10 probleme ale gazonului și soluțiile lor, sub lupă
10 probleme ale gazonului… dar și soluții atașate la ele. Parcă e altfel, nu? Se spune că nu există “pădure” fără uscături și că orice problemă are și o soluție atașată. Se zice așa, dar când vezi minunăție de gazon verde cu pete ruginii sau un maldăr proaspăt săpat de o cârtiță tare harnică, ori ciuperci crescute peste noapte, mai că nu mai vrei să auzi proverbe nici despre probleme.
La OxyGazon vin și soluțiile pentru ca verdele de acasă sau din comunitate, atât de benefic, să fie mai ochios, mai sănătos și măcar mai rar în confruntare cu inamici mai mult sau mai puțin văzuți.
Hai să analizăm sub lupă ce dușmani avem pe sau sub gazon și ce soluții pentru ei, toate la îndemână!
1. Crabgrass – în vizită an de an!
Crabgrass, o buruiană deloc iubită, cu structura solidă și încăpățânată nevoie mare. Supraviețuiește oriunde și va elimina fericită alte ierburi din calea ei. Crabgrass prosperă în peluze compactate și sol argilos. Aerați-vă solul la timpul potrivit, dar când vorbim de îngrășământ, azotatul încurajează crabgrass. Evitați îngrășămintele de gazon care strigă tare verde instant cât ai zice… specificațiile de pe etichetă.
Selectați un produs de fertilizare de calitate superioară și utilizați cu moderație, împrăștiindu-l corect, potrivit ca moment cât și corect ca mecanism. Aveți ca ajutor dispozitivul de împrăștiere OxySpread.
Soluții conform noilor studii
”No bun” și ce facem noi cu această Crabgrass?
O soluție non-chimică eficientă este făina de gluten de porumb. S-a mai auzit la noi despre ea în hrana porcilor în ferme, un produs secundar al măcinării porumbului, este complet inofensiv. Cercetările de la Universitatea de Stat din Iowa au arătat eliminarea buruienilor în primul an în proporție de 60%, 80% în al doilea an de utilizare și 90 până la 100 la sută în al treilea an. Aplicați primăvara cu două săptămâni înainte de ultimul îngheț așteptat.
Erbicidul de toate zilele, dar nu chiar! Mare atenție la temperatura solului și al momentului folosirii. În mod ideal aplicați chiar înainte de a ploua. În caz contrar udați gazonul înainte, dar nu excesiv.
Mulcirea este de asemenea utilă, deoarece blochează lumina soarelui să ajungă la semințele de buruieni. Ce e mulcirea? Acoperirea solului cu materiale organice biodegradabile, inclusiv frunze și iarbă tăiată (dar despre asta într-un articol viitor).
2. Dungile – Fără zebre pe gazon, vă rugăm!
Să recunoaștem, dungile funcționează pentru hainele stil marinăresc și pentru trecerile de pietoni, dar pentru gazon? Nu, nu și iarăși nu! Un gazon cu dungi este un apel pentru ajutor! Dungile lungi și galbene din gazonul verde sunt cauzate de aplicarea neuniformă a fertilizantului. Dacă dungile sunt mai întunecate și par a avea culoarea mai degrabă a bronzului decât galben, sunt șanse să existe o problemă cu mașina de tuns iarba.
Simptomele afecțiunii? Dungi galbene, uscate, care văzute dimineața la cafea pe gazon, trezesc panica oricărui iubitor de verde!
Soluția ar fi un dispozitiv de împrăștiere adecvat, care asigură o împrăștiere uniformă, și o mașină bună de tuns iarba. În cazul dungilor bronzate, ajustați mașina de tuns iarba pentru a tăia uniform pentru a evita scalparea ierbii, o rânire mecanică frecventă.
3. Larvele Grubs
Sunt larve minuscule de gândaci. Dacă în familia lor mai primesc apelativul gândacul de trandafir sau cocofer, mai că par de îndrăgit, dar acești micuți trăiesc în sol și devorează rădăcinile gazonului cu o poftă de neoprit. Aceste creaturi asemănătoare viermilor, alb-lăptoase, sunt ondulate într-o formă de C și au trei perechi de picioare. O populație mare de aceste larve va face ca gazonul tău verde luxuriant să se ofilească mai repede decât mișcarea lor și să moară.
Simptomele Grubs? Secțiuni de gazon cu formă neregulată care mor sau se ofilesc. Culoarea devine ternă, cu nuanțe variate de maro și aspect de toamnă.
Metoda de diagnostic? Dacă bănuiți că există larve în gazon, efectuați un mic test. Verificați-le prin tăierea gazonului lângă marginea unei zone maro afectate. Ridicați gazonul! Dacă se rostogolește sau se ridică ușor, ca un covor, e posibil să aibă larve! Corpurile lor albe sunt destul de ușor de observat pe solul întunecat chiar și cu ochiul liber.
Soluțiile? Pesticidele și insecticidele nu sunt întotdeauna necesare (sau eficiente) pentru a trata și controla aceste larve albe. Dacă trageți o bucată din zona maro și vedeți mai puțin de 15-20 de larve pe picior pătrat, gazonul tău nu are nevoie de tratament și se va recupera de la sine.
Anumite insecticide pot funcționa. Totuși unele dintre ele sunt recomandate doar pentru larve imature. Apelați la un specialist în gazon înainte să tratați gazonul! De asemenea scarificarea de care am mai vorbit ca procedură de toamnă ajută ca aceste larve să nu găsească gazonul tău prea confortabil.
4. Sol prea compact. The hard way!
Solul compactat este o problemă reală pentru gazon. Pământul de sub fiecare gazon tinde să devină tare și compactat, chiar dacă ați făcut toate procedurile recomandate ca la carte. Traficul pietonal ridicat este unul dintre principalele motive pentru care solul se compactează mai repede.
Odată ce gazonul tău este compactat, are cam doar 10% spațiu liber disponibil pentru a reține aerul și apa. Niciun îngrășământ, apă sau aer nu poate ajunge la rădăcini, lăsându-le foarte stresate. Acest lucru slăbește în cele din urmă gazonul și permite creșterea buruienilor.
O parte din simptome, de observat:
- Creștere lentă a rădăcinilor
- Gazon subțiat
- Gazon decolorat sau îngălbenit
- Apariția buruienilor, cum ar fi iarba de gâscă, troscotul și iarba albastră anuală
- Apa care se strânge în zone joase sau curge chiar din zonele înalte
Soluții:
- Aerarea gazonului este cea mai bună modalitate de a reduce compactarea solului.
- Unde e cazul, puteți suprainsămânța după aerare pentru a umple orice pete goale din curte și pentru a promova o creștere mai sănătoasă.
- Introduceți în sol materie organică, cum ar fi compostul sau turbă. Organismele din sol vor aerisi în mod natural solul pe măsură ce descompun materia organică.
- Limitați și redirecționați traficul din gazon.
5. Cârtițele
Cârtițele sunt cunoștințe vechi ale grădinii, asemănătoare rozătoarelor care iubesc pământul umed și moale și mănâncă râme, furnici și larve. Vor săpa și vor săpa până vor face un tunel prin gazonul tău în căutarea hranei și au tendința de a lăsa o urmă în zig-zag prin sol, înălțat atunci când se apropie de suprafață primăvara. Cârtițele ascunse vor deteriora rădăcinile plantelor și în cele din urmă veți ajunge cu un gazon ronțăit bine.
Simptome ale prezenței cârtițelor:
- Petice inestetice și găuri în gazon
- Crestele de pământ moale înălțate prin curte
- Zone de sol moale sau afânat
Soluția este de a le întinde o capcană și de a folosi plasa de cârtițe OxyMole. Plasarea aparatelor de zgomot sau a dispozitivelor cu ultrasunete poate oferi un ajutor suplimentar.
6. Peticele maro
Leziuni bronzate neregulate și margini maro închis pe firele de iarbă, ce rămân de obicei în poziție verticală. Deja când sunt foarte evidente vorbim de organisme fungice care s-au infiltrat în gazon.
Simptome sub ochii tăi:
- Pete sau cercuri maro, neregulate, cu diametrul de 15-16 cm
- Rărirea gazonului
- Putregai la baza firelor de iarbă
Soluţiile pot fi:
- Îmbunătățirea circulației solului prin aerare pentru a lăsa aerul, apa și nutrienții să circule liber.
- Evitarea fertilizării gazonului pe vreme caldă și umedă.
- Udarea gazonului în mod regulat, dimineața devreme, astfel încât iarba să se usuce complet înainte de căderea nopții.
- Dezgroparea acestor locuri ușor goale sau cu chelie, inclusiv câțiva centimetri de iarbă sănătoasă în jurul lor și prelucrarea zonei prin așezarea pământului liber și reînsămânțare, urmată de irigare.
7. Ciuperci și fungi de care mai bine fugi!
Ciupercile sunt greu de diagnosticat, apărute parcă de nicăieri, deși sporii lor purtau gazonul probabil de vreme bună.
Simptomele includ: Puncte moarte inexplicabile și care se extind rapid, iarbă moartă etc. Cauzele sunt udarea prea multă, fertilizarea în perioada nepotrivită a anului, sau cosirea necorespunzătoare.
Soluțiile includ:
- Replantarea zonelor moarte cu un tip de gazon care este mai potrivit pentru zona în care este plantat.
- Diagnosticarea și tratarea trebuie să fie înainte ca iarbă să înceapă să se rumenească și să moară. Cauze tipice la care să fiți atenți: udarea prea multă, fertilizarea în perioada nepotrivită a anului sau tunderea necorespunzătoare.
- Utilizați un fungicid pentru a trata zonele afectate și a replanta gazon.
8. Păpădia, dincolo de dorințe îndeplinite!
Păpădia chiar este o buruiană! Este, de ce să nu recunoaștem, o buruiană atractivă cu flori, foarte iubită de albine. Este perenă, se dezvoltă în gazon afectat, mai puțin gros, care este subfertilizat. Ele formează rădăcini groase, lungi, care pot părea ușor de scos.
Dar să scoți o floare nu este suficient, trebuie să ucizi întreaga rădăcină pentru a elimina planta. Timpul este crucial în cazul păpădiei. Momentul potrivit pentru a le scoate din curte este înainte ca florile să se maturizeze și să înceapă să răspândească semințele.
Simptome:
- Flori galbene distinctive binecunoscute
- Model de rozetă de frunze înmugurite cu dinți de ferăstrău, să vezi băi!
- Semințele bătute de vânt formând bulgări de zăpadă
Soluții:
Scoateți plantele și rădăcinile pivotante manual cu ajutorul unui instrument dedicat, în formă de furcă, numit „săpător de păpădie” și curățați-vă curtea.
Dacă doriți să utilizați un erbicid, alegeți unul special conceput pentru a controla plantele cu frunze late, fără a provoca daune peluzei. Aplicați toamna pentru a viza și plantele anuale de iarnă (care încep să crească în toamnă).
9. Mușchiul
Mușchiul prosperă în peluzele insuficient fertilizate, umbrite, umede și compacte. Poate prelua controlul asupra gazonului într-un timp foarte scurt, în câteva săptămâni de la încolțire, până la maturitate. Este mai probabil să avem mușchi de gazon primăvara și toamna și adesea pe gazon cu drenaj slab.
Mușchiul se răspândește prin spori și nu va părăsi gazonul, decât dacă schimbăm condițiile de mediu care îl încurajează. Solul acid și compactat contribuie frecvent la dezvoltarea mușchilor.
Simptomele vin cu: smocuri libere, grosiere, verzi-gălbui sau verzui între firele de iarbă, aspect mat dens și culoare neuniformă.
Soluţiile:
- Păstrarea arbuștilor și copacilor tăiați corespunzător.
- Pentru zonele foarte umbrite, optarea pentru tipurile de gazon potrivite pentru umbră.
- Dacă mușchiul este prezent doar în zonele umede sau joase, udați numai atunci când aceste zone prezintă semne de umiditate scăzută. Nu uitați de aerare!
- Testați aciditatea sau PH-ul solului și apoi tratați solul în consecință.
10. Goluri în gazon
Există multe motive pentru locurile goale într-un gazon verde, aparent sănătos. Traficul pietonal ridicat sau mai multe tipuri de boli pot cauza pete goale pe gazon. Ar putea fi din cauza condițiilor proaste ale solului, a deversărilor chimice, a ciupercilor, a pietrelor îngropate etc.
Pot fi și rezultatul tunderii gazonului prea scurt. De asemenea, pot duce la invazia mușchilor și buruienilor. Este important să abordați cauza reală pentru a scăpa de petele goale de pe gazon.
Simptome:
- Petice neregulate și uscate în care nu crește iarbă
- Zone de iarbă moartă
- Murdărie expusă, zone dure
Soluția ar fi dezgroparea acestor locuri golașe, inclusiv cu câțiva centimetri de iarbă sănătoasă în jurul lor și prelucrarea zonei. Așezați stratul de pământ liber, apoi însămânțați și în final irigați gazonul. Apelați mereu la specialist înainte de a face acest lucru pe spații extinse.
Îngrijirea gazonului este un proces continuu, care necesită monitorizare constantă și abordări proactive ale întreținerii, indiferent de anotimp. Gazonul este un organism viu, cu nevoi complexe ca noi oamenii, iar specialiștii, serviciile și produsele de calitate pot face diferența în viața gazonului și implicit în sănătatea noastră a tuturor.
Lasă un comentariu
Trebuie să fii autentificat ca să comentezi