Vara terapeutică – Beneficiile spațiului verde pentru copiii cu ADHD

Vara terapeutică – Beneficiile spațiului verde pentru copiii cu ADHD

S-au identificat 21 de căi din corpul uman sau din creier care ar putea fi influențate de natură și au avut implicații pentru rezultate speciale asupra sănătății – beneficii ale naturii pentru copiii cu ADHD.

Un număr tot mai mare de cercetări indică faptul că copiii și adulții care petrec timp în natură își măresc capacitatea de a acorda atenție și au un nivel mai scăzut de stres și anxietate.

Cercetătorii sunt interesați în mod special de modul în care timpul verde – petrecerea timpului într-un cadru natural – poate aduce beneficii copiilor cu un diagnostic de ADHD iar noi vă invităm la o vara terapeutică chiar pe gazonul din curtea casei, la un pas distanță de verde.

Beneficiile ieșitului în natură

Petrecerea timpului în aer liber are beneficii clare pentru sănătatea mentală și fizică pentru toată lumea. Timpul într-un cadru natural, non-urban, este reparator atât pentru corpul uman, cât și pentru creier. Acest lucru le permite oamenilor să scape de solicitările stresante ce duc la deficit de atenție, cum ar fi urmărirea mișcării mașinilor pentru a preveni să fie loviți timp ce traversează strada și în schimb să acorde atenție aspectelor naturii.

Priveliștile, sunetele, mirosurile și dinamica vieții se schimbă și este mai puțin orientată spre sarcini intrigante, cu vigilență sporită atât vizuală, cât și auditivă și cognitivă.

Mai mult verde pentru ADHD

Copiii afectați de ADHD experimentează provocări legate de atenție, capacitatea de a rămâne concentrați pe o sarcină, memoria pe termen scurt, afișează hiperactivitate.

De asemenea au adesea probleme de comportament care decurg din aceste provocări. Doi cercetători de la Universitatea Illinois, Frances E. Kuo – PhD, și Andrea Faber Taylor – PhD, au chestionat copiii cu ADHD care au participat la diferite activități după școală și de weekend, cu scopul de a înțelege modul în care activitățile în aer liber ar putea avea un efect asupra simptomelor ADHD.

Ei au descoperit că copiii care au participat la activități în aer liber, care au petrecut timp structurat pe activități clare și nestructurat în natură, păreau să aibă o reducere a simptomelor ADHD.

Au fost încrezători că expunerile acute la natură – un fel de doze unice – au un impact pe termen scurt asupra simptomelor ADHD și pot fi folosite ori de câte ori copiii manifestau simptomele, mai ales la școală. Apoi s-a pus întrebarea dacă expunerea pe termen lung ajută și inclusiv părinții pot gestiona mai bine situațiile în aer liber dar cu puțini stimuli în jur.

Examinând informațiile pe care le-au colectat, doctorii au găsit răspunsul la întrebarea lor: fie că era o curte bine amenajată, un loc de joacă cu iarbă verde la școală, un parc din oraș sau un mic loc cu arbori în cartier, au existat îmbunătățiri ale simptomelor și comportamentului, după ce copiii au petrecut timp acolo.

Ameliorarea simptomelor ADHD

Vorbim de simptome ameliorate și implicit o calitate a vieții mai bună pentru ei și părinții, bunicii lor.

Tot acești cercetători au studiat efectele naturii asupra adulților cu ceva deficit de atenție și hiperactivitate și au văzut că expunerea la un mediu natural – chiar dacă este la un birou cu fața la o fereastră – ajută la îmbunătățirea atenției și a sănătății mintale. Cercetătorii descriu două tipuri de atenție, direcționată sau determinată de sarcini și fascinație. Prea multă atenție direcționată poate duce la o oboseală cronică, susțin ei, și are ca rezultat impulsivitate și distractibilitate. A fi în natură, cred ei, permite o trecere la fascinație și poate permite oamenilor să-și revină din neatenția situațională de exemplu pe taskuri fixe la job și impulsivitate (nu mereu legată de ADHD).

dr. Stephen Kaplan:

Atenția direcționată pe taskuri cu așteptări obosește oamenii prin suprasolicitare. Dacă puteți găsi un mediu în care atenția este automată adică mediul vă intrigă fără așteptări, permiteți atenției direcționate să se odihnească. Și asta înseamnă un mediu pozitiv.

Mediul care face asta fără drept de apel este unul natural și verde. Folosiți gazonul propriu ca spațiu de joacă și terapie. Nu uitați să-l fertilizați la timp. Vă va mulțumi și dă în schimb un spațiu terapeutic de un verde infinit.

Spațiul verde și efectele asupra reducerii simptomelor ADHD

Există mai multe motive posibile pentru care pur și simplu a fi în preajma spațiului verde ar fi un impuls pentru sănătatea creierului.

Mediile care promovează reducerea stresului ar putea fi benefice în a reduce simptomele ADHD, deoarece stresul poate exacerba simptomele la persoanele cu ADHD.

Motivele pentru care unii copii dezvoltă ADHD sunt încă necunoscute, dar se crede că dezvoltarea afecțiunii poate fi o consecință a unei interacțiuni între factorii de risc genetici și de mediu. Așa că spațiul verde ajută încă din faza de prevenție a afecțiunii.

Avantajele spațiului verde în reducerea riscului includ:

  • Expunere mai redusă la poluarea aerului
  • Mai multă activitate fizică
  • Rată mai mare de interacțiune socială
  • Niveluri generale mai scăzute de stres
  • Diversitate microbiană intestinală mai mare
  • Mai puțină expunere la zgomot

Chiar dacă copiii au deja ADHD, s-a dovedit că spațiile verzi le îmbunătățesc simptomele de neatenție.

Sănătatea intestinală în special este un factor de mediu intrigant pe care studiile l-au investigat. Un studiu axat pe nutrienții în ADHD a găsit o corelație puternică între diversitatea microbiană scăzută în intestin și dezvoltarea ADHD.

Un alt avantaj ar putea fi o mai bună funcționare a sistemului imunitar din timpul petrecut în natură. În general, acest lucru poate reduce inflamația și poate îmbunătăți sănătatea creierului.

A fi în natură ar putea fi mult mai puțin stimulant pentru copii. A auzi ciripitul păsărilor și a privi florile este mult diferit față de un joc video care duce la suprastimulare. Ritmul reacției la stimuli scade ceea ce aduce numai beneficii. Și acest ritm mai lent poate avea un efect calmant cu care mulți copii nu sunt obișnuiți, ceea ce contribuie la reducerea simptomelor ADHD.

A fi în natură ar putea fi mult mai puțin stimulant pentru copii. A auzi ciripind păsările și a privi florile este mult diferit de a juca un joc video la volum mare, în culori puternice cu ritm rapid.

Soluții aproape de tine

S-au identificat 21 de căi din corpul uman sau din creier care ar putea fi influențate de natură și au avut implicații pentru rezultate speciale asupra sănătății – moduri de a fi în natură care afectează pozitiv sănătatea unei persoane.

Un set de căi pe care cei de la Harvard le discută sunt condițiile de mediu – aerul, procesat de plante și micro compușii din apă și sol care sunt disponibili în aer, ionii negativi prezenți în spații verzi extinse și compuși organici volatili antimicrobieni eliberați de plante, modifică activitatea autonomă a organismului.

Când te gândești că toate pot fi la un rulou de gazon bine îngrijit distanță, la care poți adăuga elemente de peisagistică, plante decorative naturale diverse, soluțiile la probleme delicate cum este ADHD-ul dar și sănătatea mintală a noastră a tuturor nu mai par așa departe.

Sănătoși, înverzim România!

Comunitatea OxyGrădinar

Am creat comunitatea OxyGazon, unde împărtășim sfaturi și secrete din culise pentru a-ți fi alături atunci când ai nevoie. Aruncă o privire, poate vei găsi informația de care nici nu știi că ai nevoie.

Lasă un comentariu