Valoarea verdelui – De la Wellbeing la tipare sănătoase de cumpărare

Valoarea verdelui - De la Wellbeing la tipare sănătoase de cumpărare

Reprezintă practic wellbeing-ul financiar gestionarea cu succes a vieților noastre financiare? Cât contribuie tiparele sănătoase de cumpărare la bunăstare și cum facem diferența între nevoie și dorință?

Cu câte procente poate crește valoarea proprietății noastre dacă alegem gazonul potrivit? L-am convocat pe Mihai Constantinescu, EMBA – coach financiar cu o experiență de peste 10 ani în domeniul financiar și al pieței de capital, la o plimbare pe gazon și la o viziune asupra green roofs pentru a afla cât aduc în plus ca valoare acestea pentru proprietăți, viață, sănătatea mintală, fizică și financiară.

Hai să vezi de ce inflația trebuie să ne facă să ne focusăm și mai mult pe calitatea serviciilor și produselor ce aduc sănătate pe termen lung pentru mediu, oameni și comunități.

Depănăm și de ce avem nevoie de specialiști atât pentru finanțele noastre cât și atunci când alegem un produs cum este gazonul natural în 10 întrebări și răspunsuri, pentru alegeri mai înțelepte.

1. Este, Mihai, wellbeing-ul financiar o noțiune îndepărtată de realitatea financiar-educațională în România?

În primul rând trebuie să definim ce este wellbeing-ul și apoi să definim ce este wellbeing-ul financiar. Wellbeing-ul reprezintă totalitatea lucrurilor cărora noi le dăm importantă, lucurile la care noi de gândim și modalitatea în care ne trăim viața. Wellbeing-ul poate însemna ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Conform Gallup, cele 5 elemente interdependente ale wellbeing-ului sunt:

  • Social – viața ta are nevoie de relații apropiate și iubire
  • Comunitate – să locuiești într-o zonă care să îți placă și în care să te simți în siguranță
  • Fizic – să fii sănătos și fizic și psihic
  • Carieră – să faci ceea ce îți place și să găsești motivația să îți atingi obiectivele
  • Financiar – să urmărești o situație financiară bună care să îți genereze o reducere a stresului și o creștere a securității vieții.

Practic wellbeing-ul financiar reprezintă gestionarea cu succes a vieților noastre financiare. Înseamnă să cheltuim conștient și aliniat cu prioritățile noastre în viață.

Wellbeing-ul financiar este încă o noțiune îndepărtată în România. Pandemia a adus multă conștientizare în zona aceasta, și din ce în ce mai mulți români încep să fie interesați de domeniu și să facă pași mai mici sau mai mari spre îmbunătățirea situației financiare proprii și implicit a wellbeing-ului financiar.

2. Cât contează bunăstarea financiară în wellbeing-ul general și sănătate… până la urmă?

Aș spune că foarte mult. Studiile arată că îngrijorările cu privire la situația financiară reprezintă una dintre principalele surse de stres, acest lucru ducând de cele mai multe ori la o scădere a productivității. Totodată o viață financiară dezordonată are un impact negativ asupra calității vieții, în ansamblu – probleme de sănătate generate de stres, nopți nedormite, relații personale și profesionale de calitate slabă, probleme de sănătate mintală etc.

3. Spune-ne te rog, Mihai, dacă și cum s-a schimbat tiparul de cumpărare al românilor, suntem înclinați în ultimii ani să alegem produse calitative calculând beneficiile pe termen lung?

Poate sunt idelist, dar simt că România merge în direcția corectă și odată cu creșterea nivelului de trai crește și nivelul de conștientizare a personalității și a felului în care facem lucruri, inclusiv cum cumpărăm. Ieșim ușor-ușor din ideea de a cumpăra pentru că este ieftin sau pentru că este la reducere și începem să ne uităm mai mult la calitatea produsului sau serviciului respectiv, începem să ne gândim cât de mult îl vom folosi și dacă ne aduce un beneficiu real achiziția și utilizarea produsului sau serviciului respectiv, căutăm evident recenzii despre acel produs.

Este un proces lung, în care învățăm constant și pe măsură ce situația noastră financiară se îmbunătățeste, ar trebui să se îmbunătățească și gradul de conștientizare asupra a de ce facem ceea ce facem, ce este important pentru noi și cum fiecare produs sau serviciu achiziționat ne îmbunătățeste real viața, atât pe termen scurt cât și pe termen mediu și lung.

4. Cât țin de educație financiară deciziile legate de achiziționarea unui produs cu efect pozitiv și asupra bugetului pe termen lung? Cât a afectat inflația?

Destul de mult. Prin educație financiară înțelegem valoarea banilor, să stabilim dacă acel produs este o nevoie sau o dorință, cât de mult îl vom utiliza și care va fi „costul” pentru fiecare utilizare și cum ne va schimba în bine viața achiziția acelui produs. Deși inflația crește accelerat în ultimele luni, pentru că venim după o perioadă în care majoritatea dintre noi a pus bani deoparte (în pandemie), încă nu simțim cu adevărat efectele pe care inflația le are asupra noastră. Însă, pe măsură ce timpul trece, inflația va „mușca” mai adânc din sumele de bani pe care le avem la dispoziție. În perioade inflaționiste, când banii pe care îi câștigăm cumpără din ce în ce mai puțin, focusul ar trebui să fie și mai mult pe calitatea produsului/serviciului achiziționat, pe durata de utilizare a produsului și cât de mult îmi îmbunătățește viața deținerea acestui produs.

5. Care sunt top 3 recomandări financiare pentru alegerea unor produse ce aduc valoare pe termen lung?

  • Calculează cost/utilizare – adică dacă este un produs pe care îl utilizezi zilnic, ți-ai dori să reziste cât mai mult în timp, astfel costul tău/utilizare este mic.
  • Citește review-uri despre produsul respectiv și află totodată cum se utilizează corect și cum se întreține corect, astfel încât să îi crești perioada de viață
  • Nu te uita doar la preț, uită-te și la beneficiile conexe, la avantajul competitiv, la experiența producătorului, la serviciile conexe oferite de acesta, service, garanție.

6. Ce valoare aduce un astfel de produs, cum e gazonul natural, sănătății financiare?

Cred că sunt 2 perspective din care pot răspunde. Un gazon natural, de calitate, verde și care este întreținut cum trebuie îți aduce o stare de bine de fiecare dată când îl privești sau de fiecare dată când stai în picioarele goale și te conectezi la natură și implicit la tine. Această senzație de bine îți aduce beneficii atât fizice cât și psihice, dar te poate ajuta și să iei decizii mai bune, în condiții de relaxare totală. De cele mai multe ori cele mai bune decizii, inclusiv financiare, și cele mai bune idei le avem atunci când suntem relaxați și conectați cu noi și cu natura.

A doua perspectivă este că un gazon natural, întreținut corect și care rezistă pe termen lung aduce și beneficii materiale – în primul rând nu este nevoie ca în fiecare an să schimbi gazonul pentru că cel de anul trecut nu a rezistat peste iarnă, sau afli după 1 an că tipul de gazon plantat de tine nu este potrivit pentru grădina ta – ai umbră, soare, semi-umbră, etc. Alegerea unui gazon de calitate și potrivit pentru grădina ta te poate ajuta să ai beneficii atât materiale cât și o stare de bine.

7. Cum și cu cât crește valoarea proprietății un produs cum este gazonul natural?

Am fost acum 1 săptămână la un prieten și din momentul în care am intrat în curte am apreciat grădina care arată impecabil, gazonul ocupând o mare parte din aceasta. Știind ca întreținerea gazonului necesită efort și atenție, am apreciat și mai mult imaginea generală. Aproape că nu am văzut casa, atât de mult mi-a plăcut grădina. O grădină frumoasă te îmbie să stai cât mai mult afară și cred că un gazon natural și o grădină frumoasă pot crește valoarea unei proprietăți cu 10 poate chiar 15%. În general, casele cu curte sunt achiziționate de familiile cu copii, iar pentru aceste familii un gazon de calitate, verde și bine întreținut poate cântări greu în decizia de achiziție.

8. Acasă te întâmpină un gazon natural de câțiva ani. Cum ai făcut această alegere?Cum abordăm cumpărarea, deținerea și întreținerea unui gazon natural financial wisely?

Alegerea gazonului și întreținerea lui a fost un proces lung și costisitor. A fost lung și costisitor pentru că nu am știut ce am nevoie și nu am apelat la un specialist care să mă ajute să aleg gazonul potrivit.

Am făcut în primii 2 ani totul după cum m-am priceput, și alegând gazonul în urma discuțiiilor cu angajații magazinelor de bricolaj, aceștia neavând o experiență relevanță cu gazonul. Abia în al treilea an, după încercări nereușite și multă frustrare am apelat la un specialist și la achiziția de gazon de calitate și lucrurile s-au îmbunătățit vizibil. Am pus și un sistem de irigație automatizat care m-a ajutat să câștig și timp, dar și să ofer gazonului cantitatea de apă necesară pentru o dezvoltare propice. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș apela de prima dată la un specialist și pe baza îndrumărilor lui aș achiziționa un gazon de calitate superioară, cu întreținere ușoară, aș pune sistem de irigații automat și aș respecta cu strictețe etape de întreținere gazon (scarificare, aerare, fertilizare, tundere, udare).

9. Fiind un iubitor de sport și stil de viață sănătos, crezi că a schimbat gazonul starea de bine a familiei, inspiră la mai multă mișcare, reduce stresul… invită la petrecut mai mult timp în afara casei, inspiră copiii la joacă? Ce ai observat în acești ani ?

Este demonstrat științific că starea de bine și wellbeing-ul se îmbunătățesc atunci când ne întorcem în natură. De primăvara până toamna petrecem mai mult timp afară decât în casă. Fie că luăm masa în grădină, jucăm diferite jocuri, ne uităm la un film sau pur și simplu stăm pe o pătură la soare, statul în natură ne îmbunătățește moralul.

În plus, o grădină frumoasă cu gazon bine întreținut îmbie la socializare, la a invita prietenii în vizită, la mese ușoare cu preparate simple, împreună cu un pahar de vin rece. Copiii mei apreciază foarte mult grădina. Chiar, băiatul cel mare este absolut fascinat de fiecare dată când vede o zonă mai întinsă de iarbă (el o numește „pajiște”) se duce și aleargă cu picioarele goale minute în șir fără să mai conteze nimic pentru el. Grădina, gazonul, verdele, natura ne îmbie la relaxare, la liniște, la conectarea cu noi și cu natura.

10. Dacă ne uităm la viitorul mediului urban dincolo de spațiul propriu, care este opinia coachului financiar, dar și a omului care petrece majoritatea timpului în mijlocul orașului, despre valoarea acoperișurilor verzi – green roofs?

Trăim, lucrăm, muncim și ne relaxăm în zone urbane destul de aglomerate, unde nivelul poluării este destul de crescut. Totodată suprafețele verzi din orașe scad în detrimentul construcțiilor care apar peste tot. Acoperișurile verzi sunt o idee de scădere a poluării și de creștere a calității aerului și a vieții, deja folosită la scară largă în țările dezvoltate, iar dacă vorbim de creșterea valorii proprietății, ajungem la un 15 la sută, variațiile fiind și în funcție de tipul vegetației folosite etc.

Beneficiile acestor acoperișuri sunt deja demonstrate, fiind atât de îmbunătățire a calității aerului, cât și de costuri mai reduse cu climatizarea – atât vara cât și iarna, iar vizual oferă un spectacol de culoare, în zonele urbane destul de mohorâte din România. Beneficiile acestui tip de acoperișuri sunt evidente atât pentru zonele rezidențiale, cât și pentru cele de birouri. Cu cât avem mai multă suprafață verde în jurul nostru, cu atât calitatea vieții noastre se schimbă și costurile atât pentru sănătate mintală, cât și fizică se reduc, financiar având un impact pe termen lung asupra organizațiilor.

Natura înseamnă viață, iar mai multă natură înseamnă o viață mai bună, atât din punct de vedere fizic, cât și mental și chiar și financiar.

Cu drag de verde și sănătate financiară,
OxyGazon & Mihai Constantinescu

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu