare.
6. Practicarea mai facilă a mindfulness-ului. Fii prezent!
Există o listă lungă de beneficii pozitive pentru practicarea Mindfulness-ului.
Grădinăritul poate fi atât de simplist încât reprezintă un cadru ideal pentru a practica Mindfulness și a fi prezent în ceea ce faci.
Fără notificări sau e-mailuri. Nu-ți face griji că nu vei termina următoarea sarcină. Pur și simplu să fii în acest moment și să te concentrezi pe ceea ce ai în fața ta. Simțind aerul, sunetele din jurul tău și făcând o muncă simplă din care vei culege multe recompense poate duce la stare de bine, încredere în sine și la un nivel energetic mai ridicat.
7. Obiceiuri alimentare sănătoase
Consumul de alimente sănătoase este de o importanță vitală, deși poate fi dificil să te angajezi la o dietă sănătoasă în fiecare zi.
Când îți cultivi propriile fructe și legume dar și când decizi să aduci o energie vitală în mâncarea ta consumând-o în tihnă la un picnic pe propriul gazon vei descoperi că relația ta cu mâncarea începe să se schimbe.
Ne aducem cu toții aminte de mesele la țară, unde mâncarea dobândea alt gust și comuniunea cu natura era totală. Armonia s-a inventat în inima satului și a naturii până să fim invadați de termeni că wellbeing și mindfulness.
Întreaga experiență poate chiar să pară diferită atunci când o compari cu mâncatul pe fugă pe colțul unei mese butonând un telefon. Mâncarea face parte și ea dintr un circuit al sănătății care este potențat de oameni dragi aproape și de un contact direct cu natura, pe care noi îl dorim cat mai accesibil pentru fiecare dintre clienții noștri.
Un lucru rămâne cert. Înainte să evadăm în natură ar fi minunat să avem propriul nostru colț de verde și sănătate integrat în viețile noastre. Cu cât aducem natura mai aproape de noi cu atât sănătatea ne va spune un mare Mulțumesc, chiar la noi acasă.
Rulăm fericire și sănătate în verde crud!
– Echipa OxyGazon
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat ca să comentezi